- Beskjeden om beinmargskreft kom som lyn fra klar himmel.
- Jeg hadde aldri hørt om beinmargskreft eller myelomatose da jeg fikk brosjyren på sykehuset, så det første jeg gjorde var å google. Det burde jeg aldri ha gjort, forteller Mette. - Min fysiske reaksjon var å stoppe bilen og kaste opp. Mette går nå til behandling mot beinmargskreft ved Aleris Kreftsenter.

-For å starte på begynnelsen er jeg en aktiv person som liker å trene, men i 2016 førte plutselig treningen til ribbeinsbrudd. – Jeg tenkte ikke så mye over det, ribbeinsbrudd kan jo skje, men etter at jeg hadde brukket fem ribbein på relativt kort tid ville legen ta noen blodprøver av meg for å se om jeg var beinskjør, forklarer Mette.
Blodprøvene til Mette viste ikke beinskjørhet, men andre komponenter som bekymret legen. Hun sendte Mette til videre utredning. Hos en hematolog tok de flere prøver og etter noen dager fikk hun beskjed om å komme til sykehuset. Hun skjønte at det var noe alvorlig, men kreft hadde hun ingen mistanke om i det hele tatt. – Da legen ga meg brosjyrene og jeg fikk undersøkt hva dette var falt verden min sammen. Mannen min og jeg holdt det hemmelig for ungene til jeg hadde tatt en beinmargsprøve og fått diagnosen endelig bekreftet, forteller Mette.
Bensmerter er det vanligste symptomet ved myelomatose. Det oppstår når kreftceller vokser ukontrollert i ben og benmarg. Dette kan forårsake lokal benskade i form av «huller» i skjelettet og en mer generell «fortynning» av beinmassen noe som øker risikoen for benbrudd. Alle ben kan påvirkes, men bensmerter oppstår oftest i rygg og bryst/ribben.
Dagen etter bekreftelsen startet Mette pakkeforeløpet som inkluderte forbehandling med cellegift, høsting av stamceller og til slutt en kraftig cellegiftkur. – Jeg var inn og ut av sykehuset frem til våren 2017, forklarer Mette. -Jeg ble lettet da jeg fikk beskjed om at M-komponenten var på et ok nivå og jeg kunne gå over på vedlikeholdsbehandling.
Mette gikk på vedlikeholdsbehandling og levde et normalt liv frem til mars 2020, da gjorde plutselig m-komponenten et raskt hopp. Sykehuset vurdert om hun skulle gå på en ny stamcelle-behandling. Statistisk sett er effekten dårligere andre omgang. - Legene mente jeg hadde hatt veldig bra effekt første omgang med tre år, forteller Mette. - Men det kommer jo ann på øyet som ser. Jeg mente det var for kort, forteller Mette - Jeg har tre barn og en mann jeg ønsker mange flere gode år med!
Legen på sykehuset tipset Mette om en kombinasjonsbehandling mot beinmargskreft som var tilgjengelig privat ved Aleris Kreftsenter. Behandlingen er mildere på kroppen og for noen mer effektiv. Den kan gi god livskvalitet til de som får den.
- Dessverre er ikke kombinasjonsbehandlingen godkjent av beslutningsforum fordi de mener den er for dyr, men siden jeg har helseforsikring gjennom jobben fikk jeg beskjed om å teste det. De mente at denne behandlingen kunne ha god effekt på meg, forklarer Mette.
- Fredrik Schjesvold som er en av de med mest kompetanse om behandling av benmargskreft i Norge hjalp meg med det jeg trengte av informasjon til forsikringsselskapet mitt. Etter det gikk alt relativt raskt. - I september fikk jeg første behandling og den ga veldig god effekt. – Jeg har noen bivirkninger med skjelettsmerter, kvalme og svimmelhet, men det viktigste nå er at kombinasjonsbehandlingen fungerer godt. Siden desember har de ikke funnet m-komponenter i blodet mitt, forteller Mette.
- Behandlingen ved Aleris Kreftsenter gir meg håp og et tilnærmet normalt liv. De viser en fleksibilitet og villighet til å hjelpe meg som er veldig god. Jeg føler meg godt i varetatt og i de beste hender, smiler Mette.
Pasienten har samtykket til at hennes erfaringer hos oss gjengis her. Teksten er godkjent av pasienten selv.