Tyngdefornemmelse i underlivet - livmorfremfall

Livmorfremfall, også kalt nedsunken livmor gjør det vanskelig å tømme blæren. Et vanlig symptom er tyngdefornemmelse i underlivet som skyldes svekket “opphengsapparat” for livmoren inne i bukhulen.

Blant eldre kvinner er dette en vanlig tilstand, og det regnes at rundt tre til seks prosent rammes av lidelsen. Imidlertid kan tilstanden også ramme yngre kvinner. Spesielt under svangerskap eller der hvor fødsel har medført skader. 

Hva menes med livmorfremfall?

Livmorfremfall betyr at livmoren har seget nedover i bekkenet. I de enkleste tilfellene synker livmoren ned i skjeden, kun et lite stykke. Fortsetter nedsynkiningen kan livmorhalsen bli synlig mellom kjønnsleppene (prolaps). 

Symptomer på livmorfremfall

Vanlige symptomer på dette er hyppig vannlating, urinlekkasje, ryggsmerter, tyngdefornemmelse i underlivet, problemer med å gjennomføre samleie og utflod fra skjeden. 

Tilstanden er ikke farlig, men et fremtredende fremfall av livmoren kan være meget ubehagelig. 

 

Behandling av problemet

I de enklere tilfeller kan bekkenbunnstrening være tilstrekkelig for forbedring av tilstanden. Dersom denne behandlingen ikke hjelper, og du fortsatt er plaget kan en operasjon være aktuelt.

For å oppnå et godt resultat kan det i uttalte tilfeller være hensiktsmessig å fjerne livmoren. 

 

Ønsker du å bestille utredning hos gynekolog?

Bestill time på nett her