Føflekkreft- malignt melanom

Norge er i verdenstoppen når det kommer til føflekkreft, og antall tilfeller av hudkreft er økende. Føflekkreft og "malignt melanom" er det samme.

Føflekkreft er en farlig type hudkreft som det er svært fordelaktig å få avdekket tidlig, da dette ofte vil bedre leveutsiktene dramatisk. Mange er for sent ute, og da kan prognosene raskt bli mye dårligere. Solvett og selvsjekk av føflekker er viktig for å forebygge føflekkreft. 

Har du føflekker du er usikker på, eller andre mistenkelige hudforandringer, bør du så snart som mulig oppsøke lege og få dette undersøkt. 

 

Hva er melanom?

Melanom er en ondartet svulst som i 30 % av tilfellene utvikler seg fra en føflekk. I de resterende tilfellene oppstår melanomet på tidligere normal hud. Noen steder på kroppen rammes oftere enn andre, for menn er dette overkroppen, mens for kvinner er det beina og overkroppen. Malignt melanom har ofte en uregelmessig form og mer enn én farge. De kan også være større enn vanlige føflekker og kan noen ganger klø eller blø.

 

Ønsker du en føflekksjekk? Bestill time hos en av våre dyktige hudleger her!

 

Hvorfor er Norge i verdenstoppen med føflekkreft?

Endrede solvaner hos nordmenn er en viktig årsak til økningen av antall tilfeller hud- og føflekkreft. Spesielt unge og godt voksne faller inn under denne kategorien.Selv om hud- og føflekkreft fortsatt er hyppigere hos eldre ser vi stadig yngre pasienter med denne problemstillingen. Stadig flere reiser til land med sterk sol over lengre tid, slik som pensjonister og ikke minst unge folk som studerer i utlandet. Nordmenn er ikke biologisk rustet for å leve i varmere klima. Mange hevder de ikke «soler seg», men å oppholde seg i solen betyr i praksis at solen når deg. Siden det kan være lenge mellom hver gang vi ser sola her oppe i nord, er det mange som ønsker å få "mest mulig" ut av den solen vi har, og derfor overdriver solingen, eller ikke er flinke nok til å bruke solkrem. 

 

Forebygging

Når det gjelder forebyggende arbeid mot malignt melanom er det viktig å være oppmerksom på egne føflekker. Hvis en føflekk endrer form eller størrelse, bør du ta en sjekk. Det samme gjelder hvis de er asymmetriske i formen, klør, blør og irriterer eller endrer farge. Hvis det er føflekkreft i familien øker sjansen for at du selv blir rammet. Det kan derfor være lurt å sjekke seg oftere. I tillegg bør de med lys hudtype være ekstra påpasselige.

 

Undersøker og fjerner i samme konsultasjon

Folk kommer gjerne og vil få sjekket én enkelt føflekk, men dette er ikke nødvendigvis nok. Hos Aleris har vi som rutine å gjennomgå alle føflekker på kroppen med dermatoskop, slik at vi kan være sikre på at vi ikke har oversett noe. Avdekkes det mistenksomme føflekker, fjerner vi dem samme dag.

 

Behandling

Behandling av solskader/hudkreft er avhengig av hvilken type det dreier seg om, og hvor på kroppen det gjelder.

Vi velger den metoden som er best egnet og gir best mulig kosmetisk resultat. Forskjellige behandlingsformer som brukes er kirurgi, fotodynamisk behandling (PDT), kryobehandling (frysing) og kremer, sier hud­legene.