Skip to Content

Aterom

Et aterom skyldes en tilstoppet utførselsgang fra en talgkjertel. Disse er helt ufarlige, men noen velger å få dem fjernet av kosmetiske årsaker, eller fordi de har en irriterende plassering.

Et aterom er en helt ufarlig avrundet forandring under huden som består av en liten talgproduserende cyste. Den oppstår når en kjertelkanal blir tilstoppet. Ateromer kan opptre hvor som helst på kroppen, men er betydelig vanligere på hårbevokste områder.

Størrelsen kan variere fra noen millimeter opp til et par centimeter.

Forandringer kan være kosmetisk forstyrrende eller irriterende på grunn av sin plassering. I blant kan et aterom bli betent og samtidig infisert av bakterier.

Ateromer behandles gjennom kirurgisk fjerning med lokal bedøvelse. Det er viktig at ateromet fjernes i sin helhet sammen med kapselen, ellers er sannsynligheten for tilbakefall veldig høy.

Man avstår fra å operere ateromer som nylig har tømt seg eller blitt skåret opp. Ved behov setter man bare et snitt for at ateromet skal tømme seg, men man avstår fra å fjerne kapselen for å motvirke spredning av infeksjon.



Olaf Antonsen

Olaf Antonsen

Hudlege

Oslo
Bodø

Sheila A.M. Fevang

Sheila A.M. Fevang

Hudlege

Stavanger

Alesya Knutsen

Alesya Knutsen

Hudlege og allmennlege

Trondheim

Inger Marie Skoie

Inger Marie Skoie

Hudlege

Agder


Back to top