Laparoskopi
Laparoskopi er et kirurgisk inngrep som foregår ved at man fører instrumenter inn i bukhulen via smale rør.
Fordelen med denne metoden er at sårene blir mye mindre enn ved en konvensjonell operasjon, noe som gir mindre smerter for pasienter etter operasjonen, og raskere rekonvalesens. Metoden kalles også kikkhullskirurgi.
Operasjonen
Inngrepet utføres i full narkose. Det legges et lite snitt i navlen, og buken fylles som regel med gass, slik at magen spilles ut. Laparoskopet, et ganske langt, tynt rør vi benytter til å se gjennom, føres inn gjennom snittet i navlen, for å undersøke mulige årsaker til plagene. Når man skal utføre mindre operasjoner laparoskopisk, trenger man som regel flere innganger. Man legger da to-tre små snitt nederst på magen til bruk for hjelpeinstrumenter. I blant kan det være vanskelig å få utføre operasjonen laparoskopisk, det vil da være nødvendig med en vanlig operasjon.
Tiden man må vente før samleie og fysisk aktivitet avhenger av inngrepets art. Sykemeldingstiden varierer fra to til 14 dager, avhengig av yrket ditt.
Komplikasjoner
En sjelden gang kan det ved laparoskopi inntreffe skade på andre organer (urinleder, blære, tarm) eller blodårer. Sjansene for komplikasjoner øker ved overvekt eller sammenvoksinger. Det kan da bli nødvendig å utføre et utvidet inngrep i samme narkose, og du blir liggende flere dager på sykehuset. Blodpropp kan også oppstå, selv om det er gitt forebyggende medisin.
Relatert innhold
Vondt i magen: Vet du hva som kan gi mage- og tarmsmerter?
Alle har vondt i magen fra tid til annen. Det mange ikke vet er at tarmene kan påvirkes av mange eksterne faktorer.
Ikke vent med å sjekke mageproblemer
Mageproblemer kan være svært plagsomt og gå utover livskvaliteten til den det gjelder. Finn årsaken til problemene og få nødvendig behandling raskt.
Generelle råd ved plager fra mage/spiserør
Halsbrann, sure oppstøt, og fordøyelsesproblemer er blitt svært vanlig og skyldes ofte stress i hverdagen, uregelmessige måltider eller feil kosthold.
- Opplevde utrolig god omsorg og pleie hos Aleris
- Når jeg kom til Aleris Frogner fikk jeg mye god informasjon og jeg følte meg veldig trygg. Tusen takk til Aleris Frogner for veldig god behandling.
Oppblåst? Les hvordan du bør gå frem!
Plages du av oppblåsthet? Det er frustrerende å ikke finne løsningen på helseplagene sine. Du har kanskje forsøkt å kutte ut ulike matvarer uten at det har gjort deg mindre oppblåst. Hyppige toalettbesøk med vekslende avføringsmønster er fortvilende, og hemmer deg sosialt. Vår ernæringsfysiolog gir deg gode tips.
- Å trene karate 3 ganger i uka er ikke lenger et smertefullt ork
Terje Årdal har alltid vært aktiv innen karate, både som utøver og de senere år som karateinstruktør. De siste årene har hobbyen blitt preget av knesmerter. Bare det å gå ned fortauskanter og trapper har vært plagsomt.