Allergivaksinasjon mot husstøvmidd og gresspollenallergi - i tablettform

Allergivaksinasjon i tablettform er nå tilgjengelig både mot husstøvmidd- og gresspollenallergi. Tablettene kan tas hjemme, men den første må tas hos legen.

En tablett under tungen

Allergivaksinasjon kan nå gjøres i form av en smeltetablett som legges under tungen, der den raskt løses opp. Tablettene kan tas hjemme, men den første tabletten skal alltid tas hos legen i tilfelle den utløser eventuelle bivirkninger. På denne måten kan legen også gi nødvendig opplæring og informasjon. Behandlingen må initieres av spesialist. Tablettbehandlingen behandler allergien ved langsomt å øke immunsystemets toleranse overfor allergenene. Økt toleranse medfører færre symptomer og mindre behov for symptomlindrende medisiner.

Tablettene skal tas én gang om dagen - i tre år. Selv om allergisymptomene blir mindre alvorlige eller forsvinner helt, skal pasienten ikke stoppe eller ta pause i behandlingen.

Hva er de hyppigste bivirkningene?

Den vanligste bivirkningen av tablettvaksinasjon er kløe i munnen. Dette er forbigående - og kan oppstå når tabletten legges under tungen. Kløen går vanligvis over etter noen minutter eller timer. Andre mulige bivirkninger er kløe i ørene, nysing, halsirritasjon og hevelse i munnen. I de aller fleste tilfellene vil disse reaksjonene være milde eller moderat sjenerende - og forekommer i en begrenset periode i begynnelsen av behandlingen.

Hva er allergivaksinasjon?

Allergivaksinasjon av denne typen kan passe for pasienter som har prøvd vanlig allergimedisin og forebyggende tiltak. Prinsippet med allergivaksinasjon er at kroppen tilføres kontrollerte mengder av det stoffet pasienten er allergisk mot. På den måten "omprogrammeres" kroppens immunsystem til å tåle det aktuelle stoffet.

Hva er allergi?

Ved en allergisk reaksjon skjer det en overreaksjon i immunsystemet mot stoffer som vanligvis er ufarlige for oss. Disse stoffene kalles allergener, og i Norge kommer de oftest fra pollen, husstøvmidd, pelsdyr og forskjellige matvarer. De vanligste symptomene på allergi er rennende nese, nysing og/eller tett nese og røde, kløende og/eller rennende øyne.

Allergi er en kronisk sykdom. Dersom den ikke behandles, kan reaksjonene forverres og i noen tilfeller føre til utvikling av astma.