Skip to Content

Hjerteflimmer

Hjerteflimmer er en meget rask og uregelmessig elektrisk aktivitet i hjertets forkamre. Hjerteflimmer opptrer ofte anfallsvis, men blir senere gjerne permanent. Man stiller diagnosen ved hjelp av EKG.

Hjerteflimmer er samlebetegnelse for forskjellige arytmier. Mange tenker på forkammerflimmer eller atrieflimmer når de bruker begrepet hjerteflimmer.

Det vanligste ved atrieflimmer er at hjertet slår uregelmessig og fort selv, men det finnes også langsom atrieflimmer. Det betyr at forkamrene pumper uregelmessig og med mindre kraft. Dette kan vare fra sekunder til flere dager, noen har det til og fra mens det for andre kan pågå over tid og til slutt bli permanent. Hjerteflimmer kan vise seg som gjentatte anfall men også som enkeltstående episoder, noen ganger i forbindelse med akutt sykdom eller i etterkant av en operasjon. Hjerteflimmer oppleves skremmende for mange, særlig første gang man opplever det. 

 

Relevante undersøkelser

Tilstanden mistenkes ved uregelmessig puls og tilstanden kan diagnostiseres ved hjelp av EKG (Elektrokardiogram). For å finne ut mer om bakenforliggende årsaker til hvorfor hjerteflimmer oppstår er det vanlig å få utført ultralydundersøkelse og belastningstest av hjertet.

 

Hjerteflimmer symptomer

De vanligste symptomene er fornemmelse av rask og/eller uregelmessig hjerterytme. Mange føler at hjertet "raser av garde". Noen kjenner også brystsmerter, svimmelhet og får pustebesvær. Ved slike symptomer bør ambulanse tilkalles. Sistnevnte symptomer kan også være tegn på hjerteinfarkt. Hjerterytmen styres av elektriske signaler fra hjerte. Hjertet har en egen pacemaker, sinusknuten, som sender impulser gjennom hjertet sitt ledningssystem. Det er disse impulsene som styrer hvor mange slag hjertet slår i minuttet. Ved atrieflimmer mottar hjertemuskulaturen mange signaler på en gang, og pulsen kan øke betydelig. Noen ganger til over 150 slag i minuttet. Normalt slår hjertet mellom 60 – 80 slag i minuttet. Hjerteflimmer fører også til at hjertets hovedkamre slår uregelmessig.

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Strømmen, tlf: 63 80 03 30
Marken (Bergen), tlf: 55 59 99 99
Hinna Park (Stavanger), tlf: 51 57 75 50
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Bodø, tlf: 75 80 19 10

 

Hvem får hjerteflimmer?

Menn har større risiko for å få hjerteflimmer enn kvinner. Også de som trener meget hardt over tid synes å ha noe øket risiko. Videre er det vanligere blant eldre mennesker enn blant yngre. Dersom man har høyt blodtrykk eller andre hjerteproblemer øker sjansen for hjerteflimmer. Andre tilstander som øker sjansen for hjerteflimmer er: diabetes, høyt alkoholforbruk, lungesykdommer eller for høyt stoffskifte. 

 

Behandling av hjerteflimmer

Hjerteflimmer kan øke sjansen for å få blodpropp og hjerneslag, men dette finnes det god behandling for å forhindre. For noen kan elektrokonvertering være riktig behandling, mens andre kan behandles med tabletter som reduserer frekvensen av hjerteflimmeret og blodfortynnende som reduserer risikoen for blodpropp. Hva slags type behandling som er best i ditt tilfelle avgjøres etter en undersøkelse og i samråd med lege. Nora Tuseth

Kardiolog

Bergen

Roar Thorshaug

Spesialist i hjertesykdommer og indremedisin

Bodø

Anne Kask

Kardiolog

Bergen

Volker Pönitz

Kardiolog

Stavanger

Einar Søyland

Kardiolog

Oslo


Offentlig avtale innen kardiologi

Offentlig avtale innen kardiologi

I Bodø har vi offentlig avtale innen kardiologi.

Les mer >

Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Timebestilling hos hjertespesialist

Timebestilling hos hjertespesialist

Ønsker du å bestille til hjertespesialist, benytt web-bookingen til det enkelte sykehus ved å klikke på sykehusnavnet.

Bestill her >

Hjertespesialist: – Disse symptomene må du være obs på om du trener mye

Hjertespesialist: – Disse symptomene må du være obs på om du trener mye

Her er rådene fra hjertelegen til deg som har en aktiv hverdag.

Les mer >

Smerter i hjertet

Dette bør du sjekke hvis hjertet ditt løper løpsk

Uskyldig hjertebank eller hjerteproblemer?

Les mer >

Interessert i å lære mer om helse?

Interessert i å lære mer om helse?

Meld deg på vårt nyhetsbrev ved å fylle ut skjemaet på denne siden!

Les mer >


Back to top