Skip to Content

Infertilitetsutredning

Har du uten hell prøvd å bli gravid i over 12 måneder, og hatt regelmessig og ubeskyttet samleie i denne perioden? Da kan det være lurt å ta en undersøkelse hos gynekolog for å utelukke at det foreligger noen åpenbare årsaker til at du ikke har blitt gravid.

Under konsultasjonen vil gynekologen kartlegge alle områder som kan bidra til ufrivillig barnløshet. En gjennomgang av sykehistorien, kartlegging av menstruasjonssyklus og annen informasjon står sentralt. Det vil være til stor hjelp hvis du har oversikt over menstruasjonssyklusen. Å bruke en app eller en annen form for blødningskalender for å få oversikten i noen måneder på forhånd, kan altså være lurt.

Man kan også undersøke om eggledere er åpne, men denne undersøkelsen må tas tidlig i syklus, fra 3. - 7. dag etter påbegynt menstruasjon. Dette er ikke en rutineundersøkelse og dersom man ønsker denne, ber vi om at det bestilles per telefon.

Blodprøver vil i noen tilfeller bidra til å kartlegge om man har eggløsning,  og om det foreligger andre uregelmessigheter som kan føre til infertilitet. Hvilke blodprøver som skal tas, må avgjøres individuelt og  gynekologen vil vurdere dette under konsultasjonen.

Undersøkelse av mannen

I over halvparten av tilfellene av ufrivillig barnløshet spiller også faktorer hos mannen en stor rolle. Derfor er det viktig å få oversikt over mannens sykehistorie og det vil være vanlig å ta en sædprøve, noe som gynekologen kan henvise til.  Det anbefales derfor å ta partneren med til en undersøkelse for ufrivillig barnløshet.

Henvisning til prøverørsbehandling

Dersom dere ønsker en vurdering for henvisning til prøverørsbehandling, er henviser (gynekologen i dette tilfellet) forpliktet til å vurdere om paret oppfyller alle kriterier til en fertilitetsbehandling, og skal også foreta en undersøkelse av mannen. Derfor ber vi at begge partnere kommer til konsultasjonen.

Også i tilfeller hvor likekjønnede par ønsker henvisning til kunstig befruktning er vi forpliktet å vurdere begge partnere.

 


Her får du utført denne tjenesten

Aleris Sykehus og Røntgen Frogner

Frederik Stangs gate 11-13
0264 Oslo

Tlf Sykehus 22 54 10 00

Tlf Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus Colosseum-Nobel

Sørkedalsveien 10 B
0369 Oslo

23 19 50 50

Aleris Sykehus Hinna Park

Jåttåvågveien 7, Viking Stadion
4020 Stavanger

51 57 75 50

Aleris Sykehus og Røntgen Solsiden Trondheim

Innherredsveien 7D, 4. etg. Inngang fra Kirkegata
7014 Trondheim

Tlf Sykehus 73 87 20 00

Tlf Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus og Røntgen Tromsø

Sjøgata 31-33
9008 Tromsø

Tlf Sykehus 77 66 21 30

Tlf Røntgen 22 43 43 43


Kristin Lyng Gynekolog

Oslo

Les mer
Katrine Kirial Gynekolog

Stavanger

Les mer
Kristine Kleivdal Gynekolog

Strømmen

Les mer

Back to top