Plager etter fødsel

Selv etter en normal fødsel er det vanlig med noen fysiske og emosjonelle plager. De fleste går over av seg selv, men er du bekymret bør du ta kontakt med en lege.

Når man akkurat har født har man store hormonforandringer, og da er det blant annet ganske vanlig med lekkasjer. Men når de som ammer etterhvert slutter å amme, og man kommer inn i en daglig rytme igjen, skal forholdene helst blir bedre. Om de ikke gjør det bør man søke hjelp.

Vanlige plager

Etterrier: Er ikke farlige, men kjennes som smertefulle kramper i livmoren. Dette kjenner du som oftest spesielt under amming.

Blod fra skjeden: De første dagene etter en fødsel blør man gjerne fra skjeden, likt en kraftig menstruasjon. Dette er en vanlig plage som følge av såret inne i livmoren. Mengden og fargen på blødningen kan variere, samtidig som det kan vare opptil seks uker etter fødselen.

Er du plaget av smerter, feber og dårlig lukt, kan det være et tegn på infeksjon. Da bør du oppsøke lege med én gang.

Svie ved tissing: Om det svir når du tisser, er dette ofte gå grunn av at urinblæren har vært under trykk fra livmoren under svangerskapet. Da kan det være vanskeligere å tisse, men det er normalt og det vil gå over av seg selv.

Ubehag rundt skjede- og endetarmsåpning: Å kjenne seg sår og hoven nedentil er normalt, men dette går raskt over. Det kan hjelpe å ta en dusj med rent vann etter et toalettbesøk.

Forstoppelse: Det er vanlig at mange gruer seg til å gå på do, spesielt dersom fødselen har medført rifter. Drikk mye, spis fiberrikt, vær i bevegelse og bruk god tid når du skal på toalettet. 

Stemningsleie: Å bli emosjonell og kjenne at følelsene svinger er vanlig. Mange gråter også mer enn vanlig, men det er helt normalt. Etter en fødsel er det vanlig å føle seg sliten, og lykken over barnet kan derfor la seg vente på.