Hepatolog (leverspesialist)
&width=188&height=141&quality=70)
Er du bekymret for leverhelsen din? Leversykdommer kan snike seg på uten klare tegn, men tidlig oppdagelse kan gjøre en stor forskjell! En hepatolog er spesialist på leverens helse og hjelper deg med å diagnostisere og behandle tilstander som fettlever, hepatitt, og leverkreft.
Hva er en hepatolog?
En hepatolog er en lege som har spesialisert seg i sykdommer knyttet til leveren, galleblæren og galleveiene. Siden symptomene på leversykdom kan være diffuse, kan det ta tid å få rett diagnose, men jo tidligere sykdom oppdages, desto bedre er prognosene og muligheten for helbredelse. Ofte kan livsstilsendringer forebygge leversykdom, og det er også mulig å behandle med medisiner.
En hepatolog utreder tilstander som gir høye leververdier. Eksempler på slike tilstander kan være:
- Toksisk leverskade: som følge av medikamenter og/eller alkoholinntak.
- Fettlever: tilstander der fett samler seg i leveren relatert til livsstil (overvekt) eller som følge av andre sykdommer (for eksempel diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol)
- Virusinfeksjoner i leveren: for eksempel hepatitt A, B og C og mononukleose.
- Autoimmune leversykdommer: når kroppens eget immunsystem angriper leveren eller galleveiene, kan det føre til sykdommer som autoimmun hepatitt, primær biliær kolangitt eller primær skleroserende kolangitt.
Symptomer på leversykdom
Leversykdommer kan gi ulike symptomer, avhengig av type og alvorlighetsgrad. Her er noen vanlige symptomer:
- Tretthet
- Gulsott
- Mørk urin
- Magesmerter
- Kvalme og oppkast
- Tap av matlyst og vekttap
- Hevelser i mageområdet
- Kløe
- Blåmerker og blødninger
Symptomene kan utvikle seg gradvis og er ofte diffuse i begynnelsen, så leversykdom kan være vanskelig å oppdage tidlig.
Utredning av leversykdom
For å utrede leversykdom bruker legen blodprøver for å identifisere årsak til sykdom samt kartlegge leverens funksjonsnivå. Røntgenundersøkelser som ultralyd og MR kan også benyttes.
Fettlever
Den vanligste leversykdommen i Norge er fettlever, også kjent som metabolsk dysfunksjon-assosiert steatotisk leversykdom (MASLD). Sykdommen oppstår når det samler seg fett i leveren, og er ofte knyttet til overvekt, diabetes type 2 og høyt kolesterol. Fettlever kan i noen tilfeller føre til mer alvorlige leversykdommer som leverfibrose eller levercirrhose hvis den ikke behandles. Behandlingen innebærer livsstilsendring for å gå ned i vekt ved å endre kosthold og øke fysisk aktivitet, samt behandle risikofaktorer for hjerte- og karsykdom. Tidlig diagnose er viktig for å kunne iverksette forebyggende tiltak i tide.