Skip to Content

Lysbehandling (PDT)

Fotodynamisk terapi er en metode som egner seg til behandling av visse typer kreft i huden samt forstadier til slik kreft. Den baserer seg på at man ved kombinasjon av krem og lys dreper kreftceller eller deres forstadier.

Fotodynamisk behandling (PDT)

Eksempler på tilstander som kan behandles med PDT: basalcellekreft, begynnende plateepitelkreft (Morbus Bowen) og solskadet hud (solar keratose).

Hvordan utføres behandlingen?

Først skraper legen bort svulstvev og eventuelle skorper. Deretter smøres en krem på hudområdet som skal behandles, og det dekkes til med plaster. Pasienten må deretter vente i 3 timer (om ønskelig kan man forlate klinikken i denne perioden). Så fjernes krem og plaster, og huden belyses med et rødt lys.

Kremen inneholder et medikament (methyl-aminolevulinat) som trekker inn i kreftcellene, og gjør dem følsomme for det røde lyset. Under belysningen skjer det en fotokjemisk reaksjon som gjør at de syke cellene ødelegges. Den normale huden påvirkes lite.

De fleste trenger en eller to behandlinger med 1-2 ukers mellomrom. Noen ganger gjentar man behandlingen etter noen måneder dersom ikke alt det syke vevet ble borte i første behandlingsrunde.

Under belysningen beskyttes øynene med spesialbriller. Belysningen kan kjennes varm og stikkende, og dette kan fortsette noen timer etter belysning. Ubehaget lindres under belysning med kaldt vann, og noen får reseptfrie smertestillende tabletter. Hjemme kan man også kjøle ned området med for eksempel isbiter i en plastpose eller en kald klut.


Hva skjer etter behandlingen?

Hudområdet som er belyst blir rødt, hovent og sårt. Etter et par dager dannes en skorpe som faller av etter 2-3 uker. Dersom det oppstår tegn på infeksjon i form av verk etc (dette skjer sjelden), må man rense dette med lokalmidler som fåes kjøpt reseptfritt på apoteket. (Pyrisept, Klorhexidin, Brulidinekrem). Dersom dette ikke hjelper må man kontakte behandlende lege.

Selve hudområdet vil normalt være litt rødt de første ukene. Som regel blir det kosmetiske resultatet meget bra, slik at det oftest er lite synlig hvor huden er blitt behandlet. Kontroll av hudkreft bør skje etter 3-6 måneder og siste kontroll etter ca 2 år.

Solen er den viktigste årsaken til at man får hudkreft eller solskader. Det er svært viktig både å beskytte det behandlede hudområdet samt huden generelt med solkrem med høy faktor (minst faktor 20-25) når man er i solen. Det er viktig at solkremen inneholder både UVA- og UVB-filter.

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Colosseum-Nobel (Majorstuen, Oslo),tlf: 23 19 50 50
Strømmen, tlf: 63 80 03 30
Marken (Bergen), tlf: 55 59 99 99
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00

 

Spørsmål og svar om PDT:


Er PDT like bra som annen behandling av hudkreft og solskader?

Ja. Store pasientundersøkelser viser at PDT er like effektiv som kirurgi og frysebehandling. 

Har PDT noen farlige bivirkninger?

Nei 

Kan PDT skade normalhuden rundt en hudforandring?

Nei. Kremen virker lite på normal hud og lyset har ingen skadelig virkning på normal hud.

Kan flere hudforandringer behandles på en gang?

Ja, PDT er spesielt velegnet dersom pasienten har mange hudforandringer fordi metoden er så skånsom og ikke gir arr. 

Hva bør du passe på etter behandlingen?

Første tiden bør du ikke bade i badekar eller i svømmebasseng pga fare for hudinfeksjon, men du kan dusje og vaske håret som normalt allerede dagen etter. Rett etter behandlingen får du en skorpe som tørker inn i løpet av 2 uker. Luft er viktig for at huden skal gro. Du bør ikke utsette den behandlede huden for sterk sol før det er gått flere måneder. Beskytt huden med solkrem som har høy faktor (minst 20-25), med både UVA og UVB filter. 

Er det noen svulster som ikke bør behandles med PDT?

Malignt melanom (føflekkreft) og de fleste tilfeller av plateepitelkreft skal ikke behandles med PDT.Olaf Antonsen

Olaf Antonsen

Hudlege

Oslo
Bodø

Alesya Knutsen

Alesya Knutsen

Hudlege og allmennlege

Trondheim


Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Hudlege på Strømmen

Hudlege på Strømmen

Våre hudleger utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig.

Les mer >

Hudlege i Oslo

Hudlege i Oslo

Vi har hudleger både på Frogner og på Majorstuen. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig.

Les mer >

Gode tips til deg som får tørr vinterhud!

Gode tips til deg som får tørr vinterhud!

Temperaturen kryper nedover, og mange av oss kjenner værskiftet på kroppen. Kanskje klør du ekstra mye på leggene, eller du har oppdaget røde nupper på huden til barnet ditt?

Les mer >

Private helsetjenester øker i popularitet

Private helsetjenester øker i popularitet

En ny undersøkelse viser at flere har en positiv innstilling til private helsetjenester enn først antatt.

Les mer >

Hudlege i Stavanger

Hudlege i Stavanger

Vi har hudleger både på Hinna Park og på Colosseum, på dagtid og kveldstid.

Les mer >


Back to top