Slik rekonstrueres bryst etter kreft
Kan gi kreftrammede kvinner økt livskvalitet.
&width=188&height=141&quality=70)
Det viktigste er å bli frisk av kreftsykdommen. Men å leve videre med et bryst mindre kan være belastende for selvbildet og livskvaliteten for de kvinnene det gjelder.
Plastikkirurg Håvard Seland hos Aleris forteller at behandling av brystkreft kan innebære både operasjon og strålebehandling. Ved en operasjon fjernes deler av eller hele brystet, eventuelt også lymfeknuter i armhulen.
Mange kvinner må også gjennomgå strålebehandling mot det gjenværende brystet eller mot brystveggen.
Rekonstruksjon
Etter fjerning av bryst på grunn av brystkreft, kan brystet rekonstrueres med protese eller med eget vev. Aleris kan tilby rekonstruksjon med begge metoder.
Det sier seg selv at det viktigste er å bli frisk av kreftsykdommen. Men å leve videre med et bryst mindre kan være belastende for selvbildet og livskvaliteten for de kvinnene det gjelder. Løsningen er brystrekonstruksjon, hvor man gjennom et kirurgisk inngrep gir pasienten et nytt bryst.
Her finnes det nå flere forskjellige metoder man kan benytte, forteller Seland.
Når man vurderer brystrekonstruksjon er det nødvendig å finne den best egnede metoden for hver enkelt kvinne. Plastikkirurgen bedømmer følgetilstanden etter kreftbehandlingen og i samarbeid med pasienten enes man om hvilken rekonstruksjonsmetode som passer.
Protese
Den tradisjonelle måten å rekonstruere et bryst på, er ved hjelp av brystimplantater. Det finnes en rekke ulike protesetyper som kan brukes og ulike behandlingsmåter. Det er den enkelte kvinnes resultat etter brystkreftbehandlingen som bestemmer hvilke inngrep som kan være aktuelle.
Innleggelse av protese er et forholdsvis kortvarig inngrep. Noen ganger kan det være nødvendig å utvide huden på brystveggen med en egen protese som senere skiftes ut til en permanent silikonprotese. For mange kvinner vil protese være et utmerket alternativ ved brystrekonstruksjon.
Rekonstruksjon med eget vev
En mye brukt metode i dag kalles DIEP (Deep Inferior Epigastric Artery Perforator). Ved å hente hud og fettvev fra pasientens egen mage konstruerer man et nytt bryst. Ved hjelp av mikrokirurgi syr man så sammen en blodåre fra magen med en blodåre ved brystet, slik at blodforsyningen til brystet er sikret.
– DIEP-metoden har mange fordeler, siden man bruker pasientens eget vev. Det nye brystet blir mykt og naturlig. Dette inngrepet passer spesielt godt for kvinner som er strålebehandlet, ettersom huden på brystveggen da mister sin elastisitet og innleggelse av protese er uheldig, forklarer Håvard Seland.
Han sier at DIEP-metoden også har andre fordeler.
– Siden hyppigheten av brystkreft øker med alderen, har mange av de som rammes født barn. Dermed har de strekkmerker og løs hud på magen. Ved at man henter fett og vev fra pasientens mage, får man i praksis utført bukplastikk i tillegg til å få konstruert et nytt bryst.
Siden DIEP-metoden krever store ressurser og kompetanse innen mikrokirurgi er det dessverre ikke mange sykehus i Norge som tilbyr dette. Dermed er det lang ventetid hos sykehusene som faktisk har mulighet til å gjennomføre behandlingen.