Hjelper kvinner i alle aldre med underlivsplager

Overgangsalderen kan føre med seg en rekke plager som hetetokter, humørsvingninger og tørrhet i skjeden. Hos Aleris står de kvinnelige gynekologene klare til å hjelpe pasienter - med svært kort ventetid og god tid til samtaler.

På Aleris medisinske senter på Strømmen Storsenter jobber tre erfarne kvinnelige gynekologer. I tillegg til Unni Larsen og Kristine Kleivdal som er intervjuet i denne artikkelen er også Linn Brakstad Hjarne tilknyttet klinikken. De hjelper kvinner i alle aldre med ulike plager knyttet til kvinners underliv.

Aleris har også gynekologer ved sine avdelinger på Frogner i Oslo, i Bergen, Trondheim og Stavanger. 

Overgangsalderen og plager knyttet til akkurat denne delen av livet er noe av problemstillingene gynekologene hjelper med.

- Mange opplever hetetokter, humørsvingninger, uro, nedstemthet, blødningsforstyrrelser, nedsatt energi og sexlyst, sier Unni Larsen.

Gjennomsnittsalderen for menopause, som er betegnelsen på siste menstruasjon, er 50-52 år. Symptomene på overgangsalder debuterer ofte når det går lengre tid mellom menstruasjonene.

- Når kvinner i 40-årene som menstruerer regelmessig merker de samme symptomene som kvinner i overgangsalderen, kan det ofte ha andre årsaker. Det kan blant annet være stoffskiftet eller premenstruelt syndrom (PMS), sier Kristine Kleivdal.

Positivt med østrogenbehandling

Kleivdal forteller at de ved hjelp av samtaler og undersøkelser kan finne ut hva symptomene  skyldes, og at de deretter behandler kvinnene ut fra dette. Den vanligste behandlingsformen ved hormonforstyrrelser er østrogenbehandling.

- Østrogen fås i pilleform eller plaster. Mangel på østrogen fører ofte til plager som hetetokter, humørsvingninger og nedstemthet. Når man får det stoffet man mangler, hjelper det på symptomene, fortsetter Kleivdal.

Gynekologene påpeker at forestillingen folk flest har av hormonbehandling, er negativ. Mange er generelt skeptiske til hormonbehandling, men om man har plager som går utover livskvaliteten og man ellers er frisk, kan østrogen være gunstig.

Unni Larsen legger til at mange kvinner etter overgangsalderen er plaget med hyppige urinveisinfeksjoner og tørre, såre vaginale slimhinner. Da kan østrogen ha en god effekt på dette. Har man ingen andre plager kan lokal østrogen gi god hjelp for dette.

- Det er bra at vi kan sette av god tid til hver enkelt pasient da det ofte er mange spørsmål knyttet til dette. Vi får ofte tilbakemeldinger om at pasientene setter pris på at vi har tid til å prate, sier Larsen.

Hos Aleris’ gynekologer er det kort ventetid, og pasienter trenger ingen henvisning for å ta kontakt.

Forskning på overgangsalder aktuelt

– Tidspunktet for når man kommer i overgangsalderen er genetisk, forklarer Larsen.

– Mange spør oss om alternative behandlingsformer, men det finnes ikke ordentlige kontrollerte studier, legger Kleivdal til.

De to gynekologene forteller at dette er i ferd med å endre seg. Det holdes på med forskning og det er bra. Foreløpig vet man for lite om virkninger og bivirkninger av alternative legemidler, sier Larsen.

Hjelper også premenstruelt syndrom-plagede

Premenstruelt syndrom, ofte forkortet PMS, er psykiske og fysiske plager knyttet til de siste to ukene fra eggløsning til menstruasjon. Mange av PMS-symptomene kan misforstås som tegn på overgangsalder, men gynekologene poengterer at forskjellen er at premenstruelt syndrom merkes i perioden mellom eggløsning og menstruasjon.

- Det er en del uvisshet knyttet til premenstruelt syndrom. I yngre år kan man kjenne at man er irritert før menstruasjon. Etter hvert som man blir eldre, kan man kjenne at man har hetetokter, er irritabel og nedstemt i lengre perioder før menstruasjonen. Dette kjennetegnes syklisk, det vil si at man merker det i tiden før mens. Dette har ikke med østrogenmangel å gjøre, sier Kristine Kleivdal.

Gynekologene forteller at det kan være en mulighet å ta i bruk legemidler for å hjelpe pasienter med PMS-plager.

- Det kan være godt å vite at det er normalt. Omkring to prosent har veldig kraftige symptomer, og det kan da være aktuelt med medisinsk behandling.

Det meste normalt

Blødningsforstyrrelser er et vanlig fenomen blant kvinner.

- Noen får også blødning under eggløsning, og dette kan vare i en til tre dager. De føler kanskje at de blør i tide og utide, og da kan det være bra å skrive ned, slik at man ser om det er et mønster i det. Dette er vanligere for kvinner i 40-årene og oppover, sier Kristine Kleivdal.

Hun oppfordrer derfor alle kvinner til å føre en oversikt over når de har menstruasjon, og kanskje spesielt når det nærmer seg overgangsalder.

- Det er bra å notere seg når man har mens, for da kan man overvåke litt. Går det et år siden forrige mens, kan man regne seg som ferdig, sier Kristine Kleivdal.

 Hun forteller at dersom man får blødninger etter menopausen bør man ta kontakt med gynekolog for å utelukke spesielt livmorkreft som årsak.

Forfatter: Astrid-Helen Holm