Skip to Content

Overgangsalder

Overgangsalderen er en normal prosess som alle kvinner gjennomgår, og betegner perioden før og etter siste menstruasjonsblødning. Overgangsalderen innebærer fall i kroppens hormonproduksjon, hvilket kan føre til at kvinner får større eller mindre plager.

Plagene eller symptomene skyldes at eggstokkene gradvis slutter å fungere ved ca. 50 års alder. Dette fører til bortfall av menstruasjon og varierende grader av symptomer på grunn av lavere østrogenmengde i kroppen.

Vanlige plager ved overgangsalder:

  • Hetetokter 
  • Tørr skjede
  • Blødningsforstyrrelser
  • Redusert sexlyst
  • Stressinkontinens
  • Dårlig søvn

Noen plages også med infeksjoner. 

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Colosseum-Nobel (Majorstuen, Oslo),tlf: 23 19 50 50
Strømmen, tlf: 63 80 03 30
Marken (Bergen), tlf: 55 59 99 99
Colosseum Stavanger, tlf: 51 91 19 60
Agder (Lillesand), tlf: 38 04 99 20
Tromsø, tlf: 77 66 21 30

 

Behandling av plagene

For å redusere plagene er det mange som har nytte av mosjon, som kan gi økt velvære i tillegg til at det forebygger beinskjørhet. Noen opplever at krydret mat, alkohol og vamre drikker forverrer plagene. Det finnes ingen vitenskapelige bevis for det å unngå slike faktorer hjelper, men det er jo bare å prøve seg fram.

Det finnes reseptfrie midler på apoteket som kan hjelpe ved tørrhet i skjeden.

Inkontinens er det også mulig å avhjelpe, Bekkenbunnstrening kan være nyttig for mange, og det er også utviklet noe som heter kontinensbue, som man setter inn nærmest som en tampong for å hindre lekkasje. I noen tilfeller kan det være aktuelt med operasjon. 

Tidligere var det vanlig å benytte hormonbehandling for å behandle plagene, det hadde god effekt og man trodde behandlingen bidro til å forebygge komplikasjoner. Etter hvert er det imidlertid fremkommet dokumentasjon på at østrogenbehandling medfører økt risiko for enkelte sykdommer og komplikasjoner, blant annet brystkreft. Det er også funnet økt risiko for hjerte- og karsykdommer som blodpropp, hjerteinfarkt og hjerneslag. Etter at man ble klar over dette har man blitt mer tilbakeholden med å gi kvinner denne type behandling. I dag er anbefalingene ved systemisk behandling (altså tabletter som svelges) at det kun skal brukes ved særlig uttalte plager, og kun i en kortere periode, maksimalt fem år. Lokalbehandling med lokale østrogener har ikke samme tidsbegrensning. Kristin Lyng

Kristin Lyng

Gynekolog

Oslo

Tina Tellum

Tina Tellum

Gynekolog

Oslo

Kristina Sole

Kristina Sole

Gynekolog

Oslo

Unni Larsen

Unni Larsen

Gynekolog

Strømmen

Kristine Kleivdal

Kristine Kleivdal

Gynekolog

Strømmen


Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2018. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Dette kan du gjøre dersom sex etter fødsel er smertefullt

Sex etter fødsel

Sex etter fødsel kan være en barriere for mange. Opplever du smerter kan det ofte gjøres noe med!

Les mer >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2018. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Pasient hos gynekolog

Time hos gynekolog

Ønsker du å bestille konsultasjon hos gynekolog, benytt web-bookingen til det enkelte sykehus ved å klikke på sykehusnavnet.

Bestill her >

Hanne (48) ble behandlet for celleforandringer

Hanne (48) ble behandlet for celleforandringer

Hanne er en av mange kvinner som har vært flink til å ta jevnlige celleprøver, men som under en kontroll fikk beskjed om at det hadde oppstått celleforandringer.

Hun fikk utført konisering >

Gynekolog på Strømmen

Gynekolog på Strømmen

Aleris på Strømmen har svært kort ventetid for time hos gynekolog, og du trenger ingen henvisning.

Les mer >


Back to top