Skip to Content

Celleprøve hos gynekolog

Hvert år får rundt 25 000 norske kvinner konstatert unormale celler i livmorhalsen etter å ha tatt en celleprøve. Ikke alle celleforandringer er kreft eller forstadier til kreft, og de aller fleste som får konstatert dette blir helt friske.

En celleprøve gjennomføres hos en av våre dyktige gynekologer. Det er fort gjort, og selv om noen finner det litt ubehagelig, er det ikke smertefullt.

Hvordan tar man celleprøve?

I Norge får kvinner mellom 25 og 69 år en påminnelse om å ta celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år. Celleprøven tas i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse hos din egen lege eller hos en gynekolog. Celleforandringer i seg selv gir ingen symptomer og oppdages ofte i forbindelse med en forebyggende undersøkelse for kreft i livmorhalsen – en celleprøve. Celleforandringer kan for eksempel skyldes betennelse, sopp eller virus. 

Mens du ligger i gynekologstolen fører legen et spekel inn i skjeden - dette er for at legen skal se og få tilgang til livmortappen og dennes åpning inn til livmorhalsen. Legen bruker en liten børste, og med denne skrapes det av celler på livmortappen, og børsten roteres frem og tilbake noen ganger i livmorhalsen. Det hele er unnagjort på få sekunder. 

Det er mange kvinner som kvier seg for å ta denne prøven, men de fleste har ikke noe særlig ubehag ved dette. Noen opplever at det kan blø litt fra skjeden etter å ha tatt prøven, det kan derfor være lurt å bruke et bind i timene etter undersøkelsen.

Hvis eventuelle celleforandringer ikke oppdages og behandles er det risiko for at man etter en periode kan utvikle livmorhalskreft. Det er derfor viktig å gå regelmessig til kontroll slik at man kan oppdage celleforandringer før de eventuelt utvikler seg til livmorhalskreft.

 

 

Kontakt oss

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Colosseum-Nobel (Majorstuen, Oslo) tlf: 23 19 50 50 
Strømmen, tlf: 63 80 03 30
Hinna Park (Stavanger), tlf: 51 57 75 50
Marken (Bergen), tlf: 55 59 99 99
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Tromsø, tlf: 77 66 21 30

 

Behandling av celleforandringer i livmorhalsen 

Hvis dine undersøkelser kun viser lette forandringer, er det i første omgang tilstrekkelig med en ny celleprøve etter 3-6 måneder. Ved mer uttalte forandringer vil gynekologen anbefale at du gjennomfører en konisering, som vil si at legen skjærer vekk området hvor celleforandringer er påvist. Dette er en liten operasjon som oftest foretas i full bedøvelse.

Etter operasjonen undersøker man kanten av det fjernede vevet i mikroskop, for å se om det er tegn på unormale celler. Hvis alt er normalt, trenger en ikke ytterligere behandling av sykdommen. Hvis kanten på vevet man har fjernet stadig inneholder celleforandringer, skal du kontrolleres regelmessig de første 1-2 år. Fordelen ved en konisering er at det er mulig å bli gravid senere.Kristin Lyng

Kristin Lyng

Gynekolog

Oslo

Katrine Kirial

Katrine Kirial

Gynekolog

Stavanger

Tina Tellum

Tina Tellum

Gynekolog

Oslo

Anita Dresmane

Anita Dresmane

Gynekolog

Trondheim

Unni Larsen

Unni Larsen

Gynekolog

Strømmen


Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2018. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Dette kan du gjøre dersom sex etter fødsel er smertefullt

Sex etter fødsel

Sex etter fødsel kan være en barriere for mange. Opplever du smerter kan det ofte gjøres noe med!

Les mer >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2018. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Pasient hos gynekolog

Time hos gynekolog

Ønsker du å bestille konsultasjon hos gynekolog, benytt web-bookingen til det enkelte sykehus ved å klikke på sykehusnavnet.

Bestill her >

Hanne (48) ble behandlet for celleforandringer

Hanne (48) ble behandlet for celleforandringer

Hanne er en av mange kvinner som har vært flink til å ta jevnlige celleprøver, men som under en kontroll fikk beskjed om at det hadde oppstått celleforandringer.

Hun fikk utført konisering >

Tyngdefornemmelse i underlivet - livmorfremfall

Tyngdefornemmelse i underlivet - livmorfremfall

Livmorfremfall betyr at livmoren har seget nedover i bekkenet.

Les mer >


Back to top