Skip to Content

Hjerteflimmer

Hjerteflimmer er en meget rask og uregelmessig elektrisk aktivitet i hjertets forkamre. Hjerteflimmer opptrer ofte anfallsvis, men blir senere gjerne permanent. Man stiller diagnosen ved hjelp av EKG.

Hjerteflimmer er samlebetegnelse for forskjellige arytmier. Mange tenker på forkammerflimmer eller atrieflimmer når de bruker begrepet hjerteflimmer.

Det vanligste ved atrieflimmer er at hjertet slår uregelmessig og fort selv, men det finnes også langsom atrieflimmer.  Det betyr at forkamrene pumper uregelmessig og med mindre kraft. Dette kan vare fra sekunder til flere dager, noen har det til og fra mens det for andre kan pågå over tid og til slutt bli permanent. Hjerteflimmer kan vise seg som gjentatte anfall men også som enkeltstående episoder, noen ganger i forbindelse med akutt sykdom eller i etterkant av en operasjon. Hjerteflimmer oppleves skremmende for mange, særlig første gang man opplever det. 

Relevante undersøkelser

Tilstanden mistenkes ved uregelmessig puls og tilstanden kan diagnostiseres ved hjelp av EKG (Elektrokardiogram). For å finne ut mer om bakenforliggende årsaker til hvorfor hjerteflimmer oppstår er det vanlig å få utført ultralydundersøkelse og belastningstest av hjertet.

Hjerteflimmer symptomer

De vanligste symptomene er fornemmelse av rask og/eller uregelmessig hjerterytme. Mange føler at hjertet "raser av garde".  Noen kjenner også brystsmerter, svimmelhet og får pustebesvær. Ved slike symptomer bør ambulanse tilkalles. Sistnevnte symptomer kan også være tegn på hjerteinfarkt. Hjerterytmen styres av elektriske signaler fra hjerte. Hjerte har en egen pacemaker, sinusknuten, som sender impulser gjennom hjertet sitt ledningssystem. Det er disse impulsene som styrer hvor mange slag hjertet slår i minuttet. Ved atrieflimmer mottar hjertemuskulaturen mange signaler på en gang, og pulsen kan øke betydelig. Noen ganger til over 150 slag i minuttet. Normalt slår hjertet mellom 60 – 80 slag i minuttet. Hjerteflimmer fører også til at hjertets hovedkamre slår uregelmessig.

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Strømmen, tlf: 63 80 03 30
Marken (Bergen), tlf: 55 59 99 99
Hinna Park (Stavanger), tlf: 51 57 75 50
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Bodø, tlf: 75 80 19 10

Hvem får hjerteflimmer?

Menn har større risiko for å få hjerteflimmer enn kvinner. Også de som trener meget hardt over tid synes å ha noe øket risiko. Videre er det vanligere blant eldre mennesker enn blant yngre. Dersom man har høyt blodtrykk eller andre hjerteproblemer øker sjansen for hjerteflimmer. Andre tilstander som øker sjansen for hjerteflimmer er; diabetes, høyt alkoholforbruk, lungesykdommer eller for høyt stoffskifte. 

Behandling av hjerteflimmer

Hjerteflimmer kan øke sjansen for å få blodpropp og hjerneslag, men dette finnes det god behandling for å forhindre. For noen kan elektrokonvertering være riktig behandling, mens andre kan behandles med tabletter som reduserer frekvensen av hjerteflimmeret og blodfortynnende som reduserer risikoen for blodpropp. Hva slags type behandling som er best i ditt tilfelles avgjøres etter en undersøkelse og i samråd med en lege. 


Finn din nærmeste avdeling


Roar Thorshaug

Spesialist i hjertesykdommer og indremedisin

Bodø

Volker Pönitz

Volker Pönitz

Kardiolog

Stavanger

Anne Kask

Anne Kask

Kardiolog

Bergen

Charlotte Björk Ingul

Charlotte Björk Ingul

Kardiolog

Trondheim

Einar Søyland

Einar Søyland

Kardiolog

Oslo

Hans Halvor Bjørnstad

Hans Halvor Bjørnstad

Kardiolog

Bergen


Back to top