Skip to Content

Underlivsbetennelse/egglederbetennelse

Underlivsbetennelse kan være akutt med plutselige smerter i nedre del av magen og høy feber. Den kan også være kronisk med mer ubestemte symptomer, som en murrende smerte i magens nedre del og av og til smerter i korsryggen.

Underlivsbetennelse skal behandles så fort som mulig, så det ikke sprer seg og på lengre sikt gir kroniske smerter i underlivet, eller barnløshet.

Normalt er kvinnens indre kjønnsorganer beskyttet mot infeksjon av en slimhinnepropp i livmorhalsen. Hvis denne forsvinner i forbindelse med f.eks menstruasjon, abort, fødsel, gynekologisk undersøkelse eller et kirurgisk inngrep, kan bakterier fra skjeden og endetarmen trenge opp gjennom livmoren og infisere egglederne.

En underlivsbetennelse sitter som oftest i egglederne og kalles derfor også for egglederbetennelse. Herfra kan betennelsen spre seg til slimhinnen i livmoren. Ved mer alvorlige tilfeller kan betennelsen sette seg på eggstokkene eller spre seg til bukhulen.

Etter en egglederbetennelse kan det utvikle seg sammenvoksinger i selve egglederen, noe som kan medføre sterilitet. Slike sammenvoksinger kan også føre til senere svangerskap utenfor livmoren, fordi et befruktet egg ikke kan passere egglederen på normal måte.

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Colosseum-Nobel (Majorstuen, Oslo),tlf: 23 19 50 50
Strømmen, tlf: 63 80 03 30
Marken (Bergen), tlf: 55 59 99 99
Hinna Park (Stavanger), tlf: 51 57 75 50
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Tromsø, tlf: 77 66 21 30

 

Årsaker til underlivsbetennelse

Underlivsbetennelse skyldes som oftes tilfeller av bakterier eller mikroorganismer. Den hyppigste årsaken er bakterien klamydia, som smitter ved seksuell kontakt. I Norge får rundt 22 000 personer konstatert klamydia hvert år, men det reelle antall smittede regnes for å være mye høyere. Problemet er at mange har sykdommen uten symptomer, og de vet derfor ikke at det er noe galt, men fortsetter å smitte andre uten å være klar over det. 2/3 av klamydia-tilfellene er hos unge under 25 år.

 

Symptomer på underlivsbetennelse

Underlivsbetennelse kan være akutt med plutselige smerter i nedre del av magen og høy feber. Betennelsestilstanden kan også være kronisk med mer ubestemte symptomer slik som en lett, murrende smerte i magens nedre del og av og til smerter i korsryggen. Både den akutte og den kroniske formen for betennelsen kan medføre smerter ved samleie, og at menstruasjonene blir kraftige og begynner for tidlige. Ofte forekommer det også kraftig illeluktende utflod fra underlivet.

 

Undersøkelse for underlivsbetennelse

Får du overstående symptomer, bør du så raskt som mulig bli undersøkt av gynekolog. Legen lytter til dine symptomer og foretar deretter en gynekologisk undersøkelse og en vaginal ultralydsundersøkelse. I forbindelse med undersøkelsen tas det en prøve med en vattpinne fra livmorhalsen for å avgjøre om det er snakk om en bakterie.

Svaret på undersøkelsen kommer etter 4-5 dager, så det kan bli nødvendig å endre behandlingen på dette tidspunktet avhengig av svaret. Det blir også tatt noen blodprøver som viser antallet av hvite blodlegemer og blodsenkningen (CRP). Ved underlivsbetennelse vil disse verdiene som regel være forhøyet.

 

Behandling av underlivsbetennelse

Inntil prøvesvaret foreligger behandles underlivsbetennelsen med et antibiotikum som dekker bredt for dermed å ramme flere forskjellige bakterier. Hvis prøvesvaret viser at din underlivsbetennelse er forårsaket av klamydia eller gonore, skal din partner også behandles. Behandlingen varer som regel 7-10 dager. Det er viktig at du fortsetter behandlingen selv om du ikke føler deg syk. Du bør unnlate å ha samleie mens du er under behandlingen. Ellers skal du holde sengen inntil du er feberfri og smertene er forsvunnet. 
Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Dette kan du gjøre dersom sex etter fødsel er smertefullt

Sex etter fødsel

Sex etter fødsel kan være en barriere for mange. Opplever du smerter kan det ofte gjøres noe med!

Les mer >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Smerter i skjeden? Her er behandlingen som virker mot vaginisme

Smerter i skjeden? Her er behandlingen som virker mot vaginisme

Klarer du ikke gjennomføre samleie, eller kjennes det som om skjeden strammer seg ukontrollert, kan det være vaginisme.

Les mer >

Pasient hos gynekolog

Time hos gynekolog

Ønsker du å bestille konsultasjon hos gynekolog, benytt web-bookingen til det enkelte sykehus ved å klikke på sykehusnavnet.

Bestill her >

Gynekolog på Strømmen

Gynekolog på Strømmen

Aleris på Strømmen har svært kort ventetid for time hos gynekolog, og du trenger ingen henvisning.

Les mer >


Kristin Lyng

Gynekolog

Oslo

Katrine Kirial

Gynekolog

Stavanger

Tina Tellum

Gynekolog

Oslo

Anita Dresmane

Gynekolog

Trondheim

Kristina Sole

Gynekolog

Oslo

Jeg ønsker å bestille time hos gynekolog

Fyll inn dine opplysninger så tar vi kontakt.


Back to top