Råd til deg som prøver å bli gravid
Mange ønsker at det skal gå fort å bli gravid etter at de har bestemt seg. Mens noen lykkes etter kort tid, vil omtrent ett av åtte par ha utfordringer med å bli gravide på egenhånd. Våre gynekologer vil gjøre en grundig utredning, for å se om det kan tas noen grep for å øke sannsynligheten for å oppnå en graviditet.
Hvor lenge skal vi prøve før vi søker hjelp?
Den generelle anbefalingen er at et par bør ha ubeskyttede og regelmessige samleier i ett år før de søker hjelp. I følgende tilfeller anbefales det imidlertid å søke hjelp tidligere:
- Kvinnen er over 35 år
- Kvinnen har uregelmessige menstruasjoner
- Det foreligger mistanke om skade på egglederne eller nedsatt sædkvalitet
Gravid med nummer 2
Det er mange ulike oppfatninger rundt dette med aldersforskjell mellom søsken, og det finnes ingen fasit på dette. Forskning viser imidlertid at det kan være lurt å vente med å prøve på søsken til førstemann er 18 mnd. Både det å vente for kort og for lenge kan øke risikoen for komplikasjoner som blødning i svangerskapet, for tidlig vannavgang, og død. Heldigvis er risikoen for dette som oftest liten i utgangspunktet, så selv om risikoen øker noe, vil de aller fleste bære frem og føde friske barn. Det er også en fordel om mor har avsluttet ammingen noen måneder før hun blir gravid igjen, slik at hun får fylt opp ernæringslagrene sine.
Sekundær infertilitet
Sliter du med å bli gravid med nr 2? Når en kvinne som tidligere har vært gravid eller har fått barn ikke blir gravid på nytt, etter å ha forsøkt aktivt i minst 12 måneder, kalles det sekundær infertilitet. Alder er en viktig årsak til sekundær infertilitet, men det kan også være andre årsaker som ligger bak. Disse kvinnene utredes på samme måte som de som ikke tidligere har vært gravide. Omtrent 1/5 som behandles for infertilitet har barn fra før av.
P-piller
Dersom du har benyttet p-piller som prevensjon, er det ikke uvanlig at kroppen bruker litt tid på å justere seg etter at du slutter. Mange opplever litt uregelmessige menstruasjoner noen måneder etterpå. Noen blir raskt gravide etter å ha sluttet, mens andre bruker lengre tid.
Forskning viser at langvarig p-pillebruk ikke reduserer fertiliteten. Selv om du slutter med prevensjon, er det ulike faktorer som spiller inn på sannsynligheten din for å bli gravid, slik som alder, livsstil, hyppighet av samleie, sædkvalitet, tidligere bekkeninfeksjoner eller sykdommer som PCOS og endometriose.
Spontanabort
En spontanabort er et uventet tap av et foster, før uke 22. De fleste spontanaborter, rundt 97%, skjer før uke 12, og mange også før kvinnen i det hele tatt har funnet ut at hun er gravid. De fleste spontanaborter oppstår på grunn av genetiske problemer som hindrer barnet i å utvikle seg normalt. Spontanaborter er ganske vanlige, men det kan oppleves sårt for de det gjelder. Det er ingen medisinske årsaker til å vente med å prøve å bli gravid på nytt etter en abort.
Tips til deg som prøver å bli gravid
1. Følg med på syklusen din, for best mulig å kunne beregne når du har eggløsning.
Kryss av i kalenderen første dagen i hver menstruasjon over en tidsperiode, og se om du kan finne et mønster. Kvinner er fruktbare fra fem dager før til én dag etter eggløsning. Eggløsningen skjer ofte 12-16 dager før første menstruasjonsdag, men her er det individuelle forskjeller. En gjennomsnittlig syklus har 28 dager, men noen har 20 dager, andre har 40. Du må altså finne ut når det er 12-16 dager igjen til neste menstruasjon. Noen kvinner merker på kroppen når de har eggløsning, f.eks ved at de får økt sexlyst, annerledes utflod eller murring i magen. Noen får derimot ingen symptomer på eggløsning, og synes det er vanskelig å finne ut når det er. Dersom du ikke blir helt klok på det, finnes det eggløsningstester som kan hjelpe deg med å finne ut av dette.
2. Ikke vent for lenge med å prøve å bli gravide
Hos kvinner begynner fruktbarheten å synke fra 30- årsalderen. Fruktbarheten reduseres gradvis med alderen, frem til kvinnen kommer i overgangsalderen. Siden kvinner i våre dager venter lenger med å få barn enn før, er det stadig flere par som opplever utfordringer med å bli gravide. Har dere prøvd ett år uten å lykkes, kan det være lurt å ta en fertilitetsutredning.
3. Vær oppmerksom på bruk av legemidler
Dersom du bruker faste medisiner, eller trenger å bruke smertestillende, rådfør deg med lege eller apotekansatte om de legemidlene du bruker/trenger påvirker fertiliteten. Visse typer av ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs), som f.eks Ibuprofen, kan forsinke eller hindre eggløsning.
4. Stump røyken og kutt ned på alkoholen
Røyk og alkohol påvirker fertiliteten negativt hos både kvinner og menn, og kan være skadelig for fosteret, særlig i tidlig fase av graviditeten.
5. Ha sex regelmessig
Før var det en utbredt oppfatning at det var best å "spare opp" sæden til dagene rundt eggløsningen, men dette er tilbakevist i senere studier. Testiklene produserer nye sædceller kontinuerlig, og ingenting tilsier at kvaliteten er bedre om det går lenge mellom hver utløsning. Er du usikker på når du har eggløsning, vil 2-3 samleier i uken nærmest sikre at dere treffer på eggløsningen, og dermed øker sjansene for å bli gravide.
Fertilitet
Ved Aleris har vi gynekologer som har lang erfaring i å hjelpe kvinner og par som sliter med infertilitet. Vi tilbyr også fertilitetstest for deg som ikke har et konkret barneønske i dag, men som ønsker å sjekke at alt er i orden. Vi setter av god tid til samtale, slik at du skal få svar på alle spørsmål, og grundig informasjon om de ulike testene og behandlingene vi tilbyr.
ERA-test
ERA-test er et tilbud til pasienter som har fått satt inn embryoer flere ganger uten å oppnå graviditet. Ved hjelp av denne testen finner vi det optimale tidspunktet for å sette inn embryoet, for å øke sannsynligheten for graviditet. Tilbudet er tilgjengelig ved Aleris Frogner.
Scratching
Prøvd å bli gravid uten hell?
Scratching er et lite inngrep som kan gjøre det enklere for et befruktet egg (embryo) å feste seg i livmorslimhinnen.
Fertilitetsutredning
For par og enslige
Har du og partneren din prøvd å bli gravide i en 6-12-måneders periode, uten å lykkes? Eller er du enslig og ufrivillig barnløs? Vi tilbyr grundig utredning hos gynekolog med lang erfaring i å hjelpe par og enslige med å oppnå graviditet. Start gjerne med å bestille en fertilitetssjekk.
Sjekke fruktbarhet
Fertilitetstest
Lurer du på hvor lenge du kan vente med å få barn? En fertilitetstest kan gi deg en pekepinn på om alt er i orden.
Våre gynekologer
Legetime på chat