Symptomer på prostatakreft

Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn i Norge, og det oppdages nærmere 5000 nye tilfeller hvert år. Opplever du noen av disse symptomene anbefaler vi at du tar kontakt med våre urologer for utredning. Risikoen for å påvist prostatakreft i løpet av livet er på cirka 15 prosent.

Hva er prostatakreft?

Årsakene til prostatakreft er ikke kjent, men det er funnet sammenhenger med arv, hormoner, kosthold og nivå av fysisk aktivitet. Les mer om prostatakreft her

Symptomer på prostatakreft

Mange opplever ingen symptomer på prostatakreft, og det er derfor vanskelig å vite når du bør gå til legen. Det kan være lurt å ta en sjekk når du runder 45 år. Venter du til du kjenner symptomer kan sykdomsforløpet ha kommet langt, og den kan være vanskeligere å behandle. Aleris' urologer har lang erfaring innen prostatautredning og tilbyr pakkeforløp for prostatakreftutredning på offentlig avtale. 

  • Vanligvis ingen symptomer
  • Tynn og svak urinstråle (dette kan også skyldes en godartet prostataforstørrelse)
  • Hyppig vannlating
  • Vanskeligheter med å tømme urinblæren
  • Blod i urinen
  • Smerter i rygg og skjelett

Ingen av disse symptomene er spesifikke for kreft, det kan f.eks være snakk om en infeksjon.

Nyhet på Frogner: Transperineal prostatabiopsi

Urologene på Frogner er blant de første i Norge til å ta i bruk transperineale biopsier. Dette er en ny metode for veiledet prostatabiopsi som gir langt høyere presisjon og  betydelig mindre infeksjonsfare, enn med tradisjonelle blindbiopsier eller transrektale biopsier. Les mer om den nye tjenesten her.

I denne videon kan du se vår urolog Leif Erik Grønning ved Aleris Frogner forklare prostatakreft nærmer og hvilke symptomer du bør være obs på.

 

Ønsker du utredning for prostatakreft?

Bestill konsultasjon hos urolog her