Karpaltunnelsyndrom - Aleris i Bergen

Karpaltunnelsyndrom (Carpal tunnel syndrome) er en vanlig årsak til smerter og nummenhet i hånd og fingre. Tilstanden er hyppigere hos kvinner og forekommer hos 10 % av befolkningen. Hos de fleste er årsaken ukjent.

Revmatikere, diabetikere, stoffskiftesyke, eldre og personer med tidligere håndleddbrudd er disponerte. Plagene forårsakes av press på en nerve (nervus medianus) i en kanal under håndleddet. Bunnen av denne kanalen dannes av håndrotsben og toppen av kanalen består av et sterkt båndevevsbånd, også kalt ligament. I kanalen passerer også bøyesenene til fingrene. Typiske symptomer ved karpaltunnelsyndrom er smerter og nummenhet i tommel, pekefinger og langfinger og halve ringfinger. I langtkomne tilfeller kan den store tommelmuskelen svinne og svekkes. Ved lette plager kan smertestillende medisiner og en håndleddsmansjett lindre. Blir symptomene verre, er operasjon alternativet.

Operasjonen

Inngrepet gjøres i lokalbedøvelse. Det legges et snitt under håndleddet og båndet som danner taket av tunnelen deles for å gjøre plass for nerven.

Generelle råd

Du må holde hånden høyt de første par døgn for å unngå hevelse og blødning. Du kan bevege fingrene forsiktig for å redusere hevelse og stivhet. Etter 2 uker kan stingene fjernes. Lett sårhet og ubehag i håndflaten kan vare lenge. De fleste har en gradvis bedring etter operasjonen, men dersom plagene har vart lenge før operasjonen og nerven er sterkt påvirket kommer bedringen senere og komplett bedring av symptomene er usikker.

Komplikasjoner

Som ved all annen kirurgi er det risiko for komplikasjoner. Disse er ikke hyppige, men du bør være klar over dem før operasjonen:

  • Infeksjon
  • Manglende bedring
  • Nerveskade

 

For mer informasjon og timebestilling ring 55 11 80 80