Subacromial dekompresjon - Aleris i Bergen

Operasjonen ved subacromial dekompresjon bedrer plassen mellom overarmsbenet og acromion ved at man freser av noen millimeter på undersiden av acromionbenet og løsner et leddbånd fortil på acromion. Dette reduserer tendensen til inneklemming av bløtdelsstrukturene, som er senene og slimposen som ligger under.

Subacromialrommet ligger mellom toppen av overarmsbenet og et benet utspring på skulderbladet som kalles acromion.

En sene og en væskefylt slimpose ligger mellom overarmsbenet og acromion. I enkelte posisjoner kan disse bløtdelsstrukturene bli inneklemt og irritert. De smertene som du har opplevd, er forårsaket av denne inneklemmingen som kjennetegnes ved bevegelser opp med armen over skulderleddsnivå.

I mange tilfeller kan plagene bedres ved systematisk trening av skulderen for å styrke og optimalisere bruken av skulder og arm. Denne treningen bør ledes av en fysioterapi og pågå over tid - helst mer enn 3 måneder. Operasjon er helst aktuelt der helhjertet treningsopplegg ikke har ført frem, eller der tilleggskader (f.eks. større rifter i rotatormansjetten) tilsier operasjon på et tidligere tidspunkt. Også etter operasjonen er trening svært viktig for best mulig resultat.

Operasjonen

Operasjonen blir gjort i narkose (TIVA). Metoden som brukes er kikkhullskirurgi (arthroskopi). Operasjonen bedrer plassen mellom overarmsbenet og acromion ved at man løsner et leddbånd fortil på acromion og freser av noen millimeter på undersiden av acromionbenet. Dette reduserer tendensen til inneklemming og betennelse av bløtdelsstrukturene (senene og slimposen) som ligger under. Etter operasjon og riktig opptrening vil 80-90% oppleve mindre smerter og bedre funksjon. Dessverre har ikke alle nytte av operasjonen og plagene kan unntaksvis forverres.

Generelle råd

Du reiser hjem samme dag som operasjonen. Du har på forhånd kjøpr smertestillende medisiner etter resept fra oss. Ispose (som du kan lage selv eller kjøpe hos oss) lindrer også smertene. Du vil få skriftlig informasjon om hvordan tabletter og ispose skal brukes og hvilke øvelser du bør gjøre på egenhånd de første dagene (før du har vært hos fysioterapeuten). Dersom du har sterke smerter kan du legge armen i fatle, eller støtte armen med puter, slik at du slapper godt av. Ikke ha armen i fatle i timevis, kun som hvilepause. Når du går kan du prøve å la armen henge fritt med naturlig sving. Du kan bruke armen til lette ting ved og under midjenivå, men ikke løft opp- eller bruk armen høyere enn dette den første uka.

Du vil få henvisning til fysioterapeut ved hjemreise.

Øvelser etter operasjon

Pendeløvelse
Bøy deg lett forover og støtt deg på et bord/benk med den gode armen. La den opererte armen henge rett ned og før den som en klokkependel fram og tilbake. Deretter prøver du å svinge den i sirkler. Først små, deretter i større og større sirkler.

Gjør dette i 3 minutter.

Armløft
Fold hendene, la den gode armen hjelpe den opererte armen strakt oppover så høyt som mulig. Husk, ikke heis opp skulderen på den opererte armen!

Når du skal ta armen ned igjen er det lurt å holde igjen med den gode armen slik at den opererte armen må (aktivt) jobbe seg oppover. Det gir mindre ubehag.

Gjør dette 10 ganger.

Styrkeløft
Bøy deg lett fremover og støtt deg på et bord med den gode armen. Stryk den opererte armen med et lett trykk bortover bordplaten, fram og tilbake. Husk, la overkroppen stå i ro slik at all bevegelse skjer i den opererte skulderen. Det er viktig å ikke heise opp skulderen.

Gjør dette 10 ganger.

Tøyningsøvelse
Tøyning av nakken. Bøy nakken rett til siden slik at øret på den gode armens side nærmer seg skulderen. Hold litt, slik at du kjenner en lett tøyning av nakken på den opererte siden.

Gjør dette 3 ganger.

Øvelsene skal utføres med minst mulig ubehag

Alle øvelsene gjentas 3 ganger

Komplikasjoner

Som ved all annen kirurgi er det risiko for noen komplikasjoner. Disse er sjeldne men du må være klar over dem før operasjonen. Disse er:

  • Komplikasjoner relatert til bedøvelse
  • Dyp infeksjon (ca. 0,25%)
  • Langvarig stivhet eller smerte etter operasjonen

 

For mer informasjon og timebestilling ring 55 11 80 80