Skip to Content

Privat ultralyd

For mange er ultralyd noe man først og fremst forbinder med graviditet, men man kan også bruke ultralyd til å undersøke andre forhold i kvinnens underliv.

Våre gynekologer gjennomfører en innvendig ultralyd rutinemessig ved alle gynekologiske undersøkelser. Dette er inkludert i prisen.

Hva burde jeg vite om innvendig ultralyd?

Innvendig ultralyd er ikke farlig. Det brukes lydbølger og ingen stråling. Det er vanligvis ikke smertefullt å ta denne undersøkelsen. I tidlig graviditet (circa til svangerskapsuke 12) må man ta ultralyd fra skjeden for å kunne se fosteret (se lengre ned). Dette er ikke forbundet med økt risiko for en sponanabort.

Hvilken organer kan man se ved innvendig ultralyd?

  1. Livmor: her ser man om livmoren har normal størrelse, om det foreligger muskelknuter, medfødte anatomiske forandringer (som f. eks. to-hjørnet livmor) og andre forandringer.
  2. Livmorhals: vi kan måle lengden av livmorhalsen der hvor det er relevant, og se om det foreligger sykelige forandringer. Celleforandringer eller infeksjoner kan ikke sees i ultralyden, disse må undersøkes på andre måter.
  3. Livmorslimhinne (endometriet): Vi ser om slimhinnen, som ligger i livmorhulen, er jevn og om det for eksempel ligger polypper i livmorhulen. Betydningen av polyppene og utseende av slimhinnen vil være avhengig om man har barneønske, blødningsforstyrrelse eller om man er i overgangsalderen. Livmorslimhinnen ser forskjellig ut i de forskjellige faser i menstruasjonssyklus.
  4. Eggledere: når egglederne er normale, er de vanligvis ikke godt synlige på ultralyden siden de er tynne og veldig myke. Foreligger det utpregede infeksjoner eller om de er fylt med væske, vil vi kunne se dette. Med en undersøkelse hvor man sprøyter vann eller gel i livmorhulen, kan vi også undersøke om eggledere er åpne. Denne undersøkelsen gjennomfører vi kun ved den første uken etter menstruasjonen og kun ved utredning for ufrivillig barnløshet.
  5. Eggstokker: Ved å ta ultralyd av eggstokkene kan vi se på antall eggposer (som er relevant ved fertilitetsspørsmål eller menstruasjonsforstyrrelse), størrelse av eggstokker og om det foreligger cyster eller andre forandringer. Et hyppig spørsmål er om vi kan oppdage eggstokkreft. Svaret er at man i noen tilfeller kan se eggstokkreft med innvendig ultralyd- men ikke alltid og vanligvis ikke i tidlig stadiet. Innvendig ultralyd er altså ikke egnet som screening-metode for eggstokkreft. Men det er et viktig redskap i nøyere kartlegging av cyster eller oppfylninger på eggstokken.
  6. Bekkenorganer: Vi undersøker bukhinnen rundt livmor og i bekkenet. Her kan vi se om det for eksempel foreligger dype og utpregede endometrioseforandringer eller store infeksjoner. Infeksjoner som chlamydia er ikke mulig å se på ultralyd. Heller ikke veldig små forandringer. Man kan i noen tilfeller også undersøke blæren eller urinledere, men dette vil sjelden være hovedfokuset for en gynekolog. Ved problemer med blæren og urinledere anbefaler vi å henvende seg til allmennlegene våre eller urolog.
  7. Tidlig graviditet: Vi kan se om graviditet sitter innenfor eller utenfor livmor. Man kan se om det foreligger hjerteaksjon og om det er tvillinger. Det er ikke farlig for embryoet at man tar innvendig ultralyd, heller ikke når du har blødninger. Det vil ikke føre til en spontanabort å ta innvendig ultralyd. Dersom det er veldig tidlig i graviditet, vil man ofte kun se en liten svart oppklaring i livmorhulen og ikke engang et fosteranlegg. Kommer du for tidlig til en sjekk, kan det hende at vi anbefaler å gjenta undersøkelsen noen uker senere. Hjerteaksjon kan man tidligst se fra 6 uker etter siste menstruasjonen.
Samarbeid med Aleris Kreftsenter

Dersom det gjøres funn som mistenkes å være kreft kan det være nødvendig med undersøkelser som MR og CT i tillegg til ultralyd. Aleris tilbyr også disse undersøkelsene.

For hvilke tilstander kan en supplerende 3D ultralyd fra skjeden være viktig?

Det er ikke alltid nødvendig å gjennomføre en 3-dimensjonal ultralyd av livmor og eggstokk og legen vil bestemme om dette er en meningsfull undersøkelse for deg.

Ved disse problemstillinger er 3D ultralyd fra skjeden nyttig:

-          Diagnose og nærmere kartlegging av polypper i livmorhulen.

-          Diagnose av adenomyose og endometriose

-          Diagnose og kartlegging av medfødte misdannelser av livmoren

-          Kartlegge nøyaktig beliggenhet av muskelknuter

-          Kartlegge beliggenheten og posisjon av din spiral

-          Kartlegging i sammenheng med undersøkelse av gjentatte spontanaborter

-          Mer nøyaktig fremstilling av foster i tidlig graviditet (ikke fosterdiagnostikk)

Vi tilbyr 3D ultralyd i Oslo og i Stavanger. 


Her får du utført denne tjenesten

Aleris Sykehus og Røntgen Frogner

Frederik Stangs gate 11-13
0264 Oslo

Tlf Sykehus 22 54 10 00

Tlf Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus Colosseum-Nobel

Sørkedalsveien 10 B
0369 Oslo

23 19 50 50

Aleris Sykehus Hinna Park

Jåttåvågveien 7, Viking Stadion
4020 Stavanger

51 57 75 50

Aleris Sykehus og Røntgen Solsiden Trondheim

Innherredsveien 7D, 4. etg. Inngang fra Kirkegata
7014 Trondheim

Tlf Sykehus 73 87 20 00

Tlf Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus og Røntgen Tromsø

Sjøgata 31-33
9008 Tromsø

Tlf Sykehus 77 66 21 30

Tlf Røntgen 22 43 43 43


Kristin Lyng Gynekolog

Oslo

Les mer
Katrine Kirial Gynekolog

Stavanger

Les mer
Kristine Kleivdal Gynekolog

Strømmen

Les mer

Back to top