Skip to Content

Høyt kolestrol?

Kolesterol er et fettstoff. Dette fettstoffet binder seg til store transportmolekyler og transporteres rundt i blodet. Når du skal sjekke kolesterolnivået vil det bli tatt en blodprøve. Høyt kolesterol regnes ikke som en sykdom i seg selv og gir normalt ikke symptomer. Balansen mellom LDL- og HDL-kolesterol er imidlertid viktig for å unngå sykdom. Høyt kolesterol kan øke risikoen for å få hjerteinfarkt og hjerneslag. 

 

Det finnes to typer kolesterol

Begge typene med kolestrol er viktig for kroppen trenger. Når kolesterolet er bundet til molekylet LDL, omtales det ofte som "det dårlige kolesterolet". Årsaken til dette er at hvis for mye kolesterol er bundet til LDL kan det øke faren for hjerte- og karsykdommer. Når kolestrolet er bundet til HDL-molekylet, kalles det for "det gode kolesterolet". Grunnen til dette er at kolesterol bundet til denne typen transportmolekyl ser ut til å minske risikoen.

Et sunt kolesterolnivå betyr at du ikke har altfor mye kolesterol totalt i blodet og at balansen mellom det som er bundet til LDL og HDL er god.

 

Hvorfor er høyt kolestrol farlig?

Høyt kolesterol kan øke risikoen for å få hjerteinfarkt og hjerneslag. 

 

Har du fått beskjed av lege at du har for høyt kolesterol?

Det kan bety at du har:

  • for mye kolesterol i blodet generelt
  • for mye av det dårlige (LDL) kolesterolet i blodet spesielt
  • begge deler

Private helsetjenester øker i popularitet

En ny undersøkelse viser at flere har en positiv innstilling til private helsetjenester enn først antatt.

Les mer

For deg med helseforsikring

Har du behandlingsforsikring/helseforsikring kan du få utredning og behandling hos oss dekket av forsikringen din.

Les mer

- Å trene karate 3 ganger i uka er ikke lenger et smertefullt ork

Terje Årdal har alltid vært aktiv innen karate, både som utøver og de senere år som karateinstruktør. De siste årene har hobbyen blitt preget av knesmerter. Bare det å gå ned fortauskanter og trapper har vært plagsomt.

Les mer

Dette kan du få dekket med din helseforsikring

Har du helseforsikring, eller behandlingsforsikring som det også kalles, kan du få rask legehjelp hos medisinsk spesialist. Helseforsikringen dekker som regel utredning og behandling inklusive kirurgi, hos medisinsk spesialist så lenge det er en medisinsk problemstilling du trenger hjelp med. Kosmetiske behandlinger dekkes ikke av helseforsikringen.

Les mer

Ofte stilte spørsmål om narkose

Mange har spørsmål tilknyttet narkose før en operasjon. Er det trygt? Hva skjer med kroppen? Og hva skjer når jeg våkner? Vi har derfor spurt vår anestesilege Gry Dahl.

Les mer
Back to top