Smerter i skjeden? Her er behandlingen som virker mot vaginisme
Klarer du ikke gjennomføre samleie, eller kjennes det som om skjeden strammer seg ukontrollert, kan det være vaginisme.
Vaginisme betyr at bekkenbunnsmuskulaturen er stram og øm. Dette vil ofte føre til smerter ved innsetting av tampong og ved samleie. Vulvodyni og vestibulitt er en tilstand med kroniske smerter i skjedeåpningen.
Årsaken til vaginisme og vulvodyni er ofte sammensatt, hvor stress og ytre påvirkninger kan utløse eller forverre plagene. Smerter i underlivet er for mange kvinner tabubelagt og kan være vanskelig å snakke om. De fleste pasientene med vulvodyni og vaginisme blir ofte bedre eller helt bra med en kombinasjon av individuelt tilpassede behandlingsopplegg.
Vulvodyni og vestibulitt er en tilstand hvor området rundt skjedeinngangen er svært smertefullt. Smertene blir ofte utløst ved berøring, som ved samleie eller bruk av tampong, men kan også være tilstede hele tiden. Smerten kjennes ofte som en brennende eller sviende følelse og kan i mange tilfeller også gi smertefulle spenninger i bekkenbunnsmusklene, også kalt vaginisme. Ved vestibulitt senkes smerteterskelen i skjedeåpningen. Derfor kan også lette berøringer som f.eks. stramt tøy eller å sitte i en spesiell stilling gjøre veldig vondt. Tilstanden rammer ofte unge jenter, men kan også forekomme hos eldre kvinner.
Vaginisme betyr at bekkenbunnsmuskulaturen er stram og øm. Dette fører til ufrivillige sammentrekninger ved f.eks. samleie eller innsetting av tampong. Mange opplever at "det er noe som stopper" innenfor skjedeåpningen. Pasienter med vaginisme kan også ha vulvodyni.
Siden tilstandene kan være komplekse og trenger individuell behandlingsopplegg, gjøres utredningen over to konsultasjoner.
Bestill time hos vår gynekolog Ole Alexander Dyrkorn
Klarer du ikke gjennomføre samleie, eller kjennes det som om skjeden strammer seg ukontrollert, kan det være vaginisme.
Vaginisme er et lite dokumentert problem. Likevel viser en undersøkelse fra 2011 at 0,4 prosent av alle kvinner er rammet av lidelsen.
Sex etter fødsel kan være en barriere for mange. Opplever du smerter kan det ofte gjøres noe med!
Etter fødsel er det vanlig med noen fysiske og emosjonelle plager. De fleste går over av seg selv, men er du bekymret bør du ta kontakt med en lege.
Til tross for at så mange rammes er det svært mange kvinner som kvier seg for å ta tak i problemet.
Legetime på chat