Spinal stenose - Aleris i Bergen
Slitasjeforandringer i lenderyggen kan gi symptomer hvis kanalen for nerverøttene blir trangere. Symptomene er nummenhet og smerter fra ryggen og ned i bena, ofte karakterisert som en stikkende og prikkende følelse.
Mange opplever nedsatt styrke eller dårlig balanse og mindre utholdenhet når det gjelder fysisk aktivitet. Plagene øker ofte etter at du har gått en viss distanse eller har stått en stund. Symptomene lindres gjerne når du sitter, lener deg forover, ligger eller hviler bena høyt. Ofte lindrer det å gå i en foroverlutende gange eller stoppe opp og bøye seg fremover.
Det tar gjerne lang tid før slitasje på ryggvirvler eller skiver gjør deg ufør. Slitasjesmerter i ryggen behandles først og fremst med metoder som ikke krever operasjon og omfatter smertestillende medisin, fysioterapi og avhold fra tung aktivitet.
Dersom dette ikke hjelper på plagene, vil det være indikasjon for en operasjon for å lette presset på nervene i ryggmargskanalen eller nerverotkanalene.
Det må være samsvar mellom symptomene og det man finner ved MR-undersøkelse. Operasjonen er ikke indisert dersom ryggsmertene er det overveiende symptom.
Operasjonen
Vi opererer spinal stenose på to forskjellige måter.
Vi kan enten velge en konvensjonell operasjon ved at man fjerner forkalkninger,
Bløtdelsmasser og ben slik at nerverøttene løper fritt. Det kan også noen ganger være indikasjon for å stive av mellom ryggvirvler dersom man her fjernet mye ben. Denne operasjonen gir som regel gode resultater.
I mange tilfelle vil det være mulig å gjøre en operasjon hvor vi ikke behøver å gå inn i spinalkanalen. Denne type operasjon har en mye kortere rehabilitering. Den kan gjøres dagkirurgisk og man unngår komplikasjoner som er relatert til spinalkanalen. Operasjonen passer for pasienter som har typisk lindring av symptomene når de bøyer seg fremover. Ved denne operasjonen blir man lagt på operasjonsbordet i våken tilstand og får narkose. Vi gjennomlyser med røntgen, slik at vi finner riktig nivå i ryggen. Deretter legges et lite hudsnitt og man går inn mellom ryggtaggene og setter inn et implantat (X-Stop) som jekker virvlene noen millimeter fra hverandre. Dette fører til at arealet i spinalkanalen og i nerverotkanalene øker, slik at det blir bedre plass for nerverøttene og smertene kan forsvinne. Dette inngrepet har mindre komplikasjonsrisiko og du kan ofte reise hjem samme dag.
Det er kirurgen som avgjør hvilken operasjonsmetode som bør utføres.
Komplikasjoner kan være relatert til bedøvelse, betennelse, svikt av implantatet eller manglende bedring slik at du senere må gjøre en konvensjonell operasjon.
Før operasjonen
Hvis du er plaget med treg mage eller forstoppelse, kan du ettermiddagen/tidlig kvelden før operasjonsdagen ta et klyster. Dette kan kjøpes reseptfritt på apoteket.
Etter operasjon
Etter konvensjonell operasjon for spinal stenose ligger du to dager på sengeposten og reiser så hjem med råd om rehabilitering. Du kan gå lette turer og være i lett aktivitet etter noen dager til en uke. Du vil få et rehabiliteringsprogram hos fysioterapeut. Sykemeldingstid er avhengig av hva slags arbeid du har og vil vurderes i samråd med kirurgen.
Sykemeldingstid er også med denne operasjonen avhenging av hvilket arbeid du har og vurderes i samråd med kirurgen. Har du lett kontorarbeid, kan du være i arbeid etter to uker.
Fysioterapi eller rehabilitering trenger du vanligvis ikke ved denne type inngrep.
Etter operasjonen må du ta kontakt med lege hvis du får:
- Tiltagende smerter, følelseløshet i rygg eller nedover i ben
- Problem med vannlating
- Uforklarlig feber
- Rødt til væskende sår
For mer informasjon og timebestilling ring 55 11 80 80