Skip to Content

Sammenvoksning av egglederne

Sammenvoksninger i egglederne kan bety at et egg ikke kan befruktes og nå frem til livmoren, og forårsaker derfor barnløshet.

Sammenvoksninger av egglederne kan ofte fjernes ved en skånsom kikkhullsoperasjon.

Kvinnen har to rørformede eggledere som forbinder livmoren med hver sin eggstokk. Under eggløsningen føres egglederens trakt inn omkring eggstokkene, hvor egget fanges opp og transporteres gjennom egglederen opp til livmoren. Befruktning av egget skjer som regel i den første tredjedel av egglederen. Sammenvoksninger i egglederne kan bety at egget ikke kan befruktes og nå frem til livmoren.  

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00

 

Årsaker til sammenvoksninger av egglederne

Det kan være flere årsaker til at det oppstår sammenvoksninger i egglederne:

  • Egglederbetennelse: Hvis egglederbetennelse ikke behandles kan det utvikle seg en betennelsesbyll i egglederne, som skader det normale vevet. I stedet dannes det arrvev som helt eller delvis lukker egglederne.
  • Endometriose: Utviklingen av endometriose er meget vevsirriterende og gir ofte anledning til betennelsestilstand, arrvevsdannelse og sammenvoksninger av de indre kjønnsorganer, slik som egglederne.
  • Sammenvoksninger etter kirurgisk inngrep i bukhulen: I forbindelse med f.eks fjerning av cyster.

Symptomer på sammenvoksninger av egglederne

Utover barnløshet kan sammenvoksning av egglederne også gi smerter i underlivet.

Behandling av sammenvoksninger av egglederne

Sammenvoksninger på egglederne fjernes ved en kikkhullsoperasjon i underlivet. Hvis det er uttalte forandringer og sammenvoksningene eller egglederne er hovne og væskefylte og gir anledning til smerter, anbefaler man å fjerne egglederne. Det betyr at du ikke lenger kan bli gravid på naturlig måte, men du kan bli henvist til IVF-behandling for barnløshet.

Hvis det kun er tale om lette sammenvoksninger er det en sjanse for at du kan bli gravid på naturlig måte igjen. Dette vurderes under operasjonen ved å foreta en gjennomskylling av egglederne, for å vurdere passasjeforholdene.


Finn din nærmeste avdeling


Kristin Lyng

Kristin Lyng

Gynekolog

Oslo

Tina Tellum

Tina Tellum

Gynekolog

Oslo

Anita Dresmane

Anita Dresmane

Gynekolog

Trondheim

Kristina Sole

Kristina Sole

Gynekolog

Oslo

Jenny Alvirovic

Jenny Alvirovic

Gynekolog

Oslo

Branka Yli

Branka Yli

Gynekolog

OsloBack to top