De fleste som frykter kreft, har ikke kreft
–Det skrives mye om kreft og om dem som lever med den. Det gjør at mange tenker i de baner når de merker at noe er unormalt, forteller Øystein Henske Flatebø, kreftlege ved Aleris Kreftsenter
Symptomene som ikke betyr kreft
Øystein Henske Flatebø tar i mot pasienter som har fått påvist kreft ved Aleris Kreftsenter i Oslo. Han forteller at mange feilvurderer hva som er tegn på kreft. De overser symptomer som leger oppfatter som varselsymptomer og er heller engstelig for symptomer som de ikke trenger å være urolig for.
- Selv om du har symptomer som kan bety kreft, så er det få tilfeller hvor det faktisk er kreft. Noen tror for eksempel at vondt i hodet over lengre tid kan være tegn på svulst i hodet, men det er svært sjeldent. Hovne lymfekjertler kan være tegn på kreft, men kan også være på grunn av infeksjon eller betennelse, beroliger han.
Ta en tur til legen hvis du er bekymret
– Jeg anbefaler folk heller å gå en tur for mye til legen, enn én for lite. Skulle det være noe alvorlig så er prognosene mye bedre om behandlingen starter tidlig i forløpet.
En grei huskeregel for når du bør oppsøke lege er når du oppdager noe som er unormalt eller at allmenntilstanden din er dårlig uten at du vet hvorfor.
Ikke vent for lenge
-Noen kreftpasienter opplever forsinkelser i utredningsfasen, - Sjekk med legen din om du ikke blir innkalt til time eller ikke får svar fra sykehuset kort tid etter henvisningen er sendt til sykehuset. Denne tiden er viktig, og det kan være kritisk om det går unødvendig mye tid, avslutter kreftlege Øystein Henske Flatebø.
På Aleris Kreftsenter i Oslo er det ikke ventetid. Les mer om kreftutredning ved vårt kreftsenter her.
Har du disse symptomene bør du alltid ta en tur til legen:
- Unormale blødninger. Enten i avføringen eller i urinen. Eller blodig utflod. At du hoster opp blod, eller kaster opp blod.
- Nattesvette, vekttap eller feber uten grunn.
- Kuler eller hevelser som ikke pleier å være der.
- Sår på kroppen du ikke vet hvor kom fra.
- Endret avføringsmønster over tid. Løst eller fast, eller vondt. Tynnere enn før.
- Tørrhoste uten at du er syk.
- Føflekker er viktige å passe på. Legg merke til om de vokser eller endrer farge. Føflekker kan du få skannet hos Aleris.