Skip to Content

3D ultralyd

3D-ultralyd er en teknikk som benytter seg av volumgjengivelse i stedet for 2D-opptak, som man ser ved vanlige ultralydundersøkelser. Dette har blitt et populært tilbud, da man får et mer "virkelighetsnært" bilde av fosteret enn ved tradisjonell ultralyd.

Gynekologene ved Aleris i Oslo og Stavanger tilbyr 3D-ultralyd og 4D-ultralyd i forbindelse med svangerskapskontroll.

Det beste tidspunktet for å ta 3D-bilder er mellom uke 23 og 32. Etter dette begynner barnet å bli så stort og mengden fostervann mindre, slik at ansiktet ikke synes like godt. Dersom fosteret ligger godt til for avbildning, så er det likevel mulig.

Begrepet 4D kan beskrives som 3D- bilder i bevegelse i sanntid, man ser et "live" bilde av fosteret mens det beveger seg. Disse bildene har som regel litt dårligere oppløsning da lydhodet må innhente og prosessere informasjon fortløpende.

Det er ikke alltid man får gode 3D/4D- bilder av fosteret, mye avhenger av hvordan fosteret er posisjonert i magen. Dersom fosteret ligger med ryggen ut mot mors mage, så kan det være nesten umulig å få til. Det er det samme som om noen skulle tatt et bilde av deg når du står med ryggen til, da får man ikke et bilde av ansiktet. Det er også nødvendig med fostervann foran det du skal avbilde, for å lage et slags vindu som forsterker bildet. Dersom ansiktet ligger helt inntil livmorveggen, kan ikke ultralyden definere hva som er vev fra livmoren og hva som er vev fra fosteret. I noen tilfeller kan fosteret ligge med armer, bein og/eller navlestreng foran ansiktet, og da får man bare glimtvis se ansiktet til fosteret.

 

NB: Ønsker du dette tilbudet er det viktig at du ringer oss og bestiller time (fremfor å benytte web-booking), da dette ikke er tilgjengelig på alle undersøkelsesrom.


Finn din nærmeste avdeling

Aleris Sykehus og Røntgen Frogner

Frederik Stangs gate 11-13
0264 Oslo

Tlf. Sykehus 22 54 10 00

Tlf. Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus Colosseum-Nobel

Sørkedalsveien 10 B
0369 Oslo

Tlf. 23 19 50 50

Aleris Sykehus Hinna Park

Jåttåvågveien 7, Viking Stadion
4020 Stavanger

Tlf. 51 57 75 50


Kristin Lyng Gynekolog

Oslo

Les mer
Katrine Kirial Gynekolog

Stavanger

Les mer
Tina Tellum Gynekolog

Oslo

Les mer
Kristina Sole Gynekolog

Oslo

Les mer

Back to top