Brystforstørrelse: Slik velger du riktig brystimplantat

Rund eller anatomisk? Silikon eller saltvann? Her kan du lese en enkel innføring i brystimplantater fra en av bransjens mest erfarne kirurger.

Det finnes like mange ulike grunner til hvorfor man velger en brystforstørrelse som det finnes kvinner som har gjennomført en slik operasjon. Svangerskap og barnefødsel med påfølgende ammeperiode som etterlater brystene svært endret kan være én av årsakene til at man vurderer en brystforstørrende operasjon. Andre føler kanskje at brystene er for små, eller at det er for stor forskjell i størrelsen mellom dem. Uansett årsak, finnes det hos mange et ønske om å endre, justere eller korrigere deler av utseendet på brystene slik at de harmonerer med resten av kroppen.

Brystforstørrende operasjon med implantater er et av de mest populære kosmetiske inngrepene som utføres i Norge, og for noen kvinner kan en brystforstørrelse gi både økt selvtillit, bedre selvfølelse og økt velvære.

Det finnes mange forskjellige typer brystimplantater på markedet, så hvilket produkt er det beste for meg?

– Det er ikke så enkelt som at du går inn og velger nye bryster fra en meny. Hos Aleris bruker vi en såkaltbiodimensjonell teknikk, hvor du, sammen med plastikkirurgen, finner frem til det som vil gi det optimale kosmetiske resultatet, sier kirurg Margareth Bruheim.

Margaret er spesialist i plastikkirurgi hos Aleris Frogner, og har tidligere arbeidet som overlege på Ullevål Sykehus. Hos Aleris har hun kosmetisk hudbehandling, estetisk kirurgi og medisinske plastikkirurgiske operasjoner som sine spesialfelt.

– De aller fleste ønsker jo bare litt mer fylde i brystene sine, så jeg tror noe av det viktigste for kundene er at de får oppleve en god dialog med kirurgen. Sammen skal de få en felles forståelse av hva som vil gi det beste resultatet, sier Bruheim.

Under konsultasjonen vil plastikkirurgen se på flere faktorer som avgjør hvilken type og størrelse som passer for din kropp.

– Den biodimensjonelle teknikken går ut på at man gjør flere nøyaktige mål, blant annet av hud og fasthet i brystet, områdene mellom skulder og brystvorte, og mengden kjertelvev i brystene. I tillegg måles høyde og bredde, av både selve brystet og brystkassen. Ut fra dette regner man ut den optimale størrelsen på implantatet.

– Det er også andre faktorer med i bildet, og til slutt finner pasient og kirurg sammen frem til et implantat som er «skreddersydd» for din kropp, forklarer Bruheim.

Silikon vs saltvann

Det finnes flere forskjellige leverandører på det internasjonale markedet, og tidligere har det vært en trend med saltvannsinnlegg.

– Saltvann brukes nesten ikke i Norge, det brukes imidlertid mer i USA. Hos Aleris brukes kun silikonimplantater fra Mentor. Disse har såkalt FDA-godkjenning, som er den høyeste godkjenningen hos de føderale helsemyndighetene i USA, med en av verdens strengeste lovgivninger på dette området.

Lenger tilbake i tid ble det også brukt innlegg med flytende silikon, men også dette er faset helt ut.

– Nå brukes det vi kaller silikonproteser som inneholder en myk, men skjærefast gele, og det er ingen fare for at innholdet vil renne ut, sier Bruheim.

Rund eller anatomisk form?

Det finnes to hovedtyper silikonproteser, eller innlegg som de også kalles. Den ene typen er rund som en halvkule, mens den andre typen er mer dråpeformet.

– Det er dette som kalles anatomiske silikonproteser. De er litt flatere øverst og har mer fylde nederst, slik et naturlig bryst har.

Mange tenker kanskje at de vil ha runde, men denne vurderingen gjøres i samarbeid med kirurgen.

– En person som har ammet mye og har lite kjertelvev igjen, vil kanskje ha plass til en stor og rund protese, men i hvert tilfelle blir det gjort egne vurderinger hvor kirurgen skreddersyr protesen etter den enkeltes dimensjoner.

Silikonproteser kommer i svært mange forskjellige størrelser og former, rund og dråpeformet er kun de to hovedkategoriene. Under disse finnes varianter med forskjellig høyde og bredde.

– Dette gir oss muligheten til å finjustere, slik at vi får et naturlig pent bryst. For oss er dette det optimale kosmetiske resultatet, forklarer Bruheim.

Det vanligste inngrepet går ut på å sette inn silikonproteser under brystkjertelen, eller under selve brystmuskelen, men det går også an å hente overflødig fett fra en annen del av kroppen, og så flytte dette inn i brystene. En brystforstørrelse foregår alltid i full narkose.

Brystforstørrelse med implantater tilbys ved Aleris’ plastikkirurgiske klinikker i Oslo, Drammen, Lillesand, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø.

Hvor kan jeg se før- og etterbilder?

Det er en god grunn til at det ikke benyttes før- og etterbilder ved markedsføring av brystforstørrelser. Ifølge norsk lov skal markedsføring av kosmetiske inngrep nemlig ikke inneholde pre- og postoperative bilder. Dette betyr at det ikke er lov å vise før- og etterbilder i forbindelse med plastiske operasjoner på hjemmesider, eller i annen markedsføring. Når du kommer til konsultasjon, har plastikkirurgen imidlertid anledning til å vise deg flere slike bilder, for at du skal kunne danne deg et inntrykk av hva du kan oppnå med en brystforstørrelse. Det er imidlertid viktig å huske på at alle kvinner er forskjellige, og det finnes ingen garantier for at dine bryster vil bli seende ut akkurat som hos en kvinne på et bilde, selv om du velger samme størrelse og implantat.

Vårt mål er i alle tilfelle et naturlig utseende bryst som du vil trives med.

Uforpliktende konsultasjon 

På konsultasjonen vil du og kirurgen prate om hva du ønsker å oppnå med en brystforstørrelse, og diskutere hvilke muligheter som finnes. Kirurgen vil gi grundig informasjon om hva som foregår på selve operasjonsdagen, hva du kan forvente deg den første tiden etter inngrepet, og når du vil se det endelige resultatet. Det er fint om du på forhånd skriver ned alt du lurer på i forbindelse med en brystforstørrelse, så du sikrer at du får alle svarene du trenger for å ta en beslutning.

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg så snart som mulig for å finne en time som passer for deg.

Jeg ønsker konsultasjon!