Skip to Content

Overgangsalder

Overgangsalderen er en normal prosess som alle kvinner gjennomgår, og betegner perioden før og etter siste menstruasjonsblødning. Overgangsalderen innebærer fall i kroppens hormonproduksjon, hvilket kan føre til at kvinner får større eller mindre plager.

Plagene eller symptomene skyldes at eggstokkene gradvis slutter å fungere ved ca. 50 års alder. Dette fører til bortfall av menstruasjon og varierende grader av symptomer på grunn av lavere østrogenmengde i kroppen.

Vanlige plager ved overgangsalder:

  • Hetetokter 
  • Tørr skjede
  • Blødningsforstyrrelser
  • Redusert sexlyst
  • Stressinkontinens
  • Dårlig søvn

Noen plages også med infeksjoner. 

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Colosseum-Nobel (Majorstuen, Oslo),tlf: 23 19 50 50
Strømmen, tlf: 63 80 03 30
Marken (Bergen), tlf: 55 59 99 99
Colosseum Stavanger, tlf: 51 91 19 60
Agder (Lillesand), tlf: 38 04 99 20
Tromsø, tlf: 77 66 21 30

 

Behandling av plagene

For å redusere plagene er det mange som har nytte av mosjon, som kan gi økt velvære i tillegg til at det forebygger beinskjørhet. Noen opplever at krydret mat, alkohol og vamre drikker forverrer plagene. Det finnes ingen vitenskapelige bevis for det å unngå slike faktorer hjelper, men det er jo bare å prøve seg fram.

Det finnes reseptfrie midler på apoteket som kan hjelpe ved tørrhet i skjeden.

Inkontinens er det også mulig å avhjelpe, Bekkenbunnstrening kan være nyttig for mange, og det er også utviklet noe som heter kontinensbue, som man setter inn nærmest som en tampong for å hindre lekkasje. I noen tilfeller kan det være aktuelt med operasjon. 

Tidligere var det vanlig å benytte hormonbehandling for å behandle plagene, det hadde god effekt og man trodde behandlingen bidro til å forebygge komplikasjoner. Etter hvert er det imidlertid fremkommet dokumentasjon på at østrogenbehandling medfører økt risiko for enkelte sykdommer og komplikasjoner, blant annet brystkreft. Det er også funnet økt risiko for hjerte-kar sykdommer som blodpropp, hjerteinfarkt og hjerneslag. Etter at man ble klar over dette har man blitt mer tilbakeholden med å gi kvinner denne type behandling. I dag er anbefalingene ved systemisk behandling (altså tabletter som svelges) at det kun skal brukes ved særlig uttalte plager, og kun i en kortere periode, maksimalt fem år. Lokalbehandling med lokale østrogener har ikke samme tidsbegrensning. Kristin Lyng

Kristin Lyng

Gynekolog

Oslo

Tina Tellum

Tina Tellum

Gynekolog

Oslo

Unni Larsen

Unni Larsen

Gynekolog

Strømmen

Kristina Sole

Kristina Sole

Gynekolog

Oslo


Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2018. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov. Vår prisliste er derfor ikke utfyllende. Kontakt oss for mer informasjon. Ekstrakostnad for laboratorieprøver og annet kan påløpe.

Se priser >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2018. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov. Vår prisliste er derfor ikke utfyllende. Kontakt oss for mer informasjon. Avbestillingsfristen er 24 timer før timen begynner, har du time på mandag er avbestillingsfristen fredagen før. Hvis du ikke møter til avtalt tid, eller avbestiller for sent, blir du fakturert kr 690 kroner + gebyr.

Se priser >

Pasient hos gynekolog

Time hos gynekolog

Ønsker du å bestille konsultasjon hos gynekolog, benytt web-bookingen til det enkelte sykehus ved å klikke på sykehusnavnet.

Bestill her >


Eldre dame ser rett mot kamera

Temaside om kvinnehelse

Les om erfaringer fra andre og nyttige artikler knyttet til kvinnehelse

Kvinner opplever gjerne ulike helseutfordringer i løpet av livet. På mange måter opplever kvinner i større grad enn menn diffuse symptomer på kronisk sykdom. Derfor er det i mange sammenhenger helt nødvendig å tenke kjønnsspesifikt når vi snakker om helse.

Lær mer om kvinnens helse >

Back to top