"Idrettsortopeden" Arne Kristian Aune: Fikser knær, hofter og skuldre for gullmedaljevinnere og mosjonister
Toppidrettsutøvere fra inn- og utland velger ortoped Arne Kristian Aune ved Aleris Drammen. Det samme gjør mosjonistene. Felles for dem alle er at de vil bli kvitt leddplager og smerter som begrenser dem i daglige gjøremål eller i å gå på jobb. For idrettsutøvere handler det om å vinne gull. Da velger man en perfeksjonist.
På veggen henger innrammede bilder med personlige hilsener fra profesjonelle toppidrettsutøvere. Navnene tilhører noen av Norges mest kjente idrettsstjerner. Ortoped Arne Kristian Aune takkes for vellykkede kirurgiske inngrep i knær, skuldre og hofter – som har fått dem på banen eller skiene igjen etter ulike idrettsskader. Indirekte har han altså æren for mange verdenscup-seire og medaljer av edelt metall i OL, VM og NM, tenker jeg. Selv er han kledelig beskjeden:
– Nei, medaljene og prestasjonene er idrettsutøvernes, men det er alltid hyggelig å høre fra fornøyde pasienter!
Og fornøyde pasienter har han mange av! Derfor går det også gjetord om "idrettsortopeden", ikke bare i norske idrettskretser, men også i utlandet. Mange har reist langt når de kommer til Aleris i Drammen for å treffe dr. Aune.
Erfaringen fra idretten er nyttig i møtet med alle pasienter
Dr. Aune har bred ortopedisk erfaring innen artroskopisk kirurgi. I tillegg til å være spesialist i ortopedi, har han idrettsmedisinsk bakgrunn. Dr. Aune var lege for alpinlandslaget siden 1995-2005 – og er fortsatt engasjert i idretten. Selv er han brettseiler.
– Jeg opplever ofte at min erfaring innen idrett og trening kommer godt med i møtet med pasientene, forklarer han. -Det er kunnskap og erfaringer jeg tar i bruk daglig når jeg gir råd til pasientene mine, for eksempel om opptrening etter operasjon.
– Vi på Aleris samarbeider også med fysioterapeut– og det er viktig for å få pasientene raskt tilbake i aktivitet eller på jobb igjen, utdyper ortopeden.
Smerter som begrenser fysisk aktivitet og daglige gjøremål
De fleste av pasientene som kommer til dr. Aune har ikke OL-gull, men de er helt vanlige folk med leddplager som hindrer eller begrenser dem i fysisk aktivitet.
– Mange av dem som kommer til meg, har slitt med smerter i ett kne, i hoften eller i skuldrene over tid, forteller han. Det kan være mange årsaker til at plagene har oppstått, men felles for de fleste er at de ikke ønsker å bli begrenset i fysisk aktivitet eller daglige gjøremål.
– Takket være nye, avanserte kirurgiske metoder kan vi i langt høyere grad enn før hjelpe pasientene til å bli kvitt smertene, legger spesialisten til – og presiserer samtidig: – Ved artroskopisk kirurgi, er rehabiliteringen etter inngrepet en svært viktig del av behandlingen. Det gjelder både idrettsutøvere og andre!
Tilbakemeldinger fra operasjonssalen
– Han er en av de dyktigste ortopedene jeg har jobbet med!, slår operasjonssykepleieren fast. Dr. Aune jobber med et fast team både før, under og etter et inngrep. En kollega forteller:
– Han stiller høye krav til dem som jobber med ham – og til seg selv. På jobben er han perfeksjonist.
For idrettsortopeden står kvalitet i høysetet. Dr. Aune er opptatt av å holde seg faglig oppdatert og følger nøye med på internasjonal forskning – slik at han alltid kan tilby pasientene sine best mulig behandling.
Om Arne Kristian Aune
Dr. Arne Kristian Aune er spesialist i generell kirurgi og ortopedisk kirurgi. Dr. Aune har bred ortopedisk erfaring med spesialfelt innenfor artroskopisk kirurgi og idrettsskader. Han er engasjert innen toppidretten og var lege for alpinlandslaget siden 1995 - 2005.
Dr. Aune har doktorgrad innenfor feltet knekirurgi og har ytterligere forskningserfaring innen ortopedisk kirurgi.