Slik kommer du deg lettere gjennom overgangsalderen
Her får du gynekologens beste råd mot plagene – og når du bør oppsøke lege.
Har du uten hell prøvd å bli gravid i over 12 måneder, og hatt regelmessig og ubeskyttet samleie i denne perioden? Da kan det være lurt å ta en undersøkelse hos gynekolog for å utelukke at det foreligger noen åpenbare årsaker til at du ikke har blitt gravid.
Under konsultasjonen vil gynekologen kartlegge alle områder som kan bidra til ufrivillig barnløshet. En gjennomgang av sykehistorien, kartlegging av menstruasjonssyklus og annen informasjon står sentralt. Det vil være til stor hjelp hvis du har oversikt over menstruasjonssyklusen. Å bruke en app eller en annen form for blødningskalender for å få oversikten i noen måneder på forhånd, kan derfor være lurt.
Det er også mulig å undersøke om egglederne er åpne. Denne undersøkelsen må tas tidlig i syklus, fra 3-7 dag etter påbegynt menstruasjon. Dette er ikke en del av en rutineundersøkelse. Den er ikke hensiktsmessig om du ikke har et konkret barneønske, ønsker henvisning til kunstig befruktning, eller har en sykehistorie som tilsier at eggledere skal være tette. Denne undersøkelsen må bestilles per telefon.
Blodprøver vil i noen tilfeller bidra til å kartlegge om du har eggløsning, og om det foreligger andre uregelmessigheter som kan føre til infertilitet. Hvilke blodprøver som skal tas, må avgjøres individuelt. Gynekologen vil vurdere dette under konsultasjonen.
Det er viktig å presisere at det er svært mange faktorer som har innflytelse på fertiliteten, som gynekologen ikke kan måle eller kvantifisere. Den viktigste faktoren er alderen. Fra 35-årsalderen synker fertiliteten. Når man er over 40 år er en stor andel av eggene av lavere kvalitet, og selv om man har regelmessig eggløsning, kan det være vanskelig å befrukte disse eggene. Gynekologen har ikke mulighet å sjekke selve eggkvaliteten. Her er det også en stor individuell forskjell blant kvinner.
Uttak og nedfrysning av egg mens man er ung, for å så bruke de senere når man blir eldre, er ikke lovlig i Norge (blir omtalt som "social freezing").
I over halvparten av tilfellene av ufrivillig barnløshet spiller også faktorer hos mannen en stor rolle. Derfor er det viktig å få oversikt over mannens sykehistorie og det vil være vanlig å ta en sædprøve, noe som gynekologen kan henvise til. Det anbefales derfor å ta partneren med til en undersøkelse for ufrivillig barnløshet.
Dersom dere ønsker en vurdering for henvisning til prøverørsbehandling, er henviser (gynekologen i dette tilfellet) forpliktet til å vurdere om paret oppfyller alle kriterier til en fertilitetsbehandling, og skal også foreta en undersøkelse av mannen. Derfor ber vi at begge partnere kommer til konsultasjonen.
Også i tilfeller hvor likekjønnede par ønsker henvisning til kunstig befruktning er vi forpliktet å vurdere begge partnere.
Her får du gynekologens beste råd mot plagene – og når du bør oppsøke lege.
I denne artikkelen vil vi oppklare myter og gå i dybden av hva som skjer i kvinnekroppen under menstruasjonen.
Endometriose er en kronisk gynekologisk tilstand som kan føre til store smerter og infertilitet. Mage-tarm symptomer er vanlig i denne pasientgruppen
Nordmenn er ikke flinke nok til å bruke kondom eller til å sjekke seg for kjønnssykdommer. Dessverre fører dette til at en rekke kjønnssykdommer som nesten var borte, nå er på vei tilbake
Gynekolog Jenny Alvirovic ved Aleris Frogner forteller at urinlekkasje ved fysisk aktivitet rammer flest unge kvinner i 30-50 årsalderen.
Overgangsalderen kan føre med seg en rekke plager som hetetokter, humørsvingninger og tørrhet i skjeden.
Gynekolog ved Aleris Bergen Sentrum
Bestill konsultasjon hos gynekolog