Slik gjør du føflekksjekk

selvsjekk føflekk 1008.jpg

Det å sjekke huden din jevnlig er noe av det viktigste du kan gjøre for å forebygge hudkreft. Her beskriver vi steg for steg hvordan du bør gjøre dette. Oppsøk hudlege hvis en føflekk har endret seg i form, størrelse eller farge, eller hvis du har andre mistenkelige forandringer, f.eks sår som ikke vil gro.

Egenkontroll av huden er sannsynligvis den meste effektive måten å oppdage hudkreft i et tidlig stadium. Hudkreft er økende i Norge, men det er gode muligheter for fullstendig helbredelse hvis det oppdages i tide. Det er derfor viktig at du regelmessig undersøker huden din. Lær deg å kjenne igjen form, farge og størrelse på dine pigmentforandringer. Et nevus (fødselsmerke) som endrer utseende, vokser, blir mørkere eller utvikler uregelmessige kanter bør undersøkes av hudlege.

Oppdager du nye hudforandringer som ikke ligner de andre, noe som endrer seg eller et sår som ikke vil gro bør du kontakte hudlege.

 

Selvsjekk av føflekker

Vi anbefaler at du undersøker huden din i et godt opplyst rom hvor det finnes et veggspeil. Det kan også være lurt med et lite håndspeil, en krakk/stol, penn, papir og digitalkamera.   

  1. Begynn med ansiktet, det er spesielt viktig å undersøke nesen, leppene og ørene. Bruk det lille håndspeilet for å sjekke bak ørene.
  2. Når du skal undersøke hodebunnen kan man bruke en hårføner for å blåse bort håret så det blir enklere å se. Det kan være lurt å be noen om å hjelpe deg med dette.
  3. Se over hendene, både håndflatene og håndbaken, og mellom fingrene og neglene. Undersøk så underarmene.
  4. Still deg foran speilet og undersøk overarmer og albuer.
  5. Inspiser halsen og brystet. Kvinner bør løfte brystene og undersøke huden under.
  6. Vend ryggen mot veggspeilet og bruk håndspeilet til å undersøke nakke, skuldre, rygg og baksiden av overarmene.
  7. Husk også å sjekke korsryggen, baksiden av beina og rumpeballene.
  8. Sett deg på en stol og undersøk lår, legger, føtter, tær og tånegler. 
  9. Til slutt bruker du det lille håndspeilet og undersøker underlivet. 

 

Ønsker du å bestille time hos hudlege på nett?

Bestill time her