Neseplastikk: Spørsmål og svar

Er alle egnet til å gjøre en neseplastikk? 

En kan gjøre mye, men det er ikke alle ting en kan endre på. Dersom du ønsker å endre på nesens fasong bør du bestille en konsultasjon hos en av våre plastikkirurger.

Kan man gå på jobb rett etter en neseplastikk? 

Man er ofte hoven etter en neseoperasjon og det er verst de to første dagene etter operasjonen. Man bør vente 3-4 dager før en går på jobb. De fleste venter imidlertid til de har tatt av bandasjen. Den fjernes vanligvis etter en uke

Er det mye smerte etter en kosmetisk neseoperasjon? 

Det er vanligvis lite smerte etter en kosmetisk neseoperasjon. Ofte er det nok med smertestillende i 2-3 dager. Det er imidlertid viktig å holde hodet høyt de første dagene etter operasjonen, da blir det mindre hovent og derved mindre vondt.

Blir man plaget med tett nese etter en nesoperasjon? 

I forbindelse med operasjonen legges det inn ett rør i begge neseåpningene slik at en får pustet med nesen, disse rørene tas ut samtidig med at bandasjen fjernes, vanligvis etter en uke. Etter en uke er det vesentligste av hevelsen borte og du puster tilnærmet normalt med nesen. For å renske opp og for å avsvelle slimhinnene, anbefaler vi at du skyller nesen med saltvann de første to ukene etter at bandasjen er fjernet.

Når kan man sole seg? 

Når blåmerkene er borte kan du sole deg. Blåmerker er vanligvis borte etter to uker, det er imidlertid lurt å bruke solkrem med høy faktor på nesen de første 6 månedene etter operasjonen.

Bør man kjøle ned øynene etter en neseoperasjon? 

Ja. Etter operasjonen er det lurt å kjøle ned øynene. Det er spesielt viktig på operasjonsdagen, men gjerne dagen etter også. Det enkleste er å lage to passelig store poser av små frosne erter og legge over hvert øye, da får du ikke noe trykk mot bandasjen. Erteposene tar du ut og inn av fryseren eller kjøleskapet.

Er det stor risiko forbundet med en neseplastikk? 

Det er veldig liten risiko for komplikasjoner etter en neseplastikk. Risikoen ligger mer på resultatet. Det er helt avgjørende at pasient og plastikkirurg har forstått hverandre. 

Blir det hovent og får man blåmerker? 

Det blir alltid noe hevelse etter enhver operasjon også neseplastikk. Det blir hevelse av nesen, under øynene og på overleppen. Det er mest hovent første og andre dagen etter operasjonen, så blir det bedre, etter en uke er det vesentligste av hevelsen borte, nesen vil imidlertid være litt hoven lenge, omtrent 6-12 måneder. Man får ofte blåmerker under øynene, de har begynt å gulne og dempes etter en uke og er vanligvis helt borte etter to uker.

Hvor lenge må man ha på bandasje etter en neseoperasjon? 

Vanligvis har en på bandasje i en uke.

Er det vanlig at plastikkirurgen tar av bandasjen? 

Dette vil nok variere, men vanligvis er det plastikkirurgen som tar av bandasjen eller en sykepleier som har fått spesiell opplæring til å fjerne bandasjen.

Kan man spise normal mat etter operasjonen? 

Man kan spise vanlig mat, imidlertid er det lurt å ha mat som det er lett å tygge og de første dagene er det lettest å spise flytende mat, første kvelden er det lurt å få i seg drikke, med sugerør.

Hvordan kan man lettest renske neseborene etter en neseplastikk? 

Det er gunstig å renske neseborene med godt fuktet Q-tips. Videre kan man med forsiktighet renske røråpningene med en pinsett slik at de holdes åpne og at man derved får mest mulig luft gjennom nesen.

Uforpliktende konsultasjon   

På konsultasjonen vil du og kirurgen prate om hva du ønsker å oppnå med en neseoperasjon, og diskutere hvilke muligheter som finnes. Kirurgen vil gi grundig informasjon om hva som foregår på selve operasjonsdagen, hva du kan forvente deg den første tiden etter inngrepet, og når du vil se det endelige resultatet. Det er fint om du på forhånd skriver ned alt du lurer på i forbindelse med en neseoperasjon, så du sikrer at du får alle svarene du trenger for å ta en beslutning.

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg så snart som mulig for å finne en time som passer for deg.

Jeg ønsker konsultasjon!