Skip to Content

Overgangsalder

Overgangsalderen er en normal prosess som alle kvinner gjennomgår, og betegner perioden før og etter siste menstruasjonsblødning. Overgangsalderen innebærer fall i kroppens hormonproduksjon, hvilket kan føre til at kvinner får større eller mindre plager.

Plagene eller symptomene skyldes at eggstokkene gradvis slutter å fungere ved ca. 50 års alder. Dette fører til bortfall av menstruasjon og varierende grader av symptomer på grunn av lavere østrogenmengde i kroppen.

Vanlige plager ved overgangsalder:

  • Hetetokter 
  • Tørr skjede
  • Blødningsforstyrrelser
  • Redusert sexlyst
  • Stressinkontinens
  • Dårlig søvn

Noen plages også med infeksjoner. 

Behandling av plagene

For å redusere plagene er det mange som har nytte av mosjon, som kan gi økt velvære i tillegg til at det forebygger beinskjørhet. Noen opplever at krydret mat, alkohol og vamre drikker forverrer plagene. Det finnes ingen vitenskapelige bevis for det å unngå slike faktorer hjelper, men det er jo bare å prøve seg fram.

Det finnes reseptfrie midler på apoteket som kan hjelpe ved tørrhet i skjeden.

Inkontinens er det også mulig å avhjelpe, Bekkenbunnstrening kan være nyttig for mange, og det er også utviklet noe som heter kontinensbue, som man setter inn nærmest som en tampong for å hindre lekkasje. I noen tilfeller kan det være aktuelt med operasjon. 

Tidligere var det vanlig å benytte hormonbehandling for å behandle plagene, det hadde god effekt og man trodde behandlingen bidro til å forebygge komplikasjoner. Etter hvert er det imidlertid fremkommet dokumentasjon på at østrogenbehandling medfører økt risiko for enkelte sykdommer og komplikasjoner, blant annet brystkreft. Det er også funnet økt risiko for hjerte-kar sykdommer som blodpropp, hjerteinfarkt og hjerneslag. Etter at man ble klar over dette har man blitt mer tilbakeholden med å gi kvinner denne type behandling. I dag er anbefalingene at det kun skal brukes ved særlig uttalte plager, og kun i en kortere periode, maksimalt fem år. 


Her får du utført denne tjenesten

Aleris Sykehus og Røntgen Frogner

Frederik Stangs gate 11-13
0264 Oslo

Tlf Sykehus 22 54 10 00

Tlf Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus Colosseum-Nobel

Sørkedalsveien 10 B
0369 Oslo

23 19 50 50

Aleris Sykehus og Røntgen Agder

Senterveien 32
4790 Lillesand

Tlf Sykehus 38 04 99 20

Tlf Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus Colosseum Stavanger

Lagårdsveien 91, 2. etg.
4010 Stavanger

51 91 19 60

Aleris Sykehus og Røntgen Tromsø

Sjøgata 31-33
9008 Tromsø

Tlf Sykehus 77 66 21 30

Tlf Røntgen 22 43 43 43Back to top