Skip to Content

Skader og lidelser i kneet - Aleris i Trondheim

Mange skader og overbelastningsplager i kneet kan gi symptomer som smerter, låsningsfølelse, svikt og nedsatt kraft. Vi kan hjelpe deg med riktig diagnose og behandling som er lagt opp etter dette. Mye kan behandles med treningsterapi veiledet av våre dyktige fysioterapeuter, mens andre tilstander krever kirurgi. Vi opererer flere hundre knær i året ved Aleris Rosenborgklinikken.

Vi har lang erfaring og meget god faglig ekspertise i behandling av ulike knelidelser som for eksempel meniskskader, korsbåndskader og bruskskader.

Våre kirurger er spesialister i ortopedisk kirurgi.

Vi tar imot privatbetalende pasienter og forsikringstakere fra forsikringsselskapene vi har avtaler med.

  • For deg som er privatbetalende pasient, kan du ta direkte kontakt med oss for rask time til utredning og behandling.
  • Hvis du har helseforsikring så ta kontakt med ditt forsikringsselskap og be om at de bestiller en time for konsultasjon hos oss.

 

Korsbåndsskade

En fremre korsbåndsskade er en akutt og relativt stor kneskade. Den inntreffer når leddbånd i kneleddet rives av i forbindelse med en akutt skade. Diagnosen stilles sikrest ved å teste stabiliteten av kneet ved en klinisk undersøkelse eventuelt mens pasienten er under narkose. En MR-undersøkelse kan også være til hjelp. Ved korsbåndsskade vil pasienten oppleve at kneet svikter og "glipper" og at funksjonen i kneleddet er nedsatt. Hos unge mennesker med fremre korsbåndsskade som opplever hyppige glipp og svikt i kneet, og som ikke klarer å opprettholde sin aktivitet på grunn av skaden, utfører man en rekonstruksjon av den eller de korsbånd som er røket.

Noen ganger vil tilleggsundersøkelser av kneet være nødvendig, som f.eks. røntgen, CT eller MR-undersøkelser. Vi henviser til dette ved behov. Ved henvisning til privat røntgeninstitutt er ventetiden for undersøkelse kun noen dager, mens ventetiden ved henvisning til røntgeninstitutt med offentlig avtale eller på offentlige sykehus ofte er flere uker.

 

Meniskskade

Meniskskader gir smerter i kneet, av og til hevelse, og i noen tilfeller redusert strekkeevne av kneet. Du kan også erfare klikk og smell ved bøying av kneleddet. Diagnose av en meniskskade stilles ved undersøkelse av ortopeden, av og til med hjelp av MR. En meniskskade gror ikke av seg selv. Når plagene er store, anbefales kirurgisk behandling. Som oftest kan meniskskader behandles ved å fjerne den ødelagte delen, men ved store meniskskader hos unge mennesker, kan det være aktuelt å sy skaden. Meniskoperasjonene gjøres med artroskopisk teknikk, det vil si som kikkhullskirurgi.

 

Bruskskade

Bruskskader kan forekomme etter akutte kneskader, men også på grunn av lidelser i kneet. MR og røntgen gir ikke alltid sikker diagnose i forbindelse med bruskskader i kneet. Bruskskader i kne gir symptomer som smerter og hevelse, og låsning hvis løse biter (frie legemer) forekommer. Leddbrusk har liten eller ingen evne til spontan reparasjon. Ved kirurgiske inngrep kan man gå inn og rense opp i leddet; fjerne frie legemer og stimulere brusken til å reparere seg selv. De fleste som får slik kirurgisk behandling av bruskskader får lindring av sine symptomer, selv om kneleddet sjelden normaliseres fullstendig.

 

Slitasjegikt i kne (artrose)

Slitasjeskader i kneet kan utvikle seg etter skade, men også utvikle seg uten kjent årsak. Dette gir smerter, hevelse og innskrenket bevegelighet i kneet. Tilstanden kan i noen tilfeller og til en viss grad påvises etter MR- eller røntgenundersøkelser. Av og til kan en meniskskade forverre symptomene. Hvis ikke trening på kneet hjelper, kan en operasjon bedre plagene. Av og til må en imidlertid opereres med innsetting av protese. Protesekirurgi tilbys ved Aleris Solsiden. 

 

Luksasjon av kneskål

Akutte skader hvor kneskålen går ut av ledd skal behandles med opptrening hos fysioterapeut. Hvis kneskålen fortsetter å gå ut av ledd (luksere) kan en operasjon hvor en rekonstruerer kneskålens leddbånd på innsiden av kneet hjelpe. På Aleris Rosenborgklinikken kan vi tilby slike operasjoner.

 

Jumpers knee og Hoffas fettputesyndrom

Fremre knesmerter kan skyldes overbelastning i knesenen (jumpers knee) eller irritasjon av fettputen i kneet. Hvis ikke opptrening og alternativ trening bedrer symptomene kan en kikkhullsoperasjon hjelpe deg. Vi har lang erfaring med disse inngrepene ved Aleris Rosenborgklinikken.

 

Bestill time hos Aleris i Trondheim på tlf. 73 95 45 50 eller via kontaktskjemaet under.

Jeg ønsker konsultasjon hos ortoped

 

Back to top