Søvnrelaterte pusteforstyrrelser (søvnapné)
Disse søvnlidelsene kjennetegnes ved forstyrrelser av pusten under søvn, og da spesielt i dyp søvn. Søvnapnè er den vanligste av disse, og rammer mellom 8-16% av den voksne befolkningen.
Muskeltonusen i tunge/svelg vil under dyp søvn falle og gjøre det trangere bak i svelget. Under innpust dannes det et undertrykk i denne regionen. Dette forårsaker vanligvis ikke noen problemer, men hos de som har trange forhold her kan det oppstå snorkelyder og hyppige, kortvarige pustestopp, som tvinger hjernen til å våkne opp. Oppvåkningen øker muskeltonusen og pustestoppen avverges, men det forårsaker en dårlig og lite tilfredsstillende søvn.
Typisk for disse pasientene er høylytt snorking, pustestans om natten, tørrhet i munnen, morgenhodepine og søvnighet på dagtid. Søvnigheten øker risikoen for ulykker – spesielt trafikkulykker. I tillegg fører denne søvnlidelsen ofte med seg forhøyelse av blodtrykket og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Det er derfor svært viktig å få behandling hvis du lider av søvnapné.
Her forklarer vår søvnspesialist mer om søvnapné, og behandling av denne søvnsykdommen
Søvnregistreringsutstyret vårt måler antall pustestopp over 10 sekunders varighet. Det skal normalt være under 5 slike pustestopp per time. Fra 5-15 pustestopp per time kalles en mild søvnapnè, fra 15-30 er den moderat, og har du over 30 har du en alvorlig søvnapné. Graden av søvnapnè vil bestemme om det er forsvarlig å kjøre bil eller ikke. Med en moderat eller alvorlig søvnapnè er det ikke forsvarlig å kjøre bil uten behandling.
Kontinuerlig overtrykksbehandling (CPAP) regnes som den beste behandlingen for de med moderat til alvorlig søvnapné. I tillegg vil mange ha god effekt av vektreduksjon. Vi tilbyr tilpasning av CPAP- utstyr og kontroller her i Tromsø.