Tett samarbeid mellom ortoped og fysioterapeut gir de beste resultatene!
Ortoped Arne Kristian Aune ved Aleris Drammen og fysioterapeut Fredrik Bekken har lang erfaring med å få sine pasienter tilbake til en aktiv hverdag. Noen av deres pasienter hiver seg utfor alpinbakken på toppnivå, mens andre ønsker å komme tilbake til et normalt aktivtetsnivå etter en skade. Alle får individuelt tilpasset behandling. – Vi følger opp våre pasienter svært tett både før, under og etter operasjon. Sammen med pasienten skaper vi gode resultater, sier Bekken.
Sitter sammen på Aleris Drammen
- Vår styrke er at vi jobber under samme tak og kan se pasienten sammen, der det er behov, forteller Bekken. Pasienten føler seg godt ivaretatt ved å få svar fra både ortoped og fysioterapeut - på en konsultasjon.
Fredrik Bekken har lang erfaring fra toppidrett, både som utøver og som fysioterapeut, så han vet hva som skal til for å få kroppen til å prestere. Han vet mye om hvordan du unngår skader, og hva som må til for å reparere og rehabilitere dersom du skulle være uheldig.
Ortoped Arne Kristian Aune ved Aleris Drammen er spesialist innen artroskopisk kirurgi og idrettsskader, med spisskompetanse på knekirurgi (inkludert korsbånd og proteser), hofteproteser og skulderkirurgi. Han har bred erfaring, og har blant annet vært lege for alpinlandslaget i 10 år. Dr. Aune vurderer om skaden din bør opereres eller ikke. I mange tilfeller er det riktig å forsøke opptrening over en lengre periode før operasjon kan vurderes.
Hvordan vet jeg om operasjon er riktig for meg?
- Om du ønsker vurdering av en skade kommer du ofte til en samtale med meg først, sier Bekken. – Jeg vurderer om ditt tilfelle kan behandles med trening, eller om ortoped Aune skal se nærmere på skaden. Det er alltid han som avgjør om det er indikasjon for operasjon eller ikke. Du må også ha med MR-bilder av skaden. – Om ortopeden lander på at operasjon er riktig for deg, ringer jeg deg dagen før operasjon for å svare på spørsmål rundt restriksjoner og forventninger i etterkant av operasjonen. Det er viktig at du vet hvordan opptreningen skal foregå i etterkant av operasjonen, forklarer den erfarne fysioterapeuten.
Les mer om Aleris' digitale fysioterapi-tilbud
- Det er kritisk å unngå feil i rehabiliteringen og derfor er vi svært tilgjengelige for våre pasienter etter operasjon. Med tett og personlig oppfølging sørger vi for at pasienten forholder seg til den opptreningen som er riktig for dem.Ortoped Arne Kristian Aune ved Aleris Drammen
Ikke start opptrening for tidlig
- Mange er ivrige etter å komme i gang med trening etter en operasjon. I følge fysioterapeuten er det imidlertid svært viktig å ta noen forholdsregler. – Det lønner seg å starte rolig og ikke gå på for hardt. Gjør det for vondt bør du stoppe. Kroppen må få tid til å opparbeide seg styrke over en lengre periode for å klare belastningen. – De som er vant med en aktiv livsstil er ofte utålmodige, og ønsker å komme raskt tilbake etter en skade. Jeg må ofte bremse mine pasienter så de ikke går for fort frem. Går de for hardt ut kan det føre til komplikasjoner, og i verste fall kan det ta enda lenger tid å komme seg tilbake, forteller Fredrik.
Viktig at pasienten er trygg på egen opptrening
- God oppfølging gjør at pasientene blir trygge på det de skal gjøre for å oppnå et godt resultat. Det er viktig å luke bort eventuelle misoppfatninger, forklarer Bekken. Det er for eksempel mange som ikke tør å bevege kneet etter en operasjon fordi det gjør vondt. Om du ikke beveger kneet etter en operasjon kan det stivne, og komplikasjoner kan forekomme. Vi understreker også at de bør kontakte oss så fort som mulig dersom de lurer på noe angående opptreningen. Jo tidligere vi tar tak i en utfordring, desto større er sannsynligheten for at vi kan hjelpe pasienten før det har gått for lang tid. Ikke vent og se om det kanskje går over av seg selv, vi vil heller ha en telefon for mye enn en for lite, oppfordrer Fredrik avslutningsvis.
Faktaboks: Faser etter operasjon
- Gro-fase: Generell gro-fase kan vare fra 6- 12 uker. Under gro-fasen skal du kun gjøre enkle øvelser.
- Opptreningsfase: Etter gro-fasen går du inn i opptreningsfasen. Det er svært viktig å holde restriksjoner så du ikke overbelaster skaden.
Tips til deg som ønsker å styrke kroppen!
Skal du trene til et løp eller trene deg opp etter skade, eller kanskje har du endelig funnet motivasjonen til å komme i gang med trening? Det er viktig å ta hensyn til kroppen, så du ikke overbelaster muskler og ledd. Om du har spørsmål, er du hjertelig velkommen til å ta en prat!
- Øk belastningen gradvis
- Ikke tren med store smerter
- Oppsøk hjelp
- Tren variert
Ortopedene ved Aleris samarbeider tett med både fysioterapeuter og fysikalsk medisiner ved alle våre avdelinger.