Skip to Content

Underlivsbetennelse/egglederbetennelse

Underlivsbetennelse kan være akutt med plutselige smerter i nedre del av magen og høy feber. Den kan også være kronisk med mer ubestemte symptomer, som en murrende smerte i magens nedre del og av og til smerter i korsryggen.

Underlivsbetennelse skal behandles så fort som mulig, så det ikke sprer seg og på lengre sikt gir kroniske smerter i underlivet, eller barnløshet.

Normalt er kvinnens indre kjønnsorganer beskyttet mot infeksjon av en slimhinnepropp i livmorhalsen. Hvis denne forsvinner i forbindelse med f.eks menstruasjon, abort, fødsel, gynekologisk undersøkelse eller et kirurgisk inngrep, kan bakterier fra skjeden og endetarmen trenge opp gjennom livmoren og infisere egglederne.

En underlivsbetennelse sitter som oftest i egglederne og kalles derfor også for egglederbetennelse. Herfra kan betennelsen spre seg til slimhinnen i livmoren. Ved mer alvorlige tilfeller kan betennelsen sette seg på eggstokkene eller spre seg til bukhulen.

Etter en egglederbetennelse kan det utvikle seg sammenvoksinger i selve egglederen, noe som kan medføre sterilitet. Slike sammenvoksinger kan også føre til senere svangerskap utenfor livmoren, fordi et befruktet egg ikke kan passere egglederen på normal måte.

Årsaker til underlivsbetennelse

Underlivsbetennelse skyldes i langt de fleste tilfeller bakterier eller mikroorganismer. Den hyppigste årsaken er bakterien klamydia, som smitter ved seksuell kontakt. I Norge får rundt 22 000 personer konstatert klamydia hvert år, men det reelle antall smittede regnes for å være mye høyere. Problemet er at mange har sykdommen uten symptomer, og de vet derfor ikke at det er noe galt, men fortsetter å smitte andre uten å være klar over det. 2/3 av klamydia-tilfellene er hos unge under 25 år.

Symptomer på underlivsbetennelse

Underlivsbetennelse kan være akutt med plutselige smerter i nedre del av magen og høy feber. Betennelsestilstanden kan også være kronisk med mer ubestemte symptomer slik som en lett, murrende smerte i magens nedre del og av og til smerter i korsryggen. Både den akutte og den kroniske formen for betennelsen kan medføre smerter ved samleie, og at menstruasjonene blir kraftige og begynner for tidlige. Ofte forekommer det også kraftig illeluktende utflod fra underlivet.

Undersøkelse for underlivsbetennelse

Får du overstående symptomer, bør du så raskt som mulig bli undersøkt av gynekolog. Legen lytter til dine symptomer og foretar deretter en gynekologisk undersøkelse og en vaginal ultralydsundersøkelse. I forbindelse med undersøkelsen tas det en prøve med en vattpinne fra livmorhalsen for å avgjøre om det er snakk om en bakterie.

Svaret på undersøkelsen kommer etter 4-5 dager, så det kan bli nødvendig å endre behandlingen på dette tidspunktet avhengig av svaret. Det blir også tatt noen blodprøver som viser antallet av hvite blodlegemer og blodsenkningen (CRP). Ved underlivsbetennelse vil disse verdiene som regel være forhøyet.

Behandling av underlivsbetennelse

Inntil prøvesvaret foreligger behandles underlivsbetennelsen med et antibiotikum som dekker bredt for dermed å ramme flere forskjellige bakterier. Hvis prøvesvaret viser at din underlivsbetennelse er forårsaket av klamydia eller gonore, skal din partner også behandles. Behandlingen varer som regel 7-10 dager. Det er viktig at du fortsetter behandlingen selv om du ikke føler deg syk. Du bør unnlate å ha samleie mens du er under behandlingen. Ellers skal du holde sengen inntil du er feberfri og smertene er forsvunnet. 


Finn din nærmeste avdeling

Aleris Sykehus og Røntgen Frogner

Frederik Stangs gate 11-13
0264 Oslo

Tlf. Sykehus 22 54 10 00

Tlf. Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus Colosseum-Nobel

Sørkedalsveien 10 B
0369 Oslo

Tlf. 23 19 50 50

Aleris Medisinske Senter Strømmen

Støperiveien 5
2010 Strømmen

Tlf. 63 80 03 30

Aleris Sykehus Hinna Park

Jåttåvågveien 7, Viking Stadion
4020 Stavanger

Tlf. 51 57 75 50

Aleris Sykehus Marken

Marken 34
5017 Bergen

Tlf. 55 59 99 99

Aleris Sykehus og Røntgen Solsiden Trondheim

Innherredsveien 7D, 3.etg.
Inngang fra Kirkegata
7014 Trondheim

Tlf. Sykehus 73 87 20 00

Tlf. Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus og Røntgen Tromsø

Sjøgata 31-33
9008 Tromsø

Tlf. Sykehus 77 66 21 30

Tlf. Røntgen 22 43 43 43


Kristin Lyng Gynekolog

Oslo

Les mer
Katrine Kirial Gynekolog

Stavanger

Les mer
Tina Tellum Gynekolog

Oslo

Les mer
Anita Dresmane Gynekolog

Trondheim

Les mer
Kristina Sole Gynekolog

Oslo

Les mer

Back to top