Skip to Content

Menstruasjonssmerter

Har du sterke menstruasjonssmerter er det alltid en god idé å bli undersøkt av gynekolog, som kan utelukke sykdommer og veilede deg om eventuell behandling.

Sykdommer som hyppig kan forårsake menstruasjonssmerter er endometriose, adenomyose, spenning i bekkenbunnen og andre mere sjeldne tilstander.

Det er vanlig at kvinner får lette kramper og føler seg litt utilpasse i forbindelse med menstruasjon. De fleste føler seg ikke utrygge av dette, men for noen kvinner er derimot menstruasjonen nesten invalidiserende.

Menstruasjonssmerter kan variere fra lett ømhet til sterke, jagende smerter i underlivet, kramper, oppblåsthet og tretthet. For mange er det tilstrekkelig å lindre plagene med reseptfrie smertestillende tabletter.

Dersom du ikke har god nok effekt av vanlige smertestillende, burde dine smerter kartlegges nøyere.

Menstruasjonssmerter skyldes krampaktige sammentrekninger i livmorens muskulatur. Det er vist at hos kvinner med store smerter, kan disse sammentrekninger være mer utpreget og mindre koordinert. Bekkenets innvendige muskler kan også være årsak til smertene, siden de kan spenne seg så kraftig før og under menstruasjonen at de gir smerter og kraftige trekk over korsryggen.

Behandling av menstruasjonssmerter

Lette menstruasjonssmerter kan lindres med smertestillende medisin. Er det tale om sterkere smerter, er det viktig å få kartlagt hva årsaken til smertene er, før man anbefaler en behandling.


Her får du utført denne tjenesten

Aleris Sykehus og Røntgen Frogner

Frederik Stangs gate 11-13
0264 Oslo

22 54 10 00

Aleris Sykehus Colosseum-Nobel

Sørkedalsveien 10 B
0369 Oslo

23 19 50 50

Aleris Sykehus og Røntgen Agder

Senterveien 32
4790 Lillesand

38 04 99 20

Aleris Sykehus Colosseum Stavanger

Lagårdsveien 91, 2. etg.
4010 Stavanger

51 91 19 60Back to top