Føflekkreft- malignt melanom

Norge er i verdenstoppen når det kommer til føflekkreft, og antall tilfeller av hudkreft er økende. Føflekkreft og "malignt melanom" er det samme.

Hva er føflekkreft?

Føflekkreft er en farlig type hudkreft som det er svært fordelaktig å få avdekket tidlig, da dette ofte vil bedre leveutsiktene dramatisk. Mange er for sent ute, og da kan prognosene raskt bli mye dårligere. Solvett og selvsjekk av føflekker er viktig for å forebygge føflekkreft. 

Har du føflekker du er usikker på, eller andre mistenkelige hudforandringer, bør du så snart som mulig oppsøke lege og få dette undersøkt. 

Føflekkreft, malignt melanom, oppstår når pigmentceller i huden gjennomgår en forandring som gjør dem til kreftceller. Navnet melanom brukes fordi svulsten har sitt utspring i hudens pigmentceller (melanocytter), som danner det brune pigmentstoffet melanin. 

Hva er melanom?

Melanom er en ondartet svulst som i 30 % av tilfellene utvikler seg fra en føflekk. I de resterende tilfellene oppstår melanomet på tidligere normal hud. Noen steder på kroppen rammes oftere enn andre, for menn er dette overkroppen, mens for kvinner er det beina og overkroppen. Malignt melanom har ofte en uregelmessig form og mer enn én farge. De kan også være større enn vanlige føflekker og kan noen ganger klø eller blø.

Ønsker du en føflekksjekk?

Bestill time hos en av våre dyktige hudleger her!

Symptomer på føflekkreft

For å kjenne igjen symptomer på føflekkreft, kan du bruke ABCDE- kriteriene:

  • Asymmetrical shape: Mens de fleste normale føflekker er symmetriske, er føflekker med kreft asymmetriske.
  • Border (grense): Føflekkreft har en typisk uregelmessig og uskarp avgrensning.
  • Colour (farge): Føflekker med celleforandringer eller kreft har ofte ujevn farge, gjerne rødlig eller svart.
  • Diameter: Føflekkreft måler vanligvis over 5-7 mm i diameter
  • Elevation (hevelse fra overflaten): En føflekk som er hevet over hudoverflaten med asymmetriske forandringer, gir mistanke om føflekkreft.

 

Hvorfor er Norge i verdenstoppen på føflekkreft?

Endrede solvaner hos nordmenn er en viktig årsak til økningen av antall tilfeller hud- og føflekkreft. Spesielt unge og godt voksne faller inn under denne kategorien.Selv om hud- og føflekkreft fortsatt er hyppigere hos eldre ser vi stadig yngre pasienter med denne problemstillingen. Stadig flere reiser til land med sterk sol over lengre tid, slik som pensjonister og ikke minst unge folk som studerer i utlandet. Nordmenn er ikke biologisk rustet for å leve i varmere klima. Mange hevder de ikke «soler seg», men å oppholde seg i solen betyr i praksis at solen når deg. Siden det kan være lenge mellom hver gang vi ser sola her oppe i nord, er det mange som ønsker å få "mest mulig" ut av den solen vi har, og derfor overdriver solingen, eller ikke er flinke nok til å bruke solkrem. 

Forebygging av føflekkreft

Når det gjelder forebyggende arbeid mot malignt melanom er det viktig å være oppmerksom på egne føflekker. Hvis en føflekk endrer form eller størrelse, bør du ta en sjekk. Det samme gjelder hvis de er asymmetriske i formen, klør, blør og irriterer eller endrer farge. Hvis det er føflekkreft i familien øker sjansen for at du selv blir rammet. Det kan derfor være lurt å sjekke seg oftere. I tillegg bør de med lys hudtype være ekstra påpasselige.

Undersøker og fjerner i samme konsultasjon

Folk kommer gjerne og vil få sjekket én enkelt føflekk, men dette er ikke nødvendigvis nok. Hos Aleris har vi som rutine å gjennomgå alle føflekker på kroppen med dermatoskop, slik at vi kan være sikre på at vi ikke har oversett noe. Avdekkes det mistenksomme føflekker, fjerner vi føflekkene samme dag.

Behandling av føflekkreft

Behandling av solskader/hudkreft er avhengig av hvilken type det dreier seg om, og hvor på kroppen det gjelder.

Vi velger den metoden som er best egnet og gir best mulig kosmetisk resultat. Forskjellige behandlingsformer som brukes er kirurgi, fotodynamisk behandling (PDT), kryobehandling (frysing) og kremer, sier hud­legene.

Immunterapi ved føflekkreft

Ved følekkreft kan vi tilby kombinasjon av immunterapi og en medisin som settes inn i metastase ved Aleris Kreftsenter.

Ønsker du å komme i kontakt med Aleris Kreftsenter?

Ring oss på 22 54 11 88 eller send en e-post til