Hjertehelse og trening

Er det farlig for hjertet vårt om vi begynner å trene hardt? Bør nybegynneren eller den topptrente være mest oppmerksom? Hvordan kan vi kjenne oss trygge? Kardiolog Morten Schei deler sine tanker og kunnskaper om hva som er viktig å tenke på når det gjelder hjertehelse og fysisk aktivitet.

- Det er liten tvil om at regelmessig fysisk aktivitet vil ha økende betydning i fremtiden, for å motvirke livsstilsrelaterte sykdommer. Samtidig har flere studier vist at faren for plutselig hjertedød øker betydelig for utrente mennesker som plutselig begynner å trene med moderat eller høy intensitet, og for topptrente atleter som fortsetter å konkurrere i høyere alder.Dersom livet har vært rolig i noen år og du har lyst til å trene mer, har de gjeldende Europeiske retningslinjene noen tips til oss:

Er du usikker på din risikosituasjon for hjertesykdom anbefaler European Guidelines en egenevaluering av dine risikofaktorer, evt. en gjennomgang med sykepleier med blodprøver og blodtrykksmåling.

Ved økt risiko for hjerte-kar sykdom (uklare symptomer, arv, blodtrykk, kolesterol, røyk, overvekt), anbefales kontakt med allmennlegefor totalvurdering og elektrokardiogram (EKG).

Dersom du har typiske symptomer på hjertesykdom (ubehag i brystet, økende tungpust, hjertebank, besvimelsestendens, hevelse i ankler) eller flere risikofaktorer, bør du vurdere å kontakte en av våre hjerteleger direkte for belastningstest og evt. ultralyd av hjertet.

- Hjertet er som muskler flest skapt for å bli brukt! Skulle undersøkelsen ved Aleris avdekke begynnende hjertesykdom, så er dagens hjertemedisin i den gledelige situasjon at de fleste tilstander kan behandles og/eller forebygges, det gjelder bare å oppdage farene i tide.