Skip to Content

Høyt kolestrol?

Kolesterol er et fettstoff. Dette fettstoffet binder seg til store transportmolekyler og transporteres rundt i blodet. Når du skal sjekke kolesterolnivået vil det bli tatt en blodprøve. Høyt kolesterol regnes ikke som en sykdom i seg selv og gir normalt ikke symptomer. Balansen mellom LDL- og HDL-kolesterol er imidlertid viktig for å unngå sykdom. Høyt kolesterol kan øke risikoen for å få hjerteinfarkt og hjerneslag. 

 

Det finnes to typer kolesterol

Begge typene med kolestrol er viktig for kroppen trenger. Når kolesterolet er bundet til molekylet LDL, omtales det ofte som "det dårlige kolesterolet". Årsaken til dette er at hvis for mye kolesterol er bundet til LDL kan det øke faren for hjerte- og karsykdommer. Når kolestrolet er bundet til HDL-molekylet, kalles det for "det gode kolesterolet". Grunnen til dette er at kolesterol bundet til denne typen transportmolekyl ser ut til å minske risikoen.

Et sunt kolesterolnivå betyr at du ikke har altfor mye kolesterol totalt i blodet og at balansen mellom det som er bundet til LDL og HDL er god.

 

Hvorfor er høyt kolestrol farlig?

Høyt kolesterol kan øke risikoen for å få hjerteinfarkt og hjerneslag. 

 

Har du fått beskjed av lege at du har for høyt kolesterol?

Det kan bety at du har:

  • for mye kolesterol i blodet generelt
  • for mye av det dårlige (LDL) kolesterolet i blodet spesielt
  • begge deler
Back to top