Artrose i AC-leddet - Aleris i Bergen

Leddet mellom kragebeinet (clavicula) og skulderbladkanten (acromion) kan bli smertefullt grunnet slitasje. Tilstanden kan komme etter overbelastning ved styrketrening eller akutte skader, men er oftest er tilstanden til stede sammen med impingement-syndrom og bør behandles samtidig. Operasjon er nødvendig når fysioterapi og medikamenter ikke fører frem.

Operasjonen

Operasjonen foregår i narkose med kikkehullsteknikk (artroskopi). Metoden består i at man fjerner den ytre, slitte og forkalkede delen av kragebeinet - slik at de to leddendene ikke ligger og gnisser. Det dannes et bindevevsfylt hulrom under tilhelingen som en erstatning for leddet.

Generelle råd

Du reiser hjem samme dag som operasjonen. Dersom du har sterke smerter kan du legge armen i fatle, eller støtte armen med puter, slik at du slapper godt av. Ikke ha armen i fatle i timevis, kun som hvilepause. Når du går kan du prøve å la armen henge fritt med naturlig sving. Du kan bruke armen til lette ting ved og under midjenivå, men ikke løft opp- eller bruk armen høyere enn dette den første uka.

Du vil få henvisning til fysioterapeut ved hjemreise.

Øvelser etter skulderoperasjon

Pendeløvelse
Bøy deg lett forover og støtt deg på et bord/benk med den gode armen. La den opererte armen henge rett ned og før den som en klokkependel fram og tilbake. Deretter prøver du å svinge den i sirkler. Først små, deretter i større og større sirkler.

Gjør dette i 3 minutter.

Armløft
Fold hendene, la den gode armen hjelpe den opererte armen strakt oppover så høyt som mulig. Husk, ikke heis opp skulderen på den opererte armen!

Når du skal ta armen ned igjen er det lurt å holde igjen med den gode armen slik at den opererte armen må (aktivt) jobbe seg oppover. Det gir mindre ubehag.

Gjør dette 10 ganger.

Styrkeløft
Bøy deg lett fremover og støtt deg på et bord med den gode armen. Stryk den opererte armen med et lett trykk bortover bordplaten, fram og tilbake. Husk, la overkroppen stå i ro slik at all bevegelse skjer i den opererte skulderen. Det er viktig å ikke heise opp skulderen.

Gjør dette 10 ganger.

Tøyningsøvelse
Tøyning av nakken. Bøy nakken rett til siden slik at øret på den gode armens side nærmer seg skulderen. Hold litt, slik at du kjenner en lett tøyning av nakken på den opererte siden.

Gjør dette 3 ganger.

Øvelsene skal utføres med minst mulig ubehag

Komplikasjoner

Som ved all annen kirurgi er det risiko for noen komplikasjoner. Disse er sjeldne men du må være klar over dem før operasjonen.

Disse er:

  • Komplikasjoner relatert til bedøvelse
  • Infeksjon
  • Langvarig stivhet eller smerte etter operasjonen

 

For mer informasjon og timebestilling ring 55 11 80 80