Skip to Content

Celleprøve livmorhals

Hvert år får rundt 25 000 norske kvinner konstatert unormale celler i livmorhalsen etter å ha tatt en celleprøve. Ikke alle celleforandringer er kreft eller forstadier til kreft, og de aller fleste som får konstatert dette blir helt friske.

En celleprøve er fort gjort, og selv om noen finner det litt ubehagelig, er det ikke smertefullt.

Hvordan tar man celleprøve?

I Norge får kvinner mellom 25 og 69 år en påminnelse om å ta celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år. Celleprøven tas i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse hos din egen lege eller hos en gynekolog. Celleforandringer i seg selv gir ingen symptomer og oppdages ofte i forbindelse med en forebyggende undersøkelse for kreft i livmorhalsen – en celleprøve. Celleforandringer kan for eksempel skyldes betennelse, sopp eller virus. 

Mens du ligger i gynekologstolen fører legen et spekel inn i skjeden - dette er for at legen skal se og få tilgang til livmortappen og dennes åpning inn til livmorhalsen. Legen bruker en liten børste, og med denne skrapes det av celler på livmortappen, og børsten roteres frem og tilbake noen ganger i livmorhalsen. Det hele er unnagjort på få sekunder. 

Det er mange kvinner som kvier seg for å ta denne prøven, men de fleste har ikke noe særlig ubehag ved dette. Noen opplever at det kan blø litt fra skjeden etter å ha tatt prøven, det kan derfor være lurt å bruke et bind i timene etter undersøkelsen.

Hvis eventuelle celleforandringer ikke oppdages og behandles er det risiko for at man etter en periode kan utvikle livmorhalskreft. Det er derfor viktig å gå regelmessig til kontroll slik at man kan oppdage celleforandringer før de eventuelt utvikler seg til kreft.

Behandling av celleforandringer i livmorhalsen 

Hvis dine undersøkelser kun viser lette forandringer, er det i første omgang tilstrekkelig med en ny celleprøve etter 3 - 6 måneder. Ved mer uttalte forandringer vil gynekologen anbefale at du gjennomfører en konisering, som vil si at legen skjærer vekk området hvor celleforandringer er påvist. Dette er en liten operasjon som oftest foretas i full bedøvelse.

Etter operasjonen undersøker man kanten av det fjernede vevet i mikroskop, for å se om det er tegn på unormale celler. Hvis alt er normalt, trenger en ikke ytterligere behandling av sykdommen. Hvis kanten på vevet man har fjernet stadig inneholder celleforandringer, skal du kontrolleres regelmessig de første 1 - 2 år. Fordelen ved en konisering er at det er mulig å bli gravid senere.


Finn din nærmeste avdeling

Aleris Sykehus og Røntgen Frogner

Frederik Stangs gate 11-13
0264 Oslo

Tlf. Sykehus 22 54 10 00

Tlf. Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus Colosseum-Nobel

Sørkedalsveien 10 B
0369 Oslo

Tlf. 23 19 50 50

Aleris Medisinske Senter Strømmen

Støperiveien 5
2010 Strømmen

Tlf. 63 80 03 30

Aleris Sykehus Hinna Park

Jåttåvågveien 7, Viking Stadion
4020 Stavanger

Tlf. 51 57 75 50

Aleris Sykehus Marken

Marken 34
5017 Bergen

Tlf. 55 59 99 99

Aleris Sykehus og Røntgen Solsiden Trondheim

Innherredsveien 7D, 3.etg.
Inngang fra Kirkegata
7014 Trondheim

Tlf. Sykehus 73 87 20 00

Tlf. Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus og Røntgen Tromsø

Sjøgata 31-33
9008 Tromsø

Tlf. Sykehus 77 66 21 30

Tlf. Røntgen 22 43 43 43


Kristin Lyng Gynekolog

Oslo

Les mer
Katrine Kirial Gynekolog

Stavanger

Les mer
Tina Tellum Gynekolog

Oslo

Les mer
Anita Dresmane Gynekolog

Trondheim

Les mer


Gynekolog

Utredning og operasjon

Aleris tilbyr gynekologiske konsultasjoner over hele landet, i tillegg til gynekologiske operasjoner i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Lurer du på hvor lenge du kan vente med å få barn? En gynekologisk undersøkelse kan gi en pekepinn på om alt er i orden.

Ved celleforandringer kan gynekologen i noen tilfeller anbefale at en liten bit av livmorhalsen fjernes ved en operasjon.

Endringer i blødningsmønsteret er oftest ufarlig, men bør undersøkes av gynekolog for å utelukke sykdom.

Smerter i underlivet

Nedre del av magen eller i skjeden

Ved smerter i underlivet er det viktig å foreta en grundig undersøkelse for å finne ut om du trenger behandling.

Vi kan følge opp både mor og fosters helse gjennom hele svangerskapet. Du trenger ingen henvisning for å komme til våre gynekologer.

Back to top