Døgnrytmeforstyrrelser
Kroppen har en indre biologisk klokke som er med på å bestemme når vi blir trøtte og når vi skal våkne. Når denne går for raskt eller for seint, oppstår døgnrytmeforstyrrelser.
Den vanligste er forsinket søvnfasesyndrom. Denne tilstanden gjør at den indre biologiske klokka er litt tregere enn normalt, og en blir derfor trøtt senere enn normalt på kvelden. Pasienten har ingen problemer med å sovne, og holder godt på søvnen, men blir ikke trøtt før sent på natt. For å få nok søvn, sover disse pasientene gjerne til langt utpå dagen. Rundt 1% av befolkningen har denne tilstanden.
Forsinket søvnfasesyndrom forårsaker store problemer med å komme seg på skolen og til jobb, og kan for enkelte føre til at de ikke klarer å fullføre utdannelse eller holde på jobben. Søvndagboken du fyller ut under utredningen, vil gi oss en viktig pekepinn på om du har denne søvnlidelsen. Behandlingen er enkel, og går ut på å stille inn og stabilisere den biologiske klokken ved hjelp av lys og eventuelt søvnhormonet melatonin. Selv om behandlingen er enkel, krever den en godt motivert pasient, og et godt samarbeid mellom pasient og lege.