Skip to Content

Høyt kolestrol?

Kolesterol er et fettstoff. Dette fettstoffet binder seg til store transportmolekyler og transporteres rundt i blodet. Når du skal sjekke kolesterolnivået vil det bli tatt en blodprøve. Høyt kolesterol regnes ikke som en sykdom i seg selv og gir normalt ikke symptomer. Balansen mellom LDL- og HDL-kolesterol er imidlertid viktig for å unngå sykdom. Høyt kolesterol kan øke risikoen for å få hjerteinfarkt og hjerneslag. 

 

Det finnes to typer kolesterol

Begge typene med kolestrol er viktig for kroppen trenger. Når kolesterolet er bundet til molekylet LDL, omtales det ofte som "det dårlige kolesterolet". Årsaken til dette er at hvis for mye kolesterol er bundet til LDL kan det øke faren for hjerte- og karsykdommer. Når kolestrolet er bundet til HDL-molekylet, kalles det for "det gode kolesterolet". Grunnen til dette er at kolesterol bundet til denne typen transportmolekyl ser ut til å minske risikoen.

Et sunt kolesterolnivå betyr at du ikke har altfor mye kolesterol totalt i blodet og at balansen mellom det som er bundet til LDL og HDL er god.

 

Hvorfor er høyt kolestrol farlig?

Høyt kolesterol kan øke risikoen for å få hjerteinfarkt og hjerneslag. 

 

Har du fått beskjed av lege at du har for høyt kolesterol?

Det kan bety at du har:

  • for mye kolesterol i blodet generelt
  • for mye av det dårlige (LDL) kolesterolet i blodet spesielt
  • begge deler


Bestill time hos Aleris her

Hvis du ikke får opp noen ledige timer hos spesialisten du har valgt, ber vi deg om å ta kontakt med oss på telefon så skal vi hjelpe deg videre.

Les mer >

Aleris i media: Pressemeldinger og kontaktinfo

Aleris i media

Pressemeldinger og pressekontakter

Les mer >

Lege konsulterer pasient

Offentlige ventetider

Våre dyktige fagfolk gir deg trygg og sikker hjelp. Vi legger vekt på at våre pasienter skal få god informasjon og undersøkelser av høy faglig kvalitet.

Les mer >

BMI-kalkulator

BMI-kalkulator

En BMI-kalkulator er et verktøy som raskt gir svar på hvor høy BMI du har. Body Mass Index (BMI) eller kroppsmasseindeks (KMI) som det heter på norsk, er en formel som viser forholdene mellom vekt og høyde.

Regn ut din BMI med BMI-kalkulator >

Radiolog Liv Marit Gilje-Nilsen har lang erfaring med brystkreft

Selvsjekk bryst

Usikker på hvordan du foretar en selvsjekk av brystene? Under forklarer vi trinn for trinn hvordan du bør gå frem.

Trinnvis guide til selvsjekk >

Ny behandling halverer risikoen for tilbakefall hos kvinner med brystkreft

Ny behandling halverer risikoen for tilbakefall hos kvinner med brystkreft

Aleris tilbyr nå en ny behandling til kvinner med HER2-positiv tidlig brystkreft med resterende tumor etter neoadjuvant behandling.

Les mer >


Back to top