Testikkelkreft
I 2015 ble det registrert 291 nye tilfeller av testikkelkreft i Norge. Denne kreftformen er den vanligste formen for kreft for menn mellom 15 og 49 år.
Årsak til testikkelkreft er ennå ikke kjent, men mulige risikofaktorer kan være at testiklene ikke har falt ned i pungen før fødsel, testikkelkreft i familien, underutviklede testikler, sterilitet, HIV og miljømessige faktorer.
Tilstanden debuterer vanligvis med at du finner en kul i testikkelen eller at du har merket ubehag i en testikkel. Dersom du opplever dette bør du undersøkes av en urolog, som samtidig også utfører ultralyd av testiklene.
All utredning for testikkelkreft utfører vi raskt og sømløst på Aleris.
Vanlige symptomer på testikkelkreft
Testikkelkreft har ofte få symptomer, men de vanligste er:
- Lettere smerter, som ømhet og tyngdefornemmelse i testikkelen
- Følbar kul i testikkelen
- Testikkelen øker eller avtar i størrelse
- Konsistensendring i testikkelen
- Forstørrelse av brystkjertlene
- Nyoppståtte ryggsmerter
- Hoste uten forkjølelse, og som vedvarer
- Hevelse eller blodpropp i ben
Selvsjekk testikler
Det viktigste du kan gjøre for å oppdage eventuell testikkelkreft, er å sjekke deg selv. Slik blir du også «kjent» med hva som er normal fasong og størrelse for dine testikler.
Hvis du finner noe unormalt bør du få det sjekket hos fastlege eller urolog. En kul i pungen er ikke nødvendigvis et symptom på kreft.
Utredning av testikkelkreft
Følgende undersøkelser kan være nødvendig for å påvise testikkelkreft:
- Klinisk undersøkelse hos urolog
- Ultralyd av testiklene
- CT ved behov, for å kartlegge sykdomsutbredelsen
Behandling av testikkelkreft
Behandlingsmetode for testikkelkreft avhenger av hvilken type kreft det er og hvor framskreden sykdommen er. Det er vanlig å behandle med kirurgi (fjerning av testikkelen) og cellegift.
Strålebehandling kan også gjennomføres, men er ikke lenger anbefalt som standardbehandling. Dette er kun aktuelt ved noen former og stadier ved testikkelkreft.
Prognose og veien videre
Stort sett alle som får testikkelkreft blir friske igjen, og uten varige mén.
Selv om testikkelen fjernes, har det sjelden innvirkning på seksuallivet. Om man har fått cellegift, vil reproduksjonsevnen være svekket i opptil to år i ettertid, før den vender tilbake til normal funksjon.
Noen synes det er vanskelig å kun ha én testikkel etter fjerning av sykdommen, og da er det mulig å få satt inn en testikkelprotese.
Oppfølging med kontroller varierer avhengig av behandlingsopplegg.
Ny behandling halverer risikoen for tilbakefall hos kvinner med brystkreft
Aleris tilbyr nå en ny behandling til kvinner med HER2-positiv tidlig brystkreft med resterende tumor etter neoadjuvant behandling.
Studie: Bedre operasjonsresultater ved Martiniklinikken
En studie som sammenligner resultatene etter prostatakreftkirurgi i Oslo og Martiniklinikken i Hamburg, Tyskland, viser store forskjeller i objektive operasjonsresultater så vel som pasientrapporterte score ved de to sykehusene. Studien inkluderer totalt 416 menn.
De fleste som frykter kreft, har ikke kreft
– Jeg anbefaler folk heller å gå en tur for mye til legen, enn én for lite, sier kreftlege Øystein Henske Flatebø.
- Hver 3. uke reiser jeg til Norge for å få behandling ved Aleris Kreftsenter
- I april fikk jeg diagnosen lungekreft i fjerde stadiet, forteller Kim Møller. Han har gått til behandling ved Aleris Kreftsenter og fått immunterapi i 6 måneder. - Jeg gjorde en del undersøkelser når jeg fikk min diagnose og forskning viser at cellegift og immunterapi i kombinasjon, er den beste behandlingen for min krefttype.
- En tilfeldig blodprøve avslørte beinmargskreft i emning
- Ingenting i min sykdomshistorie skulle tilsi at jeg skulle bli Bærums yngste til å få beinmargskreft, forteller Therese 41 år.
- Immunterapi-behandlingen ved Aleris viste gode resultater med en gang
-Kombinasjonsbehandlingen jeg fikk ved Aleris Kreftsenter derimot, den ga utslag på CT-bildene med en gang