Ofte stilte spørsmål om narkose
Mange har spørsmål tilknyttet narkose før en operasjon. Er det trygt? Hva skjer med kroppen? Og hva skjer når jeg våkner? Vi har derfor spurt vår anestesilege Gry Dahl.

Er det trygt å få narkose?
Pasientsikkerhet er høyt prioritert i anestesifaget. Risikoen ved narkose er i dag svært liten, det er lite bivirkninger og få komplikasjoner. Alle anestesilegene og anestesisykepleierne ved Aleris har mange års erfaring i å gi narkose. Alle pasienter som skal opereres på Aleris blir nøye risikovurdert av en anestesilege før vi sier ja til operasjon.
Hva skjer når man legges i narkose?
Narkosemidlene gis gjennom en tynn plastkanyle i en blodåre på armen. Det er alltid flinke og erfarne anestesisykepleiere eller -leger som legger inn kanylen. Alle medisinene som du sovner av, gis intravenøst gjennom denne plastkanylen. Før du sovner skal du puste oksygen gjennom en maske som vi legger over nese og munn.
Når vi starter narkosen, sovner du i løpet av ett minutt og sover godt til kirurgen er ferdig med å operere. Noen synes sovemedisinen kan gi litt svie og smerter i armen. Dette er helt ufarlig, og smerten er helt borte når du våkner.
Mens du er i narkose, er du bevisstløs og kjenner ingen smerte. Du vil ikke ha noe minne av smerter eller opplevelsen i etterkant.
Hva er forskjellen på narkose og sedasjon?
Forskjellen på narkose og sedasjon er søvndybden. Ved sedasjon gir en beroligende midler som gjør at man føler seg trøtt og avslappet, sedasjon kan oppleves som en lett søvn. Under sedasjon kan man være litt våken underveis uten at en opplever smerte eller ubehag. Under narkose sover man dypt og har derfor heller ingen opplevelse av smerter eller hva som skjer. Anestesipersonellet vil alltid være til stede for å passe på deg både før, under og etter operasjonen.
Hva skjer når du våkner? Er det noe spesielt en må ta hensyn til?
Når narkosemidlene slås av, brytes de ned i kroppen, og man våkner av seg selv i løpet av få minutter. De fleste føler seg trøtte, sløve og kanskje svimle umiddelbart etter oppvåkning, fordi medisinene ikke er helt ute av kroppen.
Når du våkner kan du kjenne smerter. Dette vil avhenge av type inngrep og størrelsen på operasjonen. Det settes alltid godt med lokalbedøvelse under operasjonen for å sikre best mulig smertelindring. Om du skulle oppleve smerter etter operasjonen må du si ifra, du vil da få smertestillende medisiner med en gang.
Noen opplever å føle seg kalde og få skjelvinger. Dette skjer fordi kroppen jobber med å korrigere kroppstemperaturen. For å gjøre deg mer komfortabelt, kan vi tilby ekstra varme i sengen og/eller medisiner som hjelper mot skjelvingene.
Narkosemidlene som brukes i dag gir sjeldnere kvalme enn tidligere brukte legemidler, likevel kan noen oppleve kvalme etter operasjon. Ofte gis det kvalmeforebyggende medisiner under operasjonen. Hvis du likevel skulle oppleve kvalme etter inngrepet, vil vi kunne gi kvalmestillende medisin.
Når du er våken nok, kan du drikke og spise det du måtte ha lyst på. Ved noen operasjoner i magen vil kirurgen at du venter med å spise. Om dette gjelder deg, vil du få beskjed om dette.
De fleste pasientene er i fin form når de våkner og kan reise hjem samme dag. Vi ønsker helst at en annen voksen person henter deg etter operasjonen. Det er også fint å ha en voksen person sammen med seg påfølgende dag, da en kan oppleve svimmelhet etter hjemkomst også.
Kan det gjøre vondt under selve narkosen?
Når en er i narkose er en bevisstløs og kjenner ingen ting, heller ikke smerter. En vil ikke ha noe minne av tiden en er i narkose, bortsett fra at noen kan få noen gode drømmer.
Hvordan følger dere med når pasienten er i narkose?
Når pasienten er i narkose, følger vi med på pust, puls, hjerterytme og blodtrykk. Noen ganger måler vi også søvndybde ved å måle hjerneaktivitet under operasjonen, en får da klistrelappelektroder i pannen.
Anestesipersonalet justerer doseringen av narkosemidlene som tilføres kontinuerlig under narkosen. Smertene fra kirurgien vil variere under operasjonen, og derfor justeres også tilførselen av narkosemidlene underveis.
Er det noe jeg som pasient kan gjøre for å sørge for en trygg narkose? (eks. forberedelser/fasting etc.)
Det er viktig at du fyller ut helseopplysningsskjemaet du får tilsendt, og skriver hvilke medisiner du bruker. Slik kan vi vurdere om narkose vil være trygt for deg, og om du for eksempel må gjøre noen endringer i medisinering før operasjonen.
Du skal ikke spise de siste 6 timene før narkose for å unngå at mageinnhold kommer opp i svelget og ned i lungene dine mens du er i narkose. Det kan i verste fall gi alvorlig lungebetennelse. Du kan drikke vann og saft inntil to timer før narkose.
Faste medisiner kan tas som vanlig på operasjonsdagen, hvis ikke vil du få beskjed.
Har du diabetes skal du ikke ta diabetestabletter eller insulin på morgenen operasjonsdagen. Dersom du har diabetes og bruker insulin, vil vi at du tar med deg insulin og blodsukkermåler til klinikken.
Har du andre spørsmål tilknyttet narkose, er du velkommen til å kontakte oss for mer informasjon.