Skip to Content

Skader og lidelser i kneet - Aleris i Bergen

Mange sliter med skader og lidelser i kneet som kan være vanskelig å diagnostisere da ulike knelidelser og -skader ofte har de samme symptomene som smerter, hevelse, stivhet, redusert strekkevne, følelse av svikt og glipp i kneet. En sikker og korrekt diagnose er en nødvendig forutsetning for god behandling.

Vi har lang erfaring og meget god faglig ekspertise i diagnostikk og behandling av ulike knelidelser. Rehabilitering (trening) ledet av fysioterapeut er oftest den viktigste delen av behandlingen av knelidelser. Kirurgi kan være aktuelt der dette ikke fører frem, særlig ved større meniskskader med klikk, smell, opphaking og låsninger.

Vi tar imot privatbetalende pasienter og forsikringstakere fra forsikringsselskapene vi har avtaler med, samt pasienter fra det offentlige - dog i mye mindre grad enn tidligere da avtalen med Helse-Vest er redusert til 25% av størrelsen de foregående 4 år.

  • For deg som er privatbetalende pasient, kan du ta direkte kontakt med oss for rask time til utredning og behandling. Prisene finner du her.
  • Hvis du har helseforsikring så ta kontakt med ditt forsikringsselskap og be om at de bestiller en time for konsultasjon hos oss.
  • Ventetid for pasienter fra det offentlige er å finne på frittsykehusvalg.no.

 

Flere ulike tilstander i kneet kan gi flere av de samme symptomer og en MR-, røntgen- eller artroskopisk undersøkelse kan være nødvendig for å finne den riktige årsaken til plagene. Vi har lang erfaring og meget god faglig ekspertise i behandling av knær.

 

Kneets anatomi

Kneleddet er kroppens største ledd. Det utgjør forbindelsen mellom legemets to lengste knokler og er utsatt for større belastninger enn noe annet ledd. Mekanikken i kneet er også mer kompleks enn noe annet ledd. Bevegelsene fremkommer ved en kombinasjon av et hengsel-, tappe og glideledd. Stabiliteten i kneet utgjøres av en aktiv og en passiv del. Den aktive er musklene i lår og legg og varierer med i hvilken grad disse musklene er strammet. Den passive er kneets leddbånd, leddkapsel og menisker. Når krefter fra omgivelsene er så store at de overstiger kapasiteten til de aktive og passive stabilisatorer vil en skade kunne inntre.

Fremre korsbånd er 3 cm langt og 1 cm bredt og løper fra fremkanten av leggbensplatået til bakkanten av lårbensknoken. Dets hovedoppgave er å styre bevegelsen i kneleddet og å holde igjen leggbenet fra å gli fremover og rotere i forhold til lårbenet. Hos et ungt individ tåler det ca 200 kg før det ryker.

Bakre korsbånd går i motsatt retning fra bakkanten på leggbensplatået til fremkanten på lårbensknoken. Det er litt lengre og bredere og tåler 350 kg belastning. Dets hovedoppgave er å holde igjen leggbenet fra å gli bakover og rotere i forhold til lårbenet.

Indre sidebånd stabiliserer kneet for bikk utover og rotasjon. Ytre sidebånd og de omliggende sener er svært viktige for å stabilisere for utrotasjon av leggen.

Meniskene er halvmåneformede fiberbruskskiver som gjør at de kuleformede lårbensknokene passer sammen med leggbensplatået og fordeler derved trykket. De stabiliserer til en vis grad for glidning og rotasjon. Menisken på innsiden av kneet er fastere bundet til leddkapselen enn menisken på utsiden og skades derav lettere ved større vridninger.


Bruskskader i kneet - Aleris i Bergen

Bruskskader i kneet - Aleris i Bergen

Bruskskader i kneet oppstår som regel ved akutte skader og ledsager meniskskader og korsbåndskader.

Les mer >

Kneartrose (slitasjegikt i kneet) - Aleris i Bergen

Kneartrose (slitasjegikt i kneet) - Aleris i Bergen

Artrose er en progressiv degenererende sykdom der leddbrusken og meniskene slites ned og i stykker og det danner seg forkalkninger på leddrendene.

Les mer >

Meniskskade - Aleris i Bergen

Meniskskade - Aleris i Bergen

Meniskene kan utsettes for skader ved en plutselig vridning, eller slitasjeskader over tid. Plagene er som oftest smerter sammen med hevelse og kneppfølelse.

Les mer >


Back to top