Celleforandringer og kreft i ytre kjønnsorganer
De ytre kvinnelige kjønnsorganene består av området rundt skjedeinngangen, kjønnsleppene, klitoris og mellomkjøttet. Celleforandringer i vulva kalles også vulvar intraeptelial neoplasi (VIN) eller dysplasi. Ordet celleforandringer brukes om atypiske celler og om forstadier til vulvakreft. At celler er atypiske vil si at de ser unormale ut når de undersøkes i mikroskop.
Symptomer på celleforandringer
Symptomer du skal være observant på er kløe, brenning eller sårhet. Imidlertid kan man være uten symptomer. Utvikling av celleforandringer gir ofte forandringer i slimhinnene i form av pigmentflekker eller hvite, fortykkede områder.
Årsaker og risikofaktorer
Celleforandringene skyldes ofte en HPV-infeksjon. Hos eldre kvinner, kan en hudsykdom som fører til fortykkelse av huden, lichen schlerosus, være en forløper til ondartet utvikling, selv om de fleste med denne sykdommen ikke utvikler kreft. Røyking eller medisiner som demper immunforsvaret er risikofaktorer som gir økt sannsynlighet for utvikling av celleforandringer.
Ikke alle celleforandringer krever behandling
I mange tilfeller vil celleforandringene gå tilbake av seg selv uten behandling. Det er imidlertid ikke mulig å vite i hvilke tilfeller de vil forsvinne av seg selv, og når det kan utvikle seg til vulvakreft. Kvinner med lette forandringer bør kontrolleres jevnlig, mens kvinner med mer alvorlige celleforandringer får tilbud om behandling.
Behandling av celleforandringer
Celleforandringer kan fjernes med operasjon, immunstimulerende lokalbehandling eller laser.
Ved operasjon fjernes den delen av slimhinnen som har utviklet celleforandringer. Imidlertid kan dette gi opphav til endret utseende, arrdannelse og smerter. Man er vanligvis sykemeldt i 1 uke etter en operasjon.
Immunstimulerende lokalbehandling innebærer at man over 8 – 16 uker bruker en salve i underlivet som stimulerer immunforsvaret lokalt i slimhinnen/huden. Behandlingen er vellykket hos ca. 70 % av dem som gjennomfører behandlingen. Imidlertid gir behandlingen en del lokale plager som sårhet/svie, og det kan være nødvendig med flere runder med behandling.
Laser er en skånsom metode for å fjerne celleforandringer og medfører i liten grad arrdannelse. Dette er behandling som tilbys ved Aleris Majorstuen. Behandlingen gjøres vanligvis i en kort narkose, eventuelt med lokalbedøvelse. Man vil som oftest være sykemeldt i noen dager i etterkant av inngrepet på grunn av sårhet/svie i det behandlede området. Sannsynligheten for at man er ferdigbehandlet etter én runde med laser er ca. 90 %.
Uavhengig av hvilken behandling som velges, bør pasienter som har fått påvist celleforandringer gå til regelmessige kontroller i 5 år etter behandlingen (med 6 – 12 måneders mellomrom).
Hvordan utvikler celleforandringer seg?
Man vet ikke nøyaktig hvor lang tid det tar før ubehandlede forstadier utvikler seg til vulvakreft, men som regel er det snakk om flere år. Dette kan imidlertid variere fra kvinne til kvinne.
Bredt gynekologisk tilbud
Ved Aleris har vi et bredt tilbud innen gynekologisk kirurgi. Vi har kort ventetid på utredning og operasjon.
Våre gynekologer
Relaterte artikler
Myter og fakta om mensen, syklus og prevensjon
I denne artikkelen vil vi oppklare myter og gå i dybden av hva som skjer i kvinnekroppen under menstruasjonen.
Disse kjønnssykdommene bør du passe deg for nå
Nordmenn er ikke flinke nok til å bruke kondom eller til å sjekke seg for kjønnssykdommer. Dessverre fører dette til at en rekke kjønnssykdommer som nesten var borte, nå er på vei tilbake
- Fra å være sosialt hemmet, har jeg fått livet mitt tilbake!
– Jeg måtte bytte bind hver time, og turte ikke å gå ut noe sted. Det hele skjedde så plutselig. Fra å ikke lekke noe, til at det ble ganske ille på svært kort tid.
Smerter i skjeden? Her er behandlingen som virker mot vaginisme
Klarer du ikke gjennomføre samleie, eller kjennes det som om skjeden strammer seg ukontrollert, kan det være vaginisme.
Sex etter fødsel
Sex etter fødsel kan være en barriere for mange. Opplever du smerter kan det ofte gjøres noe med!
Relaterte behandlinger
Undersøkelse hos gynekolog
Aleris har mange gynekologer med lang erfaring innen både utredning og behandling av sykdommer og plager i underlivet.
Celleprøve livmorhals
En celleprøve er fort gjort, og selv om noen finner det litt ubehagelig, er det ikke smertefullt.
NIPT-test: DNA av foster
Vi tilbyr NIPT (non-invasive prenatal testing) hos gynekologene våre på Majorstuen, Tromsø, Frogner, Strømmen, Stavanger og Bodø.
Livmorhalskreft
cancer cervix
Livmorhalskreft utvikles oftest langsomt over 10-15 år. Hvis sykdommen oppdages og behandles i tide, er utsiktene gode for at man blir helt frisk.
Urinlekkasje
Inkontinens
Inkontinens kan avhjelpes med bekkenbunnstrening, medisin eller en liten operasjon.
Endometriose
Endometriose er en tilstand der livmorslimhinnen eller vev av samme type begynner å vokse utenfor livmoren, for eksempel i bukhulen.
Bestill time på nett