Skip to Content

Livmorfremfall

Livmorfremfall, også kalt nedsunken livmor, skyldes svekket "opphengsapparat" for livmoren inne i bukhulen. Dette kan føre til at livmoren synker ned og eventuelt ut gjennom skjeden.

Tilstanden kan avhjelpes med bekkenbunnstrening og/eller operasjon.

Hva er livmorfremfall?

Det meste av livmoren ligger fritt i bukhulen, men den holdes på plass av sener som er festet i bekkenknoklene. Utover det understøttes livmoren av bekkenbunnsmuskulaturen. Hvis dette støttevevet svekkes, kan livmoren synke ned.

Under svangerskap, ved fødsel og ved økende alder svekkes livmorens støtteapparat. Hormontilskudd etter overgangsalderen kan forebygge dette. Risikoen for å utvikle nedsunken livmor øker med antall svangerskap og fødsler. Tunge løft kan også utløse et fremfall.

I de enkleste tilfellene synker livmoren kun et stykke ned i skjeden, men nedsynkningen kan fortsette, så livmorhalsen blir synlig mellom kjønnsleppene (prolaps). I de uttalte tilfellene kan livmoren være synlig utenfor skjedeåpningen, og sammen med skjedenes for- og/eller bakvegg trekkes naboorganenes  (blære/endetarm)vegger ned.

 

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Hinna Park (Stavanger), tlf: 51 57 75 50
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00

Nedsunken livmor kan gi plager i form av:

  • Tyngdefornemmelse eller ømhet/i underlivet og korsryggen
  • Følelsen av at noe faller ut
  • Den nedsunkne livmoren kan bli synlig utenfor skjedeåpningen
  • Problemer med å gjennomføre samleie, og evt. sjenerende lyd fra skjeden
  • Vannlatningsplager
  • I uttalte tilfeller kan man ha problemer med å gå. Plagene forverres i stående stilling, ved hoste, forstoppelse og tungt fysisk arbeid, men blir bedre når du ligger.

Behandling av livmorfremfall

I lettere tilfeller kan tilstanden forbedres tilstrekkelig ved bekkenbunnstrening. Er du overvektig kan det hjelpe å gå ned i vekt. Et lokalt hormontilskudd kan også anbefales.

Operasjon er aktuelt dersom du har mye plager og annen behandling ikke hjelper. I uttalte tilfeller kan det være hensiktsmessig å fjerne livmoren for å oppnå et godt resultat. Operasjonen kan kombineres med en operasjon på skjedens forvegg og /eller bakvegg.


Finn din nærmeste avdeling


Kristin Lyng

Kristin Lyng

Gynekolog

Oslo

Katrine Kirial

Katrine Kirial

Gynekolog

Stavanger

Tina Tellum

Tina Tellum

Gynekolog

Oslo

Anita Dresmane

Anita Dresmane

Gynekolog

Trondheim

Kristina Sole

Kristina Sole

Gynekolog

Oslo

Jenny Alvirovic

Jenny Alvirovic

Gynekolog

OsloBack to top