Skip to Content

Prolaps - Aleris i Bergen

En skiveprolaps innebærer at innholdet i mellomvirvelskiven, som har en støtdempende funksjon, blir ødelagt og presses ut gjennom skivekapselen, inn i ryggmargskanalen og trykker på en nerverot. Dette kan føre til ryggsmerter og isjias- smerter, dvs. utstrålende smerter fra sete, nedover lår, legg og ut i fot og tær.

Mange prolapser er uten symptomer. Noen gir kun ryggsmerter og skal ikke opereres, andre gir overveiende isjiassmerter grunnet påvirkning av nerverøttene.

 

Før operasjonen

En prolaps skal i utgangspunktet ikke opereres. Mange blir bra av seg selv. Prolaps kan skrumpe inn eller symptomene blir borte av annen grunn.

Det er indikasjon for operasjon når man ikke blir bra etter en periode på et par måneder, eller ved forverring. Det er også indikasjon dersom en har hatt 2-3 slike episoder med isjias som har gått tilbake tidligere og at man stadig får nye anfall.

Det må være samsvar mellom symptomene, dvs. smerteutstråling og det man finner ved MR - undersøkelse eller CT- undersøkelse av skiven. Operasjonen er ikke nyttig dersom ryggsmerter er det overveiende symptom.

Dersom du får lammelser i bena, nedsatt følelse i skrittet eller vannlatingsforstyrrelser, må du kontakte fastlege/legevakt umiddelbart.

Hvis du blir bedre av din isjias, må du kontakte oss for vurdering av nødvendigheten av operasjon.

Hvis du er plaget med treg mage eller forstoppelse, skal du ettermiddagen/tidlig kvelden før operasjonsdagen ta et klyster. Dette kan kjøpes reseptfritt på apoteket.

 

Operasjonen

Ved operasjon blir du lagt i mageleie i våken tilstand og du får narkose. Vi gjennomlyser så med røntgen, slik at vi finner riktig nivå. Deretter legges et lite hudsnitt på ca. 3 cm og ved hjelp av mikroinstrumenter fjernes prolapset.

Når du våkner etter operasjonen, har spist, vært ute av sengen og føler deg relativt vel, blir du tilsett av operatøren. Hjemreisen planlegges til samme dag eller etter frokost dagen etter.

 

Etter operasjonen

Såret gror på 1-2 uker. I denne perioden kan du gå små turer ute og inne. Ta mange små pauser.

Etter 2 uker, kan du øke aktiviteten dersom alt kjennes bra. Etter 4 uker kan du gå lange turer og utføre andre ”myke” aktiviteter, som for eksempel svømme på rygg.

Sitt kun kortere perioder de første 2-3 ukene, ikke lenger enn til første tretthetstegn i ryggen.

Når du sitter, skal du holde ryggen rett og ha begge føtter på gulvet. Sitt gjerne på en høy stol med en pute i ryggen. Har du smerter, har du sitteforbud.

Du bør ikke kjøre bil den første måneden, men kan være passasjer i bil med ryggstøet regulert noe tilbake.Sykemeldingstid er avhengig av hvilket arbeid man har, og vurderes i samråd med operatøren, vanligvis 4 uker.

Prolapsoperasjonen vil hovedsakelig fjerne isjiassmertene, dvs. de utstrålende smertene nedover benet. Operasjonen vil ikke automatisk fjerne smertene i rygg og sete. Det er heller ikke noen garanti for at du har 100% effekt av inngrepet når det gjelder smertene nedover i benet.

Risikoen for å få nytt prolaps i samme skive (residivprolaps) er 7–10 %. Komplikasjoner som nerveskade og betennelse forekommer, men er sjeldne.

Fire uker etter operasjonen kommer du til en kontroll hos vår fysioterapeut eller hos din egen fysioterapeut. Du blir da veiledet i et treningsprogram som inneholder generell trening samt stabiliseringsøvelser for buk- og ryggmuskulatur. Resultatet på sikt er avhengig av at du står på videre med slik trening.

Ta kontakt med lege hvis du får:

  • Tiltagende smerter/følelsesløshet i rygg eller nedover bena
  • Problemer med vannlating
  • Uforklarlig feber
  • Rødt eller væskende sår

 

For mer informasjon og timebestilling ring 55 11 80 80


Sliter du med prolaps i ryggen?

Sliter du med prolaps i ryggen?

Her kan du lære mer om prolaps og hva du bør gjøre hvis det rammer deg.

Les mer >

– Jeg hadde ikke trodd det var mulig!

– Jeg hadde ikke trodd det var mulig!

Sverre Røine (80) fikk isjas og klarte nesten ikke å gå på ett år. Så ble han ryggoperert ved Aleris Colosseum-Nobel i Oslo.

Les mer >

Kan spare deg for store lidelser

Kan spare deg for store lidelser

Pasienter med prolaps i ryggen som ikke blir bra av seg selv, har stort utbytte av operasjon. Disse pasientene bør ikke gå for lenge før de får behandling, opplyser ryggkirurgene ved Aleris.

Les mer >

– Å bli ryggoperert hos Aleris var det beste som kunne skjedd ryggen min!

– Å bli ryggoperert hos Aleris var det beste som kunne skjedd ryggen min!

– Jeg har hatt mye vondt i ryggen de siste 20 årene. Dr. Opland ble min reddende engel.

Les mer >

Interessert i å lære mer om helse?

Interessert i å lære mer om helse?

Meld deg på vårt nyhetsbrev ved å fylle ut skjemaet på denne siden!

Les mer >

Når bør et prolaps opereres?

Når bør et prolaps opereres?

Pasienter med prolaps i ryggen som ikke blir bra av seg selv, kan ha stort utbytte av operasjon. Disse pasientene bør ikke gå for lenge før de får behandling.

Les mer >


Back to top