Erfaringer med aknebehandling

Hanne. (31) 

Hvor lenge har du hatt problemer med kviser?

Jeg var heldig gjennom tenårene og slapp billig unna når det gjaldt uren hud. Jeg har tidligere hatt én og annen kvise, men helst da en stor en og aldri mange på en gang. Jeg begynte å få store problemer med kviser da jeg fylte 30 år. Da fikk jeg mye hyppigere kviser og en del større enn jeg har hatt tidligere. Jeg fylte 30 i mars, og fra mars og til over sommeren hadde jeg så å si kviser hele tiden.

Hva var grunnen til at du valgte å oppsøke hudlege for dette problemet? Hvorfor valgte du Aleris?

Jeg oppsøkte hudlege da tilstanden eskalerte fullstendig fra midten av september. På bare to uker ble det voldsom spredning av kviser som lignet store byller og hadde mørkelilla farge. De lå dypt nede i huden, men sto samtidig litt utover. Det så helt forferdelig ut og det gjorde i tillegg fryktelig vondt. I og med at tilstanden ble verre og verre for hver eneste dag, skjønte jeg at jeg måtte få sjekket dette hos en hudlege så fort som mulig. Da ventetiden hos hudlege via det offentlige var på seks måneder valgte jeg Aleris, fordi der kunne jeg få behandling med én gang. Det spilte liten rolle for meg at jeg måtte reise fra Kristiansand til Oslo.

Forsøkte du noen andre kremer/medisiner etc.før du begynte på isotretinoin?

Jeg brukte kun reseptfrie midler fra apoteket, forskjellig typer ansiktsrens, skrubber etc., men da kvisene utviklet seg til store byller turde jeg ikke bruke noen ting før jeg hadde blitt undersøkt av hudlege. Det var fordi jeg var redd for at det ville forverre seg ytterligere.

Har du vært plaget med bivirkninger under behandlingen?

Når du leser om de mulige bivirkningene du kan få ved å gå på Isotretinoin, så blir de aller fleste både litt nervøse og skeptiske, men det hører vel med til sjeldenheten å få ALLE bivirkningene på lista. For min del har jeg hatt de aller vanligste bivirkningene, som tørre lepper (så det har gått med mye Lypsyl på disse månedene). De to første ukene på kuren hadde jeg en del magekramper, men disse gikk over. Antar dette er fordi det er ukjent for kroppen og et ganske sterkt middel. Stive muskler i nakke og nedre del av ryggen opplevde jeg en ukes tid ca. fire uker ut i kuren, men dette avtok også. Jeg hadde ingen plager med dette utover den ene uken. Tidvis i løpet av hele kuren kunne jeg oppleve eksem på hender og armer, men det avtok når jeg var flink til å smøre meg med fet krem ofte nok. Jeg opplevde aldri den ekstreme tørrheten i ansiktet som jeg ble forespeilet. Ikke flasset jeg noe, ikke klødde det noe i ansiktet og jeg smurte meg stort sett bare på kvelden med den anbefalte ansiktskremen fra apoteket. For min egen del førte jeg dagbok fra dag én, både for å holde kontroll på antall kapsler jeg hadde tatt, og for å beskrive de bivirkningene jeg opplevde. Jeg tok også bilder av ansiktet mitt uke for uke de første fire månedene for å se endringene i huden. Mot slutten av kuren ble huden litt mer tørr og sensitiv. Jeg opplevde mer kløe både på armer, bein og hodebunn og jeg fikk en del eksem på armene. Så etter avtale med hudlegen halverte jeg dosen av isotretinoin de siste tre ukene av kuren. Bivirkningene vil jo nok variere veldig fra person til person, og det skal sies at det er sikkert ikke egnet for alle, men jeg forberedte meg i grunn på det verste da jeg leste om isotretinoin og ble da heller overrasket over at det ikke ble så ille som antatt. Nå har jeg heller ikke hatt de aller verste plagene så kanskje jeg har vært heldig, men det skulle nok blitt rimelig ille før jeg hadde avbrutt kuren i og med at den fungerer så bra.

Er du fornøyd med behandlingen og oppfølgingen hos hudlegen?

Jeg er veldig fornøyd. Jeg er så glad for at jeg kom til en handlekraftig lege som gikk rett på sak og sa at isotretinoin ville være så og si den eneste kuren for min del. Dette var fordi mine kviser ble klassifisert som akne conglobata (byllekviser), som er den mest alvorlige formen for kviser, og som ofte må behandles med sterkere midler enn kremer. Denne type kviser fører ofte til arr så det er viktig å starte behandling så tidlig som mulig! Noe arr har jeg jo fått men det er minimalt i forhold til det som kunne ha blitt dersom jeg hadde ventet med å oppsøke hudlege.

Er du fornøyd med resultatet? 

Jeg er VELDIG fornøyd med resultatet. Jeg begynte på kuren i november og avsluttet kuren i juni. Jeg må innrømme at de første to-tre månedene var rimelig tøffe, men mer for selvbildet enn noe annet. Tørre lepper, tett nese og litt stiv nakke én ukes tid er noe de fleste kan takle, det er mer dette med hvordan man føler seg og ser ut. For min del ble det jo verre før det ble bedre i ansiktet, og de første månedene følte jeg meg rett og slett meget lite vakker. Heldigvis tok det seg kraftig opp mot slutten av januar, kvisene forsvant sakte men sikkert. Fra februar og frem til nå så har jeg hatt én kvise!!! Jeg er så takknemlig og så fornøyd med hjelpen jeg har fått, og jeg er så glad for at jeg nå har fått et kvisefritt ansikt. Mitt råd til alle som skal begynne eller vurderer å begynne på kuren: Vær forberedt på at det kan bli tøft å gå på kuren. IKKE vent for lenge med å oppsøke hjelp med tanke på arrdannelse. Bit tenna sammen og GLED deg over resultatet. Du vil ikke bli skuffet.