Meniskskade - Aleris i Bergen

Meniskene kan utsettes for skader ved en plutselig vridning, eller slitasjeskader over tid. Plagene er som oftest smerter sammen med hevelse og kneppfølelse. Noen ganger kan kneet låse seg. Menisken har ingen blodårer og skadene kan derfor ikke gro.

Meniskene er halvmåneformede bruskskiver som ligger som foringer mellom lårbensknokene og skinnebeinsplatået. De fordeler stress over leddet og har også en stabiliserende funksjon.

Operasjonen

Operasjonen blir gjort med kikkhullskirurgi (artroskopi).

Gjennom et lite snitt foran i kneet settes det inn et blyant-tynt rør, og igjennom dette røret kan en ved hjelp av et TV-kamera vise på skjerm hvordan det ser ut inne i kneet. Gjennom små åpninger på siden av kneet kan kirurgen sette inn tynne instrumenter og rense bort deler av menisken. Du får narkose under operasjonen, og i tillegg får du lokalbedøvelse.

Inngrepet gjøres dagkirugisk. Dvs at du kan reise hjem ca 1 time etter operasjonen. Kun i sjeldne tilfeller er det behov for krykker. Har du krykker hjemme, kan du ta dem med. De første dagene etterpå vil kneet være hovent og noe stivt. Du kan også merke ”skvulpelyder” i noen dager etterpå. Det skyldes væske og luft som ble satt inn under operasjonen. Det er helt ufarlig. Operasjonsdagen og dagen etter er det best å ta det med ro selv om du har lite plager, ellers risikerer du at kneet hovner opp. Når du hviler eller sitter bør du ha benet høyt for å hindre hevelse.

Bandasjen fjernes om kvelden eller neste dag. På de små snittene kan du så ha på et vanlig plaster. Du kan dusje dagen etter operasjonen. Unngå kurbad de første 14 dagene.

Du skal starte med enkle øvelser så fort som mulig. Når hevelsen har lagt seg og bevegelsen er fin, kan du gjenoppta vanlige aktiviteter som turer, sykling og jogging. Det tar vanligvis 2-4 uker, men kan ta litt lengre tid for eldre personer eller om det er funnet bruskslitasje i tilslutning til meniskskaden.

Prognosen etter meniskskader er god, men har du hatt en meniskskade er risikoen høyere for å få slitasje i leddet senere.

Komplikasjoner

Komplikasjoner er sjeldne, men dersom det oppstår økende hevelse, smerter eller røde og væskende sår kan det tyde på infeksjon og du må ta kontakt med klinikken.

 

For mer informasjon og timebestilling ring 55 11 80 80