Skip to Content

Svettebehandling på offentlig avtale - Aleris i Bodø

Overdreven svetting, på fagspråket hyperhidrose, er en ganske alminnelig tilstand. Det er helt ufarlig, men gir ofte sjenerende problemer som svettelukt og flekker på klærne. Mange er ikke klar over at det går an å gjøre noe med dette problemet, men heldigvis finnes det effektiv behandling. Aleris Bodø har offentlig avtale på injeksjonsbehandling mot svette.

 

Om behandlingen

Svettebehandlingen går ut på at man sprøyter inn et virkestoff som blokkerer for nervenes signal til svettekjertlene, slik at svetting reduseres. Siden stoffet kun virker lokalt, altså i det området man behandler, er det under normale omstendigheter ingen bivirkninger andre steder enn i det behandlede området (se for øvrig beskrivelsen av bivirkninger nedenfor). Av samme årsak er slik behandling kun egnet til lokalisert hyperhidrose, dvs. tilstander hvor man har overdreven svetting i spesifikke områder på kroppen, typisk i armhuler, håndflater eller fotsåler. Svetter man generelt mye over hele kroppen (generalisert hyperhidrose) er ikke dette riktig behandling.

Effekten på nervesignalene, og dermed svettekjertlene, er reversibel. Nervenes og svettekjertlenes funksjon gjenvinnes etter 3-6 måneder. Derfor må behandlingen gjentas for å oppnå vedvarende effekt. Ved gjentatte behandlinger kan man oppleve at effekten holder lengre.

 

Hvordan foregår behandlingen?

Behandlingen foregår ved at legen injiserer små mengder av virkestoffet oppløst i isotonisk saltvann inn under huden. Fremgangsmåten vil være forskjellig avhengig av hvor den skal gis. De mest vanlige områder er armhuler og håndflater.

 

Gjør det vondt?

Virkestoffet injiseres med små stikk i huden. Det er litt varierende smerte forbundet med injisering avhengig område som behandles. Det kan brukes bedøvelseskrem i forkant av behandlingen. Selve injiseringen tar ca. 10 min.

 

Hvor raskt virker det?

Effekten av behandlingen inntrer etter få dager eller maksimalt en uke.

 

Hvor lenge holder effekten?

Virkningen inntrer som regel etter 3-6 dager og varer i 5-12 mnd. En kan forvente 90 % reduksjon av svettingen etter behandling. Når virkningen opphører kan en ta ny behandling. Hvis man forsetter med flere behandlinger så vil aktiviteten til svettekjertlene begrenses, da de ikke gjenvinner sin fulle aktivitet

 

Kan jeg få denne behandlingen hvis jeg er gravid eller ammer?

Nei, effekten av virkestoffet på fostre og spedbarn er uavklart. Derfor behandles ikke gravide eller ammende.

 

Behandling av armhuler

Ved behandling av armhuler gis behandlingen uten bedøvelse. Hvis lett overflatebedøvelse av huden ønskes, kan man 1 time før avtalt legetime påsmøre EMLA creme under plaster/film. Dette kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Selve behandlingen foregår ved at man sprøyter botox inn under huden med en tynn kanyle, i alt ca. 25 stikk pr. armhule. Behandlingen tar ca. 20 minutter.

 

Behandling av hender

Ved behandling av håndflater velger man å bedøve, da huden er meget sensitiv her. Bedøvelsen foregår ved at man får to stikk i håndleddet. Etter ca. 15 minutter er håndflaten bedøvet og man kan begynne behandlingen. I håndflatene gis ca. 40-50 injeksjoner pr. hånd.

OBS: Ved behandling av begge hender må man ha sjåfør da det i 2-3 timer etter behandlingen vil være nedsatt kraft i hendene grunnet bedøvelsen. Man kan derfor ikke kjøre bil eller sykle og man vil generelt ha vesentlig nedsatt funksjon av hendene.

 

Er det bivirkninger til behandlingen?

Etter behandlingen vil det kun være minimale bivirkninger i form av litt ømhet. Ved behandling av håndflater kan noen oppleve forbigående lett svekkelse av fingermuskler. Det er en liten infeksjonsrisiko pga. mange små injeksjonssår, men den er minimal. Det kan svi ved påføring av deodorant.

Noen beskriver såkalt kompensatorisk svettetendens. Altså hvor man svetter mer andre steder på kroppen, for eksempel på ryggen. De fleste opplever dog ikke dette.

 

Pasienterfaring: – Endelig kan jeg ta noen i hånden uten å være flau over svette hender!

Jeg har slitt med ekstrem svette i hendene og under føttene siden jeg var 12 år. Det har påvirket meg sosialt. Jeg har unngått folk og vært veldig tilbaketrukket gjennom hele oppveksten. Alle små og store sosiale sammenkomster, hvor jeg må ta folk i hånden, har vært forbundet med ubehag. Sko-forbruket har også vært over gjennomsnittet. Jeg har vært hos flere hudleger opp gjennom årene, og ingen har hatt noen form for behandling som har hjulpet meg. Før jeg endelig fikk et tips om dr. Olaf Antonsens svettebehandling hos Aleris. Jeg skal ikke lyve: Selve behandling gjør veldig vondt, men det går fort over. Jeg hadde gjort det igjen i dag. Nå kan jeg endelig kan ta noen i hånden uten å føle meg utilpass.
Jan Frode, 25

 

Timebestilling og andre henvendelser på tlf. 75 80 19 10.

Back to top