Skip to Content

Hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt kan forebygges svært effektivt. En hjertesjekk hos Aleris vil gi deg svarene du trenger, enten du er frisk, må ta forebyggende grep eller trenger behandling.

Hva er hjerteinfarkt?

Hjerteinfarkt er en akutt tilstand hvor en blodpropp blokkerer koronararteriene. Koronararteriene er hjertets egne blodårer som forsyner hjertet med blod. Blokkeringen skyldes ofte oppbygning av plakk. Plakk består av fett og kolesterol. Dersom plakket sprekker kan det forårsake blodpropp som hindrer blodtilstrømning til deler av hjertet. Dette kan føre til hjerteinfarkt. Dersom blodet og dermed oksygentilførselen er kuttet av for en lengre tidsperiode, vil den berørte delen av hjertemuskelen få skader og dø. Resultatet kan bli nedsatt pumpefunksjon i det området av hjertet som er berørt av oksygenmangel på grunn av ødelagt muskelmasse. 

 

Symptomer hjerteinfarkt

Symptomene ved hjerteinfarkt er ofte akutt klemmende smerte midt i brystet med stråling til venstre arm. Uforklarlig kortpustethet og/eller kaldsvetting er også vanlige symptomer. Men mange, og særlig kvinner, opplever andre symptomer på hjerteinfarkt. Det kan være smerter i magen, ryggen, vondt i kjeven og halsen. Utypiske infarktsymptomer er vanligst hos eldre mennesker og diabetikere. Ca. hver tredje som får hjerteinfarkt har ikke typiske symptomer med brystsmerter. 

 

Årsaker til hjerteinfarkt

Årsaken til hjerteinfarkt er flere, men sentrale faktorer som øker risikoen for hjerteinfarkt er: 

  • Røyking
  • Kosthold som inneholder store mengder mettet fett og transfett samt høyt innhold av sukkerholdig drikke
  • Høyt saltinntak som øker blodtrykket 
  • Inaktivitet 
  • Overvekt
  • Diabetes
  • Høyt alkoholinntak 
  • Høyt kolesterol
  • Arv/familiær opphopning  

 

Hjerteinfarkt forebygging

Enkelte forskere mener at hele 4 av 5 hjerteinfarkt kan forebygges ved å legge om til en sunnere livsstil. En sunnere livsstil kan oppnås blant annet ved å spise mer frukt og grønnsaker, mer rotfrukter, nøtter, magre meieriprodukter, mer fullkorn og større inntak av fisk. Det anbefales å spise mindre av rødt kjøtt, fete meieriprodukter, sukker og mettet fett. Utover dette anbefales et moderat alkoholinntak og røykestopp. Fysisk aktivitet er også svært viktig. Å gå eller sykle 40 minutter om dagen i tillegg til å trene regelmessig har positive effekter i å forebygge hjerteinfarkt. 

Hjerte- og karsykdommer er den sykdomsgruppen som fører til flest dødsfall når vi ser på alle aldersgrupper samlet. I Norge i dag ser vi en betydelig nedgang i dødelighet. Noe av grunnen til at færre dør av hjerteinfarkt i dag skyldes bedre behandling av høyt blodtrykk og kolesterol. Bedre behandlingsformer kan også være noe av grunnen til at dødeligheten har sunket. 

Selv om vi ser en betydelig nedgang i dødeligheten er det en bekymringsfull utvikling blant yngre voksne i aldersgruppen 25-44 år som får akutt hjerteinfarkt i Norge. En av grunnene til det kan være økt inntak av mettet fett. Enkle undersøkelser som kan avdekke risikofaktorer er å undersøke kolesterol, blodsukker og blodtrykk. 

 

Hjerteutredning med CT

Ved mistanke om trange hjertekransårer kan videre utredning med CT hjerte (CT-koronarangiografi) være aktuelt og våre kardiologer vil henvise deg til snarlig time til CT-hjerte. Ved uttalte symptomer og høy risiko for hjertekransåresykdom vurderes også henvisning til hjertekateterisiering/utblokking av hjertekransåre på sykehus.
Offentlig avtale innen kardiologi

Offentlig avtale innen kardiologi

I Bodø har vi offentlig avtale innen kardiologi.

Les mer >

Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Timebestilling hos hjertespesialist

Timebestilling hos hjertespesialist

Ønsker du å bestille til hjertespesialist, benytt web-bookingen til det enkelte sykehus ved å klikke på sykehusnavnet.

Bestill her >

Hjertespesialist: – Disse symptomene må du være obs på om du trener mye

Hjertespesialist: – Disse symptomene må du være obs på om du trener mye

Her er rådene fra hjertelegen til deg som har en aktiv hverdag.

Les mer >

Smerter i hjertet

Dette bør du sjekke hvis hjertet ditt løper løpsk

Uskyldig hjertebank eller hjerteproblemer?

Les mer >

Interessert i å lære mer om helse?

Interessert i å lære mer om helse?

Meld deg på vårt nyhetsbrev ved å fylle ut skjemaet på denne siden!

Les mer >


Nora Tuseth

Kardiolog

Bergen

Roar Thorshaug

Spesialist i hjertesykdommer og indremedisin

Bodø

Anne Kask

Kardiolog

Bergen

Volker Pönitz

Kardiolog

Stavanger

Einar Søyland

Kardiolog

Oslo


Back to top