Hjertehelse og trening

Er det farlig for hjertet vårt om vi begynner å trene hardt? Bør nybegynneren eller den topptrente være mest oppmerksom? Hvordan kan vi kjenne oss trygge? Kardiolog Morten Schei deler sine tanker og kunnskaper om hva som er viktig å tenke på når det gjelder hjertehelse og fysisk aktivitet.

- Det er liten tvil om at regelmessig fysisk aktivitet vil ha økende betydning i fremtiden, for å motvirke livsstilsrelaterte sykdommer. Samtidig har flere studier vist at faren for plutselig hjertedød øker betydelig for utrente mennesker som plutselig begynner å trene med moderat eller høy intensitet, og for topptrente atleter som fortsetter å konkurrere i høyere alder.Dersom livet har vært rolig i noen år og du har lyst til å trene mer, har de gjeldende Europeiske retningslinjene noen tips til oss:

Dersom du er usikker på din risikosituasjon for hjertesykdom anbefaler European Guidelines en egenevaluering av dine risikofaktorer, evt. en gjennomgang med sykepleier med blodprøver og blodtrykksmåling.

Dersom du har økt risiko for hjerte-kar sykdom (uklare symptomer, arv, blodtrykk, kolesterol, røyk, overvekt), anbefales kontakt med allmennlegefor totalvurdering og elektrokardiogram (EKG).

Dersom du har typiske symptomer på hjertesykdom (ubehag i brystet, økende tungpust, hjertebank, besvimelsestendens, hevelse i ankler) eller flere risikofaktorer, bør du vurdere å kontakte en av våre hjerteleger direkte for belastningstest og evt. ultralyd av hjertet.

- Hjertet er som muskler flest skapt for å bli brukt! Skulle undersøkelsen ved Aleris avdekke begynnende hjertesykdom, så er dagens hjertemedisin i den gledelige situasjon at de fleste tilstander kan behandles og/eller forebygges, det gjelder bare å oppdage farene i tide.