Kostholdsråd for deg som har kreft
Mange med kreft opplever at lysten på mat forandres, og for noen kan det være utfordrende å spise som normalt. Hva slags type kreft du har og hvordan behandling du får kan påvirke matlyst ulikt fra person til person.
Klarer du å spise godt før, under og etter behandling vil du føle deg bedre, opprettholde styrke og stå bedre rustet til å tåle behandlingen. Målet er å spise variert, slik at du får i deg alle næringsstoffene kroppen trenger, samt å holde, eller i noen tilfeller øke, kroppsvekten.
Kostrådene til kreftsyke er de samme som for friske. Får du i deg litt av alle disse fire kategoriene hver dag, har du et balansert kosthold:
- Frukt og grønnsaker
- Fisk, kjøtt, egg, belgvekster og nøtter
- Kornprodukter
- Meieriprodukter
De fleste får ikke problemer med maten, eller bare forbigående problemer i korte perioder. Spiser du med god appetitt og ikke får plagsomme bivirkninger som gjør det vanskelig å få i seg mat, kan du fortsette å spise som du pleier.
Før behandling
Kreftbehandling krever som oftest mye energi som du bør forsøke å få igjen gjennom maten du sier. Før du starter med behandlingen gjør du lurt i å snakke med legen din, eller andre i hjelpeapparatet, slik at du er forberedt på hvordan behandlingen eventuelt kan påvirke hva, når og hvordan du kan spise.
Det finnes dietter som angivelig skal kunne bekjempe kreft, men sånt bør du være forsiktig med. Ulike dietter innebærer gjerne at du må kutte ut enkelte matvarer, noe som kan føre til vekttap og mangler på andre næringstoffer. Før du gjør endringer i kosten bør du alltid rådføre deg med behandlende lege eller klinisk ernæringsfysiolog.
Tips til matforberedelser før behandling:
- Vurder om du kan få mat brakt hjem i behandlingsperioden
- Lag middagsretter som du fryser ned i porsjonstørrelser, eller spør venner eller kjente om hjelp til matlaging i denne perioden.
- Gå til tannlegen før du setter i gang med behandling. Kreftbehandling kan øke risikoen for infeksjon i munnen, og bivirkninger av behandlingen kan påvirke munnhelsen
- Har du kreft i hals, munn eller mage– og tarmsystemet, kan behandlingen påvirke fordøyelsen. Noen kan kun spise flytende eller most mat i en periode, en stavmikser er derfor lurt å ha tilgjengelig.
Under behandling
Følg med på vekten
Er du i utgangspunktet normalvektig er det best å prøve å holde vekten noenlunde stabil. Da tåler kroppen både behandling og eventuelle bivirkninger bedre og kan hente seg inn igjen raskere.
Det er imidlertid ikke uvanlig at vekten forandres i løpet av kreftbehandlingen. Noen har en kreftsykdom som gjør det vanskelig å tygge, svelge og fordøye maten. Sykdommen kan også føre til at kroppen er i dårligere stand til å utnytte næringsstoffene, noe som kan forverres ytterligere på grunn av behandlingen. Andre pasienter er overvektige når de får diagnosen, eller legger på seg underveis i behandlingen.
Sliter du med dårlig appetitt, kvalme, smaksforandringer, diaré eller forstoppelse, kan det være utfordrende å følge de vanlige kostrådene. Det kan være behov for å tilpasse kosten til sine egne forutsetninger, det viktigste er tross alt å få i seg nok næring, slik at kroppen tåler behandlingen best mulig. Hvis det innebærer at du spiser mer usunt enn du pleier en periode, så har det ingen betydning for helsen på lang sikt.
Dårlig appetitt
Dårlig matlyst er et velkjent problem for kreftpasienter. Om du ikke makter å opprettholde et normalt kosthold, så er du nødt til å få i deg næring. Spis gjerne mange små måltider heller enn få og store. Velg energirike produkter, gjernemed mer protein. Tygg maten godt, og ta pauser underveis. Det er lurt å drikke etter måltidet istedenfor til maten. Kanskje får du til litt fysisk aktivitet mellom måltidene? Spis det du har lyst på, alt er bedre enn ingenting!
Manglende sultfølelse
Som kreftpasient har du et ekstra stort behov for næring og energi. Det er ikke alltid at sultfølelsen, kroppens eget varslingssystem, spiller helt på lag i denne situasjonen, det vil derfor ikke alltid være samsvar mellom sultfølelse og behov for næring. Det er viktig at du selv, pårørende og behandlere er klar over dette, slik at nødvendige tiltak kan settes inn i tide, for å unngå større vekttap.
Tretthet
Mange kreftpasienter kjenner seg slitne, og har et økt behov for søvn og hvile. Det kan derfor være vanskelig å få i seg nok mat. Her er noen råd som kan hjelpe:
- Velg enkle løsninger! Ferdiglagde retter, omelett, nøtter, mandler, tørket frukt, barnemat på glass og forskjellige desserter er gode alternativer som krever lite innsats
- Pass på å spise når du kjenner deg opplagt
- Kjøp næringsdrikker på apoteket, eller lag næringsrike smoothier hjemme.
- Be om hjelp hvis du ikke får i deg den næringen du trenger.
Etter behandling
Når du er ferdig med behandlingen vil mange bivirkninger gradvis forsvinne. Enkelte ernæringsrelaterte senskader kan imidlertid vedvare en stund, slik som smaksendring, redusert matlyst og munntørrhet.
Noen trenger hjelp for å lindre ernæringsplager etter behandling. Har du gått mye ned i vekt, hvis du begynner å gå ned i vekt etter behandlingen er avsluttet, eller har gjennomgått kirurgi eller strålebehandling i mageregionen, bør du få hjelp av lege eller ernæringsfysiolog til å sette opp en tilpasset kostholdsplan.
Gode matvaner gir mange helsefordeler, og vil dessuten kunne bidra til å redusere risikoen for andre krefttyper og livsstilssykdommer som diabetes og hjertesykdom.
Etter kreftbehandling bør du derfor følge disse kostrådene:
- Få i deg minst fem porsjoner frukt, grønt og/eller bær hver dag
- La meieriprodukter som melk, biola, ost og yoghurt være en del av det daglige kostholdet
- Velg om mulig fullkornsvarianter av brød, pasta og ris
- Begrens salt- og sukkerinntaket
- Spis fisk til middag to dager i uken, og gjerne også som pålegg og til lunsj.
- Velg rene kjøttprodukter fremfor bearbeidede produkter som pølser og farsemat. Begrens inntaket av rødt kjøtt.
- Drikk vann når du er tørst, og vær måteholden med alkohol